Skip to main content

Mi egy coach (edző, tréner) szerepe?

Szerző: 2016. június 23.Coaching együttműködés, Siker

Az, hogy kihozza belőled (a vállalkozásodból, a csapatodból – az alábbi írás szerint a magyar futball válogatottból) a valós potenciált. Mindazt, ami “ott rejlik, bent”. Mert több van “ott, bent”, mint hinnéd, hogy van!

Az alábbi írást a Facebook-on osztotta meg velem egy kedves régi olvasóm (aki nő és mellesleg karate edző…). Az írás szerzője Németh Attila, Blikk sportrovat-vezető. Nem ismerősöm, de az írása helyesen mutatja az ÉRTÉKET, amit egy jó edző (coach, tréner) jelent a teljesítmény elérésében. Elvonatkoztatva az írásnak a magyar futball csapat korábbi edzői fölötti ítélkezés részétől (számomra nem azon van a hangsúly, és ismerősöm levezette, hogy összetétel tekintetében ez már rég nem ugyanaz a csapat, amelyik pár éve kikapott 8-1-re Hollandiától, tehát a cikk lehet, hogy ebben téved) örömmel idézem az írását:

“Dzsudzsákék Eb-szereplése a magyar edzőtársadalom igazi “szemenköpése”!

Ma zömében ugyanazokat a focistákat ünnepli az ország, akik néhány éve 8-1-re kaptak ki Hollandiában. Nem ők lettek jobb játékosok, csak van két ember, aki nem annak a posványnak a része, amit magyar edzőtársadalomnak hívnak.

Dárdai és Storck teljesen máshogy nyúlt ugyanezekhez a játékosokhoz, mint azok a hazai edzőfejedelmek, akik mögött idézem: “több évtizedes munkák vannak”.

A magyar válogatott Eb-szereplése pontosan mutatja, hogy az elmúlt 30-40 évben mi lehetett valójában a magyar foci legnagyobb problémája, és miért nem jutottunk ki évtizedekig egyetlen világversenyre sem: nem a focistáink voltak igazán tehetségtelenek (persze volt erre is sok példa…), hanem a magyar edzők.

Talán az sem véletlen, hogy Storck fejét fogva kergette szét az utánpótlás válogatottak éléről a magyar edzőket…

Az ünneplés és az eufória mellett le kell vonni a tanulságokat is. Dzsudzsákék Eb-szereplése “szemenköpi”, pontosan beárazza a magyar edzőtársadalmat!

Valljuk be, a magyar focisták messze nem világsztárok. Ezekből a játékosokból Dárdai és Storck mégis olyan csapatot tudott kovácsolni, amely egy Eb-n is megállja a helyét.

Nem ártana megkérdezni tőlük, mit csinálnak másként…

Nem ártana az egész edzőképzésünket tök új alapokra helyezni…

És nem ártana, ha az a sok magyar edző, akinek a gőgje nagyobb a tudásánál, félreállna az útból…”

Egy jó edző – coach, tréner – a kiemelkedő eredmények elérésében kulcsfontosságú. Ügyfeleim ezt már személyesen is megtapasztalták…

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Join the discussion 2 hozzászólás

 • Kóta Erzsébet szerint:

  Kedves Tamás! Mióta ismerlek rengeteg dologhoz más a hozzáállásom. Leginkább talán önmagamhoz. Bár az álmaimat még nem valósítottam meg, de érzem, hogy napról napra közelebb jutok hozzá. Bár nem használtam még ki minden lehetőséget, amit felajánlottál, de érzem, hogy átalakul a személyiségem. Sok szívemhez közel álló embert ismertem meg az elmúlt időben. Biztos, hogy jobban képviselem magam, mint valaha, de még nem eléggé. Sok kedves visszajelzést is kaptam az előző hónapokban. Mindezekben fontos szerepe volt a Nálad elvégzett tréningeknek, a könyveidnek, és azoknak a könyveknek, amiket ajánlottál. Az én életemben eddig ezt jelenti a Te coachingod. Hogy mi köze ennek a magyar válogatotthoz? Valószínűleg valaki, valakik hitet tudtak adni nekik, és igazi csapattá formálta őket.

  • Boér Tamás szerint:

   Köszönöm Zsóka kedves szavaidat, örülök, hogy a munkám ilyen pozitívan csapódik le benned (és tudom, hogy sok más emberben is, akik olvasnak, tréningeken részt vesznek, egyéni konzultációkat vesznek igénybe…)

   Üdv,

   Tamás

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .