Skip to main content

Legfontosabb vállalkozói képességed a 21. században

Szerző: 2016. június 25.július 19th, 2019Videók

Mi a legfontosabb vállalkozói képesség a 21. században? Elárulom, hogy ezzel te is rendelkezel, csak nem biztos, hogy felismered, használod, és élsz vele – pedig rendkívül hasznos lenne! Nézd meg a videót!

Ebből a videóból megtudhatod, hogy mi a legfontosabb képességed a 21. században neked, mint vállalkozónak, de azon túl is!
(Alább az előadás szövegét el is olvashatod.)
Ez a képesség nem más, mint a fejlődés képessége. Az a képesség, hogy el tudj sajátítani új tudást. Azon keresztül új képességeket, hogy a tudást gyakorlatba tuddd ültetni és kitartó, hosszú, cselekvő hozzáálláson keresztül ezeket a képességeket szokássá tudod alakítani.

FejlődésA fejlődés

Ez a modell mutatja be, hogy hogyan fejlődünk, mégpedig két dimenzió mentén:

  • Tudattalan – Tudatos
  • Nem kompetens – Kompetens

Ez a modell négy negyedet határoz meg ebben a tekintetben. A fejlődés a bal alsó negyedből indul.

Tudattalan nem kompetens

Nem tudom, hogy nem tudom. Ilyen voltam én pályakezdőként: Bekerültem egy nagy nemzetközi informatikai projektre. Akkor én még csak két ujjal pötyögtem a számítógép billentyűzetén. Ott döbbentem rá, hogy amíg én leírok két mondatot, addig egyes kollégák vakon gépelve 10 ujjal 2 oldalt. Hát én minden voltam, csak hatékony nem.

Ebben a pillanatban tudatossá vált, hogy én nem vagyok kompetens a 10 ujjal vakon gépelésben. Tehát a tudatalan nem kompetens negyedben „Nem tudom, hogy nem tudom”-ról ebben a pillanatban átkerültem a „Tudom, hogy nem tudom” negyedbe.

Tudatos nem kompetens

Tudatossá vált, hogy nem vagyok kompetens. Motivált voltam hatékonyabbá válni, letöltöttem egy szoftvert és a számítógép billentyűzetén gyakoroltam úgy, ahogy a szoftver irányította. Beindult a fejlődésem. Gyakorlás gyakorlás után.

Tudatos kompetens

Szép lassan átléptem a Tudatos kompetens, azaz „Tudom, hogy tudom” negyedbe.  További gyakorlással, lassan de biztosan végül bele csúsztam a tudattalanul kompetens, az a „Nem tudom, hogy tudom” zónába.

Tudattalan kompetens

Ilyenkor már zsigerből csináltam, készség szintjén. Oda se nézek, 10 ujjal vakon gépelek úgy, hogy alig van 1-2 elütés. Azt is rögtön nézem, hogy elütöttem és ki is javítom.

Így tanultunk meg idegen nyelveket, értekezletet vezetni, prezentálni, motiválni, kitartani, stb. Ez a képesség benned és vállalkozóban változatlanul meg van. Ez nagyon intenzíven működött bennünk gyerekkorunkban, aztán az iskolarendszer szépen kiölte belőlünk. Azt hittük, mi már készek vagyunk – dehogy vagyunk készen! Akkor halunk meg igazán, amikor megszűnik a fejlődés, amikor abbahagyjuk az új tudás, képességek megszerzését és kifejlesztését. Ahhoz, hogy operatív szinten maradj te, mint vezető, és ne süllyedj és ragadj bele, fontos a fejlődés.

Coach-ként én abban segítek, hogy beindítsuk a fejlődésedet és felgyorsítsuk. Nagyon sok olyan készség és helyzet van, ami félelmet vált ki. Például a nyilvános beszéd. Az, hogy ki kell állni mások elé és előadást tartani nagyon sok emberben félelmet vált ki. Nagy vállalatok csúcsvezetőiben is.

Például addot egy készség, amiben az ember elkezd fejlődni, és negatív érzelmek jönnek elő benne. Próbálkozik gyakorol, és negatív érzelmek jönnek elő. Fontos, hogy bevállald ezeket a negatív érzéseket, mert tudod, hogy el fognak múlni. Így voltam én is, amikor jártam prezentásiós készségfejlesztésre. Az első beszédnél remegett a hangom, a másodiknál gyengék voltak a térdeim, meg nem találtam a szavak, szorítást éreztem a gyomorszájamban – de tudtam, hogy el fog múlni!

Élvezet

Színészek és vállalkozók is így vannak ezzel szerte a világon, akik bármilyen sikert elértek. Átmentek ezeken a negatív érzéseken annak érdekében, hogy elérkezzenek egy olyan pillanathoz, amikor ezek az érzések már elmúlnak, és elkezdi élvezni. Onnantól kezdve már nincs szükséged külső támogatásra, coach-ra: egyedül is becsúszol a tudattalan kompetens zónába, amikor már zsigerből csinálod. Egy coaching együtt működés egyrészt a vakfoltok tudatosításával segít fellépni a Tudatos nem kompetens zónába, hogy felismerd, mi az ami hiányzik neked, vagy nem uralsz. Segít tovább kitartani a kezdeti nehézségek ellenére mindaddig, amíg meg nem jelenik az Élvezet, mert onnan már egyedül is tovább tudsz menni!

Ebben tudok neked segíteni, felderíteni a vakfoltjaidat, beindítani intenzíven a fejlődést. Ez a kulcsa annak, hogy olyan vállalkozóvá válj, aki képes magának felépíteni nem csak azt az ideális vállalkozást, hanem az ideális életstílust is amiről álmodsz.

Ha el vagy akadva, szeretnéd beindítani a fejlődésedet, vagy szeretnéd felgyorsítani, keress! Örömmel veszem hogyha felhívsz, keresel, beszélgetünk. Hiszem, hogy a segítségemmel nagyon nagy lendületbe tudsz kerülni és sokkal több hasznod lesz belőle, mint azt Te most el tudod képzelni!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .