Skip to main content

Hogyan kezeld a konfliktusokat a vállalkozásod érdekében?

Szerző: 2016. június 26.július 19th, 2019Videók

A konfliktusok nem rosszak, és nem is jók. Egyszerűen csak vannak – mert mi, emberek mind különbözőek vagyunk. Egy vállalkozás építése számtalan konfliktus kezelését igényli. Ennek a “hogyan”-járól szól ez a videó.

Ebből a videóból megtudhatod, hogyan kezeld a konfliktusokat a vállalkozásod érdekében, és a vállalkozásod építése közben.
(Alább az előadás szövegét el is olvashatod.)

Legyen szó a párkapcsolatban, az üzlettársaddal vagy bárki mással, a konfliktusokat kezelni kell, ezek az élet természetes részei. A konfliktus önmagában nem baj, és nem rossz. Mindig csak vannak, mivel különbözőek vagyunk.

Különbözőek:

  • a vágyaink,
  • a céljaink,
  • a erőforrásaink,
  • a bátorságunk,
  • kezdeményezőképességeink,
  • hajlandóságunk.

Ezeket a különbségeket (mint konfliktusokat) kezelni kell. Ahogy Dan Millman mondja: „A béke megléte nem a konfliktusok hiányát, hanem a konfliktus kezelési képességek meglétét jelzi.”

Konfliktuskezelési stratégiák

KonfliktusAhogy a szöveg melletti 2 dimenziós ábraként is lehet látni, vannak az „Én érdekeim”, és vannak az „Ő érdekei”. Mind a kettőnknek vannak érdekei. Te a saját szemszögedből pozicionálhatod magad négy negyedbe, ahogy az a képen is látható.

A saját érdekeidet tudod képviselni:

  • Magasan, erősen (M)
  • Alacsonyan, gyengén (A)

A másik fél érdekeit szintén képviselheted magasan (M) vagy alacsonyan (A)

Ezekből jön ki a 4 konfliktus kezelési stratégia

Elkerülő stratégia

Amikor alacsonyan képviselem a magam és a másik érdekeit is, akkor a szőnyeg alá akarom söpörni a dolgokat, nem akarok vele foglalkozni.

Ezt hívjuk elkerülő stratégiának (El). Ez olyan, mint a teknős, aki behúzza a nyakát és bebújik a páncéljába, hogy „Hagyjanak ezzel engem békén, nem akarok foglalkozni vele”.

Az is lehet, hogy hajlandó vagyok szembenézni a konfliktussal, de most olyan prioritások überelik ezt, hogy inkább azt mondom, hogy majd holnap vagy jövőhéten. Ez egy jogos stratégia, hogy elkerüljük a konfliktust, hiszen most nem akarom erre fordítani az energiám.

Behódolási stratégia

Amikor alacsonyan képviselem a saját érdekeim – mondjuk egy puha, kevésbé asszertív ember vagyok, a másik meg egy nyomulós, agresszívebb ember – és hagyom, hogy a másik magasan képviselje az övét, akkor elképzelhető, hogy behódolok.

Ezt nevezzük behódolási stratégiának (B). Ez is egy jogos stratégia. Én mondjuk egy puha, kevésbé asszertív ember vagyok, a másik meg egy nyomulós, agresszívebb ember.

Ha megtámadnának este egy késsel az utcán, hogy kérik a pénztárcámat, biztos, hogy oda adnám, mivel nem vagyok fekete öves karate mester. Behódolok, legyen meg a te akaratod, csak hagyjál békén, épségben tudjak távozni.

Az is elképzelhető, hogy azért hódolok be mert rövid távon érdemes engednem valamiben, mivel hosszútávon jóval nagyobb nyereséget várok más területen. Ugye egy csatát el lehet veszíteni, A háború az, amit fontos megnyerni!

Versengő stratégia

Van, hogy a saját érdekeim képviselem magas szinten, a másikét meg kevésbé, és azt nyomom lefelé.

Ezt úgy hívom, hogy versengő stratégia (V).

Ezek például azok az autósok, akik a buszsávon ezerrel előre húznak és befurakodnak a többiek elé. Az üzleti életben és párkapcsolatokban is szintén számtalan ilyen van. Két fiú udvarol egy lánynak: az egyik fog nyerni, az kapja meg a kezét.

Tudni kell, hogy mikor van verseny az életben és ki kell állni versenyezni kell. A vállalkozásokban számtalan ilyen helyzet van.

Együttműködő stratégia

Magasan képviselem a saját érdekeim és hagyom – elfogadom –, hogy a másik is képviselje a maga szempontját. Törekszem a győztes-győztes felállásra: lakjon jól a kecske is, és maradjon meg a káposzta is! Ne úgy történjenek a dolgok, ahogy én akarom, ne is úgy, ahogy te akarod. Történjenek úgy, ahogy a legjobb mindkettőnknek! Nyilván mindig erre kell törekedni.

Optimális stratégiák

Nem tudod megengedni magadnak, hogy többször legyél abban a zónában, ahol alacsonyan képviseled a saját magad érdekeid.

Vállalkozóként elemi érdeked hosszú távon kitartóan magas szinten képviselni a magad érdekeit, kitartani a céljaid és elképzeléseid mellett. Közben törekednek kell arra, hogy amennyiszer csak lehet, ahol, és akivel csak szemben lehet, együttműködést alakítsatok ki, hogy mind a ketten nyerjetek. Ha nagyon nem megy, és úgy érzed már nagyon sok energiát belefektettél, de még mindig nem megy, akkor jogod van átmenni versengésbe, a magad érdekeit továbbra is érvényesíteni akár az övének a rovására is. Ilyenkor lehet, hogy külön megyünk, elbúcsúzunk egymástól, de fölösleges együtt maradni, ha nem tudjuk 1+1>2 szinten erősíteni egymást.

Vállalkozóként neked a saját érdekeid magasan kell képviselned. Időnként engedhetsz, meg elkerülhetsz konfliktusokat, de ha hosszú távon nem követed a saját céljaidat, akkor ki fogja helyetted érvényesíteni az érdekeid?

Ebben is tudok neked segíteni. Ha el vagy akadva üzlettársaddal, párkapcsolatban vagy munkatársaddal konfliktusban vagy és nem mennek jól a dolgok, akkor tudok neked segíteni ahhoz, hogy megtaláld azt az egyedi fogást azon a konfliktus helyzeten.

Keress bátran, örömmel venném, hogyha találkoznánk személyesen is!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .