Skip to main content

“Nem vagyok elég…” – te is gondolod magadról?

Szerző: 2022. május 19.május 20th, 2022Érzelmi intelligencia

Nem merném megtippelni, a világ lakosságának hány százaléka hordoz magában egy olyan érzést, amit úgy nevezek, hogy „nem vagyok elég”. De ha csak egy ember van a világon, aki nem érzi magát elégnek, szerintem az is sok.

„Nem vagyok elég tanult.”

„Nem vagyok elég okos.”

„Nem vagyok elég kreatív.”

„Nem vagyok elég felkészült.”

„Nem vagyok elég türelmes.”

„Nem vagyok elég kitartó.”

„Nem vagyok elég bátor.”

Emberek, akik vállalkozást szeretnének indítani, és szeretnék azt sikerre vinni. Éveken keresztül olvasnak, tanulnak, tanfolyamokra járnak, terveket készítenek, de a bátor elindulás még mindig várat magára.

„Nem érzem elég biztosnak a tervet.”

„Nincs rá elég félretett pénzem.”

„A havi fizetés azért mégiscsak egy bizonyosság.”

Ezt mondják. De az igazság, hogy nem érzik magukat elég bátornak ahhoz, hogy lépjenek egy nagyot. Ez nem tudás. Ez érzés. A tudás bizonyítéka a sok elolvasott könyv, a sok elvégzett tanfolyam, a rengeteg megnézett és kijegyzetelt videó. De még mindig nem elég.

Vállalkozók, akik tudják, hogy valamin változtatni kéne. Azt is tudják pontosan, hogy mit kéne tenni, mégsem teszik meg.

Nem érzik eléggé, hogy a változásnak több haszna lesz, mint költsége és fájdalma. Nem érzik, hogy elbírnák a veszteséget, ha a változás kísérlete kudarcba fullad. Nem érzik magukat elég erősnek és kitartónak ahhoz, hogy a változás elképzelt nehézségein át tudják verekedni magukat.

Ilyen érzéseim nekem is voltak, gátoltak rendesen, elsősorban párkapcsolati téren. Régóta tudom, hogy ezeknek az érzéseknek a forrása a gyermekkorom bizonyos történései, a tudattalanul magamba szívott szülői minták.

(A következő pár mondatot zárójelben írom. Nem szándékom világpolitikát is behozni az írásaimba, de úgy érzem, muszáj feltegyem a kérdést: mi az, ami Putyinnak nem elég, hogy megtámadta Ukrajnát?

A világ legnagyobb területi kiterjedésű országának teljhatalmú vezetője. De ez neki nem elég.

A világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkező országának a vezetője. De ez neki nem elég.

Az ország rengeteg természeti kinccsel (kőolaj, földgáz stb.) rendelkezik. De ez neki nem elég.

Felmérhetetlen vagyona van. De ez neki nem elég.

Miért nem elég? Mert ő belül nem érzi magát elégnek. Kíváncsi volnék a gyermekkorára…)

Zárójel bezárva, térjünk vissza a vállalkozói világba.

Női vállalkozók. Sikeresek, ügyesek, erősek.

Erősek? Igen, azok. Nem kérdés.

A kérdés az, hogy mi szüksége egy nőnek bizonygatnia, hogy ő erős? Olyankor van rá szüksége, amikor ő nem érzi magát erősnek. Férfiakkal is elő szokott fordulni. Ilyenkor Margaret Thatcher mondása jut eszembe:

„Erősnek lenni olyan, mint nőnek lenni. Ha mondanod kell, hogy az vagy, akkor nem vagy az.”

Tehát, ha hangoztatod, ha mutogatod, ha domborítod, ha láttatni igyekszel, hogy te márpedig erős vagy, az pont annak a bizonyítéka, hogy nem érzed magad erősnek. Ez a gondolat meg szokott fordulni a fejemben akkor is, amikor erősen kigyúrt felsőtestét egy szál atlétában közszemlére tevő férfit látok kint az utcán, amikor nagy meleg van.

Kamaszkoromban egy testépítésről szóló könyvben Arnold Schwarzenegger és más testépítő, nagyon kigyúrt férfiak fotóit látva én is a tükör előtt emelgettem a súlyokat, és figyeltem, hogy mikor kezdenek végre domborodni az izmaim? 🙂

Szent meggyőződésem, hogy minden élő ember erős. Ha élsz, akkor az erő veled van. Innen nézve Yoda mesternek a kívánsága, hogy „Az erő legyen veled!” okafogyott. Hiszen az erő veled van.  Pont. Születésedtől kezdve. Halálod napjáig. Mert az élet maga az erő.

Tehát nem az a kérdés, hogy erős vagy-e vagy nem? Hanem az, hogy van-e kapcsolatod a saját erőddel? Felfedezted-e már ezt az erőt? Képes vagy-e irányítani és uralni azt? Ha igen, akkor érzed, hogy erős vagy. És akkor semmi szükséged azt hangoztatni, sem bizonygatni, sem mutogatni, hogy márpedig te erős vagy. Ilyenkor mindent könnyedén, természetesen tudsz megtenni, mert a cselekvés a benned lévő, természetes, isteni erőből fakad.

Nők maszkulin ereje: szerény tudásom szerint az egyetlen időszak, amikor egy nőnek nem feltétlenül sikerül a külvilág dolgainak kezelésére és irányítására a szükséges (maszkulin) erőt fordítania, az az időszak, amikor szoptatós korú kisbabája van. Ilyenkor az édesanya elkerülhetetlen, biológiai programozottsága okán erejét és energiáját mindennél nagyobb prioritással a baba ellátására, védelmére, a vele való törődésre fordítja. (Szólj, ha ezt rosszul tudom, hozzászólásodat szívesen veszem a blog bejegyzés alatt!) Ilyenkor tűnhet egy nő “gyengének”, de legalábbis kiszolgáltatottnak. De ez csak látszat: nők milliói bizonyítják, hogy több kisgyerekkel való szimultán törődés mellett is jut erejük és energiájuk a munkájukra, a háztartásra, és még mennyi mindenre… (Az más kérdés, hogy szerintem szomorú, amikor egy nő ezt nem saját vágyaiból, hanem kényszerből csinálja…)

Természetéből adódóan egy nő is erős. Hogyhogy ne lenne erős egy nő, aki képes kihordani és megszülni egy babát, majd hosszú éveken keresztül gondoskodik róla, és törődik vele?

Szóval azt, hogy nem vagyok elég, örökre felejtsd el! Az, hogy nem vagyok elég, erősen hiányszemléletű gondolat. Vedd észre, hogy ennek a káros gondolatnak és érzésnek egyik forrása a múltadban, főleg a családi körülményeidben gyökerezik. De valószínűsíthető, hogy az iskolarendszer is rátett egy lapáttal. Hiszen azt a gondolatot erősíti, hogy te nem vagy feltétel nélkül “ötös”.

Pedig az vagy. Rögzítsd magadnak, hogy elég vagyok, és pont!

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy valamilyen cél eléréséhez szükséges tudásod itt és most elég ahhoz, hogy elérd azt a célt. De te magad mindenképpen elég vagy, mert képes vagy megszerezni a szükséges tudást. És csak idő kérdése, hogy az adott célhoz a tudásod mikor lesz elég.

Azért vagy elég, mert van száz milliárd neuron az agyadban, és képes vagy dolgokat észlelni, az észlelést értelmezni, az értelmezés alapján döntést hozni és cselekedni. A cselekvés eredményét megint képes vagy észlelni és értékelni és, ha szükséges, korrigálni. Minden célmegvalósító folyamat ilyen ciklusokon keresztül történik. Egy ilyen ciklus maga a tanulás.

Tűzd ki a célt! Indulj el! Hibázz minél többet! A célt szemed előtt tartva folyamatosan korrigálj! És előbb-utóbb el fogod érni a célt.

Ez a képességed a legerősebb bizonyítéka és oka annak, hogy elég vagy.

Sőt! A szíved diktálta céljaid eléréséhez bőven elég vagy.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .