Skip to main content

Ó, ha én ezt tudtam volna!

Szerző: 2021. július 7.Cégvezetés, Siker

Avagy hogyan viszonyulj az előre nem látható, kiszámíthatatlan tényezőkhöz?

Történtek már veled is nem kívánt, kellemetlen – esetenként nagyon fájdalmas – dolgok? És döbbentél-e rá utólag, hogy ha valamilyen információ a birtokodban lett volna, akkor ez a fájdalmas esemény elkerülhető lett volna?

A régóta fejlesztett szoftvered a mindent eldöntő bemutatón lefagy.

Egyik legjobb embered minden előjel nélkül és hirtelen felmond.

Egy számodra ismeretlen új technológia üzembe helyezésével a konkurencia gyorsabban és hatékonyabban tudja kiszolgálni az ügyfeleit, így egyre nagyobb piacra tesz szert – a te rovásodra.

Vagy egy projektbe csak a lelkesedésed alapján vágtál bele, ahhoz, hogy az erőforrásaid ne tartsanak ki , és ne tudd végigvinni az egészet?

Amikor egy ilyen történésnek az oka kiderül, az ember a homlokára csap: „Ó, ha én ezt tudtam volna!” De hát nem tudtad…így nem is tudtál tenni ellene semmit.

Ugye milyen jó lenne egy mindent előre megjósolni képes csodagép? Ilyen sajnos nincs. Vannak viszont tapasztalt tanácsadók, akiknek a tanácsaiból sokat nyerhetünk. Feltéve, ha…

Egy ember két napja víz nélkül, iszonyúan kiszáradva már alig vánszorog a sivatagban….arra jön teveháton egy beduin. Emberünk megörül:
– Vizet!… Szomjan halok…kérlek adj vizet!

A beduin:

– Nagyon sajnálom effendi, vizem nincs, de nézze milyen szép nyakkendőket kínálok Önnek: van tevés, pálmafás, homokdűnés és oázismintás is. Válassz effendi egy nyakkendőt!

Emberünk nem hiszi el, amit hall, még egyszer megpróbálja elmagyarázni, hogy neki víz kell, de a beduin váltig csak a nyakkendőket ajánlgatja. Végül feladja, legyint, és elcsigázottan továbbindul…

Később megint szembejön egy beduin teveháton, és megismétlődik az előző jelenet. Ő vizet kér, a beduin azt nem tud adni, viszont egész nyakkendő arzenált mutogat neki, hogy bátran válasszon közülük…neki már tevepata mintás nyakkendője is van.

Emberünk tovább vánszorog, és egy órával később megint jön egy beduin, tőle is vizet kér, de az is csak a nyakkendőit dicséri, és ajánlja megvételre emberünknek. Emberünk rezignáltan legyint, és tovább vonszolja magát…

Már jártányi ereje is alig van, amikor megpillant a távolban egy oázist. Felcsillan a szemében a remény, és amint közeledik, látja, hogy egy gyönyörű, kerítéssel körülvett luxus szálloda van az oázisban. Még közelebb érve zenét hall, majd meglátja, hogy a kerítés mögött elegáns öltözékben mindenféle ember szórakozik a pálmafák és napernyők árnyékában – esznek-isznak koktéloznak, pincérek hajlonganak, és nagyon jó a hangulat!

Odaér a kapuhoz, már-már összesik, be szeretne menni, de egy fegyveres őr az útját állja:

– Sajnálom uram, ide csak nyakkendővel lehet bemenni.

Jártam így én is, hogy jószándékkal adott tanács megfogadása helyett ragaszkodtam a magam igazához. „Igazam volt” – csak az eredménye nem tetszett.

Sokszor tapasztaltam hozzám forduló vállalkozóknál is, hogy annyira rá vannak kattanva egy elképzelésre, hogy nem látják meg még azokat a nyakkendőket sem, amiket kimondottan az orruk előtt lobogtattam meg. Pedig ők kérték, hogy mutassak nekik nyakkendőt…

És mindez maximálisan rendben van. Kényszeríteni senkire nem lehet semmit. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

Amikor a diák készen áll, a tanár megjelenik. Azaz, amikor készen állsz fejlődni, a fejlődési lehetőség is nagyon gyorsan meg fog jelenni.

Amíg nem állsz készen, addig marad az erőlködés.

Az élet – és sok szempontból vállalkozásod építése is – kicsit olyan, mint egy “kösd össze a pontokat” feladat a számokat már ismerő kisgyermekeknek:

Előre haladva kötöd össze a pontokat, és nem tudod mi lesz a végeredmény. A végeredmény fokozatosan alakul ki, és a teljes képet csak az utolsó pont elérésekor kapod meg:

A teljes életedre vonatkozóan természetesen nem lehet mindent előre tudni. Nagyon sokszor a vállalkozásodban sem.

Azaz nem látod az összes, összekötésre váró pontot. De haladni akkor is kell, a következő pontot akkor is keresni kell.

Akárhányszor is akadsz el, akárhányszor ér veszteség, akárhányszor csalódsz, és kerülsz padlóra, ha erős válaszod van arra, hogy miért, ha van kristálytiszta, lelkesítő jövőképed, és hozzá végrehajtható vezetői stratégiád, akkor, ha továbbhaladsz, és tovább keresed a pontokat, az általad összekötött pontokból garantáltan valami nagyon izgalmas és szép fog kikerekedni.

Akár egy síelő maci is…

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Join the discussion 2 hozzászólás

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .