Skip to main content

Bérrabszolgából milliárdos üzletember

Szerző: 2016. február 25.április 19th, 2016Érzelmi intelligencia, Siker
Egy kedves olvasóm kérdi: “Hogyan lehetek bérrabszolgából milliárdos üzletember?”
Idézem a teljes levelét:
“Többször leveleztünk már és megrendeltem már tőled az összes önfejlesztési könyvedet. Köszönöm a pár nappal korábbi válaszodat is.

Írtam, hogy jelenleg üzleti, vállalkozói értelemben “beragadtam”. Körbe-körbe járok már pár éve, nem tudok kilépni a minimálbéres, fizikai munkás alkalmazotti létemből. /Van megközelítőleg 10 szakmai végzettségem, de ezek sem segítettek ebben. / Ez egyébként teljesen összeegyeztethetetlen az én értékrendemmel.

“Fojtogató” számomra az alkalmazotti lét, nem csak egzisztenciálisan, hanem lelkileg is. Én úgy hívom, hogy bérrabszolga üzemmód.

Nem szaporítom tovább a szót. A kérdés a következő. Hogyan lehetek bérrabszolgából milliárdos üzletember?

Semmi kétségem afelől, hogy képes vagyok rá. Ebben 100 százalékig biztos vagyok, hogy el tudom érni. Csak a tudásom nincs meg még hozzá, legalább is így gondolom.

A legnagyobb probléma azt hiszem, hogy nem igazán találok olyan oktató anyagokat, amelyek segítségével üzleti rendszereket tudnék építeni.

Vagy nem látom a fától az erdőt? Mi lenne a megoldás? Személyes coach, business coach? Mivel alap fizetésből élek és vidékről írok, nem tudom, hogy milyen lehetőségek lennének erre nálad kedves Tamás?

Vagy egyéb javaslat?

Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: L”

Részletes válaszom:

“Többször leveleztünk már és megrendeltem már tőled az összes önfejlesztési könyvedet.”

Én köszönöm a megrendeléseket, örülök, hogy olvasóm vagy!

“nem tudok kilépni a minimálbéres, fizikai munkás alkalmazotti létemből”

Mondjuk úgy, hogy eddig még nem tetted meg a szükséges lépéseket. Nem merted megtenni. A változással kapcsolatos félelmed nagyobb volt, mint az elképzelt jövő vonzereje.

“Van megközelítőleg 10 szakmai végzettségem, de ezek sem segítettek ebben.”

Nem csoda. Egy végzettség hogyanokat ad. Hogyan kell megcsinálni ezt, hogyan kell megtenni azt. Részleteket, kis fogaskerekeket ad. De neked már rég nem hogyanokra van szükséged, mert az nem adja meg a lendületes tenni akarást.

Hanem arra, hogy Mit? és Miért? Ezek letisztázására vedd elő újra a “Lelkesítő életcélok kitűzése 10 lépésben” munkafüzetet és hajtsd végre újból a megfelelő lépéseket. Vagy menj végig újra a teljes folyamaton.

Motivációt a cselekvésre (a félelem ellenére!) a Mit? és Miért? kérdésekre adott válaszok adnak.

“”Fojtogató” számomra az alkalmazotti lét, nem csak egzisztenciálisan, hanem lelkileg is. Én úgy hívom, hogy bérrabszolga üzemmód.”

“Fojtogató” – megértem. “Bérrabszolga” – ezt is. Egy munkahely nem más, mint egy munkahely. Elvégzel valamit, hó végén pénzt kapsz érte. Amint megállsz, megáll a pénz is.

“Hogyan lehetek bérrabszolgából milliárdos üzletember?”

Úgy, hogy mindig megteszed az előtted álló legcélravezetőbb lépést. Akár félsz, akár nem. Azaz vállalod a döntés és a lépés felelősségét, akármi is lesz a következménye.

Magadévá teszed azt a gondolatot, hogy a lépés megtétele fájni fog és ezt vállalod. Még nem tudod, mennyire fog fájni, de vállalod. Azaz felelősséget vállalsz. Valószínű, hogy a lépés megtételének fájdalmát nagyobbnak képzeled, mint a jelen helyzet fájdalmát, ezért maradsz a jelen helyzet fájdalmával. Azt viszont évek óta cipeled! Ha pedig határozott lépést teszel a jövőképed felé, ott is lesznek fájdalmak, de amint haladsz előre, azok előbb-utóbb elmúlnak.

“100 százalékig biztos vagyok, hogy el tudom érni. Csak a tudásom nincs meg még hozzá, legalább is így gondolom.”

Rosszul gondolod. A legfontosabb tudás, amire szükséged van, ott van benned. Az a legfontosabb tudás, hogy itt és most, a jelen helyzetben mi az az egy (nem több, csak egy!) legcélravezetőbb lépés, amit megtehetek? Ez az egyetlen igazi tudás, amire szükséged van. Ezt a lépést a saját elméd szolgáltatja neked. Ez a lépés rendkívül értékes. Csak a változástól való félelem nagyobb, ezért nem akaródzik megtenni.
Persze, az is egy lépés, hogy írtál nekem. Jól tetted. Leveledet nekem megírni egyáltalán nem kockázatos, abban semmi fájdalom nincs.

De be fog kelleni vállalnod fájdalmat okozó lépéseket is.

Azt csak utólag fogod meglátni, hogy a csak rövid ideig fájdalmat okozó lépések hogyan szabadítanak meg téged a jelenlegi fájdalomtól – örökre.

“A legnagyobb probléma azt hiszem, hogy nem igazán találok olyan oktató anyagokat, amelyek segítségével üzleti rendszereket tudnék építeni.”

Fontos a tudás, nem tagadom. Teljes “üzleti rendszer” felépítéséhez való oktató anyagokról én sem tudok. Vannak persze ilyen-olyan anyagok, amikből sokat lehet meríteni, de egy teljes rendszert nyújtó anyagot én sem ismerek.

De a legnagyobb előrelépést garantálom, hogy nem a félelmet elkerülő teendők (mint pl. “üzleti rendszerek megismerése”) végrehajtása hozza neked, hanem a félelem vállalásával járó teendőké.

“Vagy nem látom a fától az erdőt?”

Ez gyakran előfordul, mindenkivel. Amiről egy halnak soha nincs tudomása az, hogy ő vízben él.

“Személyes coach, business coach?”

Igen, sokat segíthet. Segíthet jobban megérteni a jelen helyzetet és önmagadat a jelen helyzetben, hogy megtedd a céljaid felé vezető lépéseket. Hétről hétre, hónapról hónapra. Pénzbe kerül, de hosszú távon sokszorosan megtérül.

“Mivel alap fizetésből élek és vidékről írok, nem tudom, hogy milyen lehetőségek lennének erre nálad kedves Tamás?”

Nem azért nem tudod, mert alap fizetésből élsz és nem is azért, mert vidékről írsz. Csak sejted, hogy az egyéni coaching nem kevés pénzbe kerül és attól félsz, hogy nehezedre esne kifizetni érte a pénzt. Megértem.

Ettől függetlenül ezt tanácsolom: amit szeretnél, annak egyszerűen fizesd meg az árát! Ha nem tanulod meg megfizetni az árát te magad, akkor hogyan fogod megkérni majd másoktól az árát annak, amiből milliárdos üzletemberré fogsz válni? Csak olyan embereken keresztül lehetsz milliárdos üzletember, akik megfizetik az árát annak, amit el akarnak érni (és neked adják a pénzüket valamiért cserébe). Ehhez előbb neked kell olyan emberré válnod, aki megfizeti a céljainak az árát.

“Vagy egyéb javaslat?”

Nincs.

Kedves L.!

Szerintem fizesd meg az árát! Tedd meg a fájdalmat jelentő lépéseket – előbb azokat, amelyek nem kerülnek pénzbe!

Vedd észre, hogy a legrosszabb nem az, ami akkor történhet, ha elkezded megfizetni céljaid árát, hanem pont az, ami most történik: benne tartod magad egy olyan helyzetben, ami számodra fojtogató és amit bérrabszolga üzemmódnak hívsz.

Pénzbe kerül és segíteni fog majd a Jövőkép tréning (március folyamán meghirdetem) és a személyre szabottságnak köszönhetően az egyéni coaching is nagyon sokat lendíthet rajtad (jóval többe kerül, százezres nagyságrend). Kérj ajánlatot, ha gondolod, szívesen adok, minden kötelezettség nélkül.

De ismétlem: kezdd a változást a pénzbe nem kerülő teendőkkel. Nézz szembe magaddal nagyon őszintén: ha látsz olyan teendőt, ami tudod-sejted, hogy előrébb vinne, nem kerül pénzbe, de félelmet érzel, ha rágondolsz, akkor tudd, hogy pont azt kell tenned.

Vannak rá példák itt, Magyarországon is, hogy garázsból, nagyon hátrányos helyzetből indult vállalkozások milliárdos méretűvé tudtak növekedni, neked miért ne sikerülne?

De ez csak egy példa. A milliárdos üzletemberré válásnak nincs kitaposott útja! Vagy kitaposod magadnak, vagy soha nem valósul meg. Lásd online tréning 10. fejezet.

Még valami: a legtöbb ember túlbecsüli, amit egy, és messze alul becsüli, amit tíz év alatt el tud érni.

Nagyon sok sikert!

Üdvözlettel:

Tamás

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .