Skip to main content

Milyen árat fizetsz azért, mert azt gondolod “Nem vagyok elég…”?

Szerző: 2022. május 23.május 24th, 2022Érzelmi intelligencia

Nagyot. Túl nagyot.

Egyrészt azért fizetsz, mert késztetést érzel, hogy olyan dolgokat vásárolj, amikre semmi szükséged, mert elhiszed az illúziót, hogy miután megvásároltad és használod, akkor majd „elég” leszel.

Talán ismered:

„Sok ember abból a pénzből, amit meg sem keresett, megvásárol olyan dolgokat, amikre nincs semmi szüksége, hogy kiváltsa olyan emberek csodálatát, akiket nem is kedvel.”

Vedd észre: dupla illúzióról van szó. Egyik az, hogy „nem vagyok elég…”. A másik az, hogy „majd, ha megvásárolom a….(bármit), akkor majd elég leszek”.

Figyeld csak meg, a gazdaság milyen nagy mértékben épül arra, hogy elhitted, nem vagy elég.

Sok reklámból ki lehet olvasni, hogy a célcsoportnak pont ezt a „nem vagyok elég…” érzelmi-lelki gombját nyomja meg. Marketinges szóhasználattal: a nyílt érzelmi-lelki sebbe előbb sót szór, aztán beledöfi a kést, és többször meg is forgatja benne, hadd fájjon! A reklámszakemberek ehhez nagyon értenek. Naná, hogy máris rendelni fogsz. Hiszen azt hiszed, hogy „nem vagy elég…”. Ez tudattalanul fáj neked, és ezt a fájdalmat szeretnéd csökkenteni.

Nem vagy elég jó háziasszony (nő, feleség, anya)…, de ha megveszed ezt a tisztítószert, és mindent ragyogóvá sikálsz a konyhában és a fürdőszobában, máris a legmenőbb háziasszonyok közé fogsz tartozni.

Nem vagy elég sikeres…, de ha megveszed (hitelből) ezt a házat, akkor az ismerőseid azt fogják gondolni rólad, hogy „neki aztán jól megy!” És akkor büszkén feszíthetsz. Hiszen „ők látják”, hogy “sikeres vagy”.

Nem vagy elég szép…, de ha megveszed ezt a fiatalító-hialuronsavas-feltöltő-ráncelsimító-aloeverás-tyúkszemkivonatos-és-egyben-hidratáló kenceficét, olyan szép leszel, hogy a Napba fog lehetni nézni, de rád nem.

Nincs sikered a nőknél…., de ha megveszed ezt a kávégépet, egyből körül fognak zsongani a nők, mert olyan sármos leszel tőle, mint George Clooney. (“Gyere fel hozzám, megmutatom a kávégépemet!” 🙂 )

Nemzetközi téren is nagyon sikeres magyar informatikai vállalkozás vezetői az egyre növekvő bevételeket látva a kétezres évek közepén presztízs értékű beszerzésekbe kezdtek: exkluzív irodaházat béreltek, drága luxusautókat vásároltak. Szóval elkezdték értelmetlenül költeni a pénzt. Aztán jött a 2008-as válság, ami hozta a fájdalmas felébredést: csökkentek a bevételek, ezért elbocsátásokra kényszerültek. Ekkor döbbentek rá a vezetők, hogy milyen fontos, hogy legyenek megfelelő pénzügyi tartalékok a cégben…

Hogy miért csapda a “nem vagyok elég…” gondolat, ami miatt azon  is aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad? Azért, mert minden olyan gondolat, ami a fejedben arról szól, hogy „vajon mások mit gondolnak rólam?”, egy bődületes tévedés.

Tök mindegy, hogy mit gondolsz: hogy rólad mások jót vagy rosszat gondolnak, az egész úgyis a te fejedben zajlik. Ezért minden, amit te gondolsz, hogy mások gondolnak rólad, az nem más, mint amit te gondolsz saját magadról. Ez tehát rólad szól. Amit pedig valaki más gondol rólad, az teljes mértékben és csak róla szól.

A „vajon mit gondolnak rólam?” csapdából a következőképpen lehet kiszabadulni: soha nem aggódnál amiatt, hogy mások mit gondolnak rólad, ha tudnád, hogy milyen ritkán gondolnak rád, és amikor nagy ritkán pont rád gondolnak, olyankor amiatt aggódnak, hogy vajon te mit gondolsz róluk?

Szóval azon agyalni, és annak alapján cselekedni bármit is az életben, hogy „vajon mások mit gondolnak rólam?”, bődületes önbecsapás.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy-egy döntésed előtt nem vizsgálod meg annak másokra gyakorolt lehetséges hatásait, és ezt a döntés előtt nem veszed figyelembe. Hanem azt jelenti, hogy teljes mértékben vállalod a felelősséget azért, amit teszel, annak szándéka számodra teljesen tiszta, és miután megvizsgáltad a döntésed másokra gyakorolt lehetséges hatásait, azzal kapcsolatban is vállalod a döntésed felelősségét.

Másrészt azért fizetsz nagy árat a gondolatért, hogy „nem vagyok elég…”, mert ez egy kellemetlen, téged sok mindenben gátló érzéssel jár együtt. E miatt az érzés miatt:

  • rengeteg lehetőséget elmulasztasz; ez lehet új üzleti lehetőség, vállalkozásod bővülése, párkapcsolat stb.; amikor jön a lehetőség, a téves gondolat miatt, mely szerint „nem vagyok elég…” inkább nemet mondasz rá, ahelyett, hogy nagy levegőt véve beleugranál, hogy „jöjjön, aminek jönnie kell, én készen állok a fejlődésre, készen állok tévedni, és abból tanulni!”;
  • életed azon területén, amelyen jelen van a „nem vagyok elég…”gondolat, nem a saját életedet éled, hanem azt, amit valaki mások „beléd programoztak” – gyermekkorodban a családi környezet, az oktatási rendszer, no meg úgy általánosan, a „társadalom”;
  • energiát pazarolsz arra, hogy valahogy kompenzáld magadnak a „nem vagyok elég…” gondolat okozta hiányérzetet; csak gondolj bele, mennyi mindent el tudtál volna érni az elmúlt 10 év alatt, ha ezt az elpazarolt energiát valami értelmesebb cél elérésére fordítottad volna!

Fentiek ismeretében elemi érdeked a „nem vagyok elég…” gondolatot, és a vele együtt járó érzést felülvizsgálni, felülbírálni, és amennyire csak lehet, megszüntetni, törölni.

Ötleteket arra, hogy mit tehetsz ennek érdekében, ebben a blog bejegyzésben olvashatsz >>

 

 

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .