Skip to main content

Mit tehetsz azért, hogy egyre gyakrabban érezd azt, hogy “elég vagyok”?

Szerző: 2022. május 24.Érzelmi intelligencia

Most, hogy már tudod milyen káros a gondolat és a hozzá kapcsolódó érzés, mely szerint „nem vagyok elég…”, lássuk, mit tehetsz azért, hogy “elégnek” érezd magad. Ha a vállalkozásodat építed, akkor ez kötelező!

1. Rendszeresen legyél sokat kint, a természetben. Figyeld meg, hogy sem a növények, sem az állatok között nem találsz olyant, amelyik azt gondolná magáról, hogy ő „nem elég.” Tudatosítsd magadban, hogy a természetben nincs olyan, hogy „nem elég”. Minden „elég”, és az anyatermészet teszi a dolgát. Nem mellékesen ennek a „természetnek” te is része vagy. Hiszen „isa pur es homu vogymuk”. Tehát „elég” vagy.

2. Figyeld meg, és tudatosítsd tested működését! A szíved automatikusan dobban, a vér szállítja a sejteknek az oxigént, és alapból minden jól működik. Ezért az alapvetően jó működésért neked konkrétan semmit nem kell tenned. Mert „elég”. Az igaz, hogy meg is tudsz betegedni, és akkor előállhat olyan helyzet, hogy testileg valami „nem elég”, de ez kivétel. Az alap az, hogy a tested automatikusan és jól működik. Gondolj csak bele, hogy a fogantatásod óta hány éven keresztül hány milliónyi kis biokémiai és egyéb folyamat mentén fejlődött a tested, és annyi év után is még mindig szolgál téged! Ez is a benned lévő bőség bizonyítéka, aminek tudatában nem lehetsz más, mint „bőven elég”.

3. Ha kell, válts környezetet! Emberi önértékelést csak egy másik ember tud rombolni. Sem növény, sem állat emberek önértékelését, önbecsülését és önbizalmát nem rombolja. Ha a jelenlegi környezeted nem támogatja az önbecsülésed, az önértékelésed és az önbizalmad erősödését, akkor azt a környezetet hagyd el. Feldmár András mondja: „Ha valaki rosszul érzi magát, azért van így, mert nem jó számára a környezete. Ha találok egy halat a magas fűben, nem antidepresszánst adok neki, nem terápiára küldöm, hanem rohanok vele vízhez, ahol újra boldog lesz. Manapság mindenki azt javasolja: dolgozz magadon, és újra boldog leszel. Szerintem a környezeten kell dolgozni, olyat teremteni, amiben boldogok lehetünk. Dolgozhatunk magunkon akármennyit, ha rossz a környezet, amiben élünk. Dolgozhat magán akármennyit a jegesmedve is az állatkertben, soha nem lesz boldog.” Szerintem ettől függetlenül magadon is érdemes dolgoznod, pont azért, hogy felismerd milyen a jelenlegi környezeted, és bátorságot nyerj ahhoz, hogy más környezetet keress magadnak. Tegyél tudatos lépéseket annak érdekében, hogy olyan környezetbe kerülj, amelyik folyamatosan azt közvetíti feléd, hogy „elég vagy”.

4. Ítélkezés mentes megfigyeléssel vizsgáld a gondolataidat és az érzéseidet! Figyeld meg, hogy a gondolatok és az érzések jönnek és mennek. Te viszont mindig vagy, és mindig meg tudsz figyelni dolgokat önmagadban. Tehát te nem vagy azonos sem a gondolataiddal, sem az érzéseiddel. Amikor az ítélkezés mentes megfigyelő pozíciójából vizsgálod a gondolataidat és érzéseidet, rádöbbenhetsz arra is, hogy a belső valóságodat úgy változtatod meg, ahogy akarod. Te magad vagy a „vanás”, vagy maga az élet, a bőség maga. Tehát „bőőőőven elég” vagy.

5. Áss le az érzésvilágod legmélyére, és járj utána, gyermekkorod milyen körülményei okozták azt, hogy adott helyzetben vagy időnként még most, felnőttként is úgy érzed, hogy „nem vagyok elég…”. Gyermekkorodban ki voltál szolgáltatva a benned „nem vagyok elég” gondolatot és érzést kiváltó körülményeknek. Felnőttként már tudatosan alakíthatod a belső és külső körülményeidet, hogy egyre gyakrabban megtapasztald azt, hogy „bőven elég vagyok”.

6. Vedd számba, mennyi mindent meg tudtál tanulni az életed során! Volt idő, amikor még „nem voltál elég” ahhoz, hogy nemet mondj. De megtanultad, így ma már „elég vagy” ahhoz, hogy nemet mondhass, ha szíved szerint nemet akarsz mondani (például egy munkatársad adott kérésére). Ugyanígy meg tudsz tanulni bármit, ami kell vállalkozásod további fejlesztéséhez, növekedéséhez. A tanulás és fejlődés benned lévő képessége is bizonyítéka annak, hogy „elég vagy”.

7. Tanuld meg tudatosan irányítani az érzéseidet! Gyakorold azt, hogyan tudsz egy „nem vagyok elég…” érzésből átváltani egy „elég vagyok” érzésbe. Nem csak az érzések hatnak a testre, de a test is hat az érzésekre. Nekem személy szerint a belső harmónia és bőség napi szintű megteremtéséhez a legjobb többnyire a sport.

8. A „kintről befelé” életvitelről térj át egyre nagyobb mértékben a „bentről kifelé” életvitelre. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell többé táplálkoznod és olvasnod, vagy nem kell törődnöd a bevételeiddel (kintről be). Ez azt jelenti, hogy folyamatosan törekedj minden gondolatodat és minden érzésedet valahol, valamilyen formában kifejezni (bentről ki). A „nem vagyok elég…” érzés annak a jele, hogy valamit elfojtasz magadban, valamit nem fejezel ki, nem mondasz ki. Valamilyen belső érzésnek nem engedsz teret. Példa: valamin felbosszantod magad, de a bosszankodást magadba fojtod. Sem az alkalom, sem a környezet nem volt megfelelő arra, hogy a bosszúságodnak hangot adj. Ha ez a bosszúság örökre benned marad, akkor az valamilyen feszültséget fog okozni benned, és (sok más, a távoli múltban benned ragadt, hasonló érzéssel együtt) hosszú távon megjelenik egy „nem vagyok elég” gondolat és érzés formájában. Ez benne lesz a tested minden sejtjében. Ezért tedd szokásoddá, hogy megfigyeled, és – a megfelelő időben, a megfelelő módon – ki is fejezed az érzéseidet! Bentről ki. Ezt minél többször megteszed, annál többbször fogod azt tapasztalni, hogy “elég vagyok”.

Szívből remélem, a fenti tippek között találsz magadnak könnyen megvalósíthatókat is. A lényeg, hogy foglalkozz az érzéssel, hogy „nem vagyok elég”, és tapasztald meg egyre gyakrabban, hogy „bőven elég vagyok”. Minél gyakrabban fogod tapasztalni, hogy „bőven elég vagyok”, vállalkozásodat is annál könnyebben, több sikerélményt szerezve fogod építeni.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .