Skip to main content

Egy konzultáció is sokat adhat…

Szerző: 2016. május 20.Coaching együttműködés, Siker

Évekkel korábban lezajlott egy (igen, EGY ) konzultációról ír valaki:

Kedves Tamás!

Első körben meg szeretném köszönni azt a kezdő löketet, atyai tanácsot, amit 2012 nyarán adtál skype-on keresztül. Emlékszel? Bevétel nélkül éltünk a családommal, ennivalóra, albérletre nem volt pénzünk.

A konzultáció után hamarosan eldöntöttem, visszamegyek az eredeti szakmámba , a vendéglátásba. Egyből kaptam két nagyon jó ajánlatot, a másodikat el is fogadtam, és azóta azt érzem, a kijelölt utat járom, rendben mennek a dolgok. Mostanra eluralkodott rajtam a kreativitás . Úgy látom, dereng előttem egy következő nagy cél, amihez szükségem volna egy képzésre. Coach akarok lenni. Mindig is tetszett ez a szakma, úgy gondolom, valahol mindig olyan személyiség voltam, aki tudott hatni a körülötte levőkre. Ez a szakma A Nagy Terv egy része lesz, annyi tanácsra volna szükségem, hogy milyen tanfolyamot válasszak, mire figyeljek, amikor kiválasztom a képzést?

Köszönöm a rám szánt időt!

Ádám”

Nem ő az egyetlen, akivel kapcsolatba kerülök, és azt a – nem tervezett – hatást érem el nála, hogy ő is coach akar lenni…még, hogy a coachingra szánt idő és pénz nem terül meg… (??)

Itt a válaszom:

“Kedves Ádám!

Nagyon örülök, hogy azóta “sínre kerültetek”, ezt öröm volt olvasni!

Egyre gyakrabban fordul elő az ügyfeleim körében is, hogy valaki – miután megtapasztalta a coaching együttműködés életet gyökeresen megváltoztató, több örömöt, több egyensúlyt, több nyugalmat és több pénzt IS hozó hatását – elhatározza, hogy befektet egy coach képzésbe.

Megismétlem itt is: az egyik legjobb befektetésnek tartom az életminőséged tekintetében. Még akkor is, ha nem ezzel akarod keresni a kenyeredet.

Bár az alábbi felsorolás nem teljes, de szerintem egy jó coach képzés – és utána a tanultak alkalmazása – hozzásegíthet az alábbiak mindegyikéhez:

  • jobb önismeret, ergo jobban fogod tudni, neked mi a tényleg fontos,
  • így jobban fogsz tudni priorizálni, jobban fogod tudni, mik a valódi céljaid,
  • jobb emberismeret, ennek köszönhetően jobb emberi kapcsolatok (mi a siker egyik titka? A jó emberi kapcsolatok!)
  • vezetőként pláne hasznos: több teljesítményt ki tudsz majd hozni a beosztottakból, humánus módon, asszertívan!

A négy ponton túl még sok minden mást is nyújthat egy jó coach képzés – hosszú távon pláne -, nekem most hirtelen ez a négy dolog jutott eszembe.

Hogy mi alapján válassz coach képzést?

Szerintem legyen:

  • jóval több, mint egy hosszú hétvége, legyen benne mondjuk 200 óra effektív foglalkozás/tanulás, de akár több is, és jó, ha hónapokon keresztül nyúlik a képzés, hogy inkább legyen egy képzés sorozat, ami sok gyakorlást IS nyújt, mint egy rövid, de intenzív egyszeri alkalom,
  • nem árt, ha a nemzetközi coach szövetség (ICF) valamilyen akkreditált képzését végzed el,
  • legyenek jó referenciái: a képzést nyújtó cégnek ajánlásokat adó személyeket (akik korábbi résztvevői a képzésnek) HÍVD FEL, ÉRD EL ŐKET SZEMÉLYESEN, ÉS KÉRDEZD KI ŐKET, MIÉRT AJÁNLANÁK A KÉPZÉST!
  • ha ezzel tervezed keresni a kenyeredet is, szintén nem árt, ha valamilyen marketing/értékesítési képzést is hozzátesznek, hogy ne teljesen üresben állj majd a végzést követően, szóval legyen némi fogalmad arról, hogy hogyan termelj pénzt is (első pár hónapban-évben ez lesz a legnehezebb!)
  • ha nem találsz olyant, amelyik marketing/értékesítési képzést is hozzátesz, akkor tudd, hogy ebbe külön be kell majd fektetned (pénzt, időt és energiát is), ha fizetős ügyfeleket is szeretnél magadnak.

Nekem hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem, tudtam segíteni. Bármilyen képzést is választasz majd, nagyon sok sikert kívánok hozzá!

Üdv,

Tamás”

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .