Skip to main content

Sok milliós nyereség a coachingból

Szerző: 2018. április 17.november 1st, 2021Coaching együttműködés

A nyereség mindig sokszoros

Ha nem tudod egyértelműen mérni, akkor is. A hatása egy életre szól.

Megvásárolsz egy mobiltelefont, három-négy év múlva veszed az újat. Csak ennyi időn keresztül szolgált téged.

Megvásárolsz egy új autót, három-négy év múlva az eredeti ár felére amortizálódott.

Egy coaching folyamat során kifejlődött szemléletet, gondolkodásmódot sok, nagyon sok további év során fogod alkalmazni. Ahány éven keresztül alkalmazod, annyi éven keresztül rak pénzt a zsebedbe, és annyi éven keresztül segít magasabb életminőséget élni.

Egy sok évvel ezelőtt az Egyesült Államokban, nagyvállalatok felső vezetői körében végzett felmérés a vezetői coachingra fordított pénznek a 6,1-szeres megtérülését mutatta ki.

“Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy coaching támogatás nélkül egy ember soha nem fogja elérni képességeinek a maximumát.”

– Bob Nardelli, a Home Depot, Inc. (USA) volt vezérigazgatója

Egyszer egy több száz millió forint éves forgalmú, országos kiskereskedelmi lánc tulajdonosa fordult hozzám segítségért. A korábbi kereskedelmi vezető felmondott, és a megüresedett pozíciót ügyfelem egy olyan rokonának ajánlotta fel, aki nem sokkal azelőtt veszítette el az állását.

“Segítsünk rajta” – gondolta.

A rokon nem vált be. Az eredményei jócskán elmaradtak az előző kereskedelmi vezető eredményeitől.

Egy alkalommal ügyfelemnek feltettem a kérdést:

“- Mennyibe kerül neked havonta, hogy Zsolti van a kereskedelmi igazgatói pozícióban?”

“- Körülbelül öt millióba.” – mondta. “- Ennyivel gyengébbek az ő eredményei a Lászlóénál.”

Aztán dolgoztunk a témán. Ő is tudta, hogy nem volt helyes döntés rokoni alapon betölteni a pozíciót, ez számára is nagyon hamar kiderült.

Csak annak módját kereste, hogy hogyan vegye a bátorságot, hogy a saját rokonának – akinek ő őszintén segíteni akart – felmondjon. Hogyan közölje vele a szándékát úgy, hogy a jó viszonyt is megőrizze?

Aztán megtalálta. Kihúztam belőle. Nem én rágtam a szájába, ő ismerte fel a megoldást: nem lesz nagyon könnyű, de sokat tud tenni azért, hogy a jó viszonyt megőrizve cserélje le a rokont egy megfelelőbb jelöltre.

Két héten belül összeszedte a bátorságát, és megbeszélte a Zsoltival, hogy nem ő a legmegfelelőbb erre a pozícióra. Sikerült ezt úgy tálalnia, és mellé olyan lehetőséget felajánlani a támogatására, amit a rokona is el tudott fogadni.

Három hónappal később kezdett az új kereskedelmi vezető, akinek köszönhetően a forgalom éveken keresztül újból stabilan növekedett.

Így lett a vezetői coaching díjára szánt pár százezer forint és pár óra befektetésből sok milliós haszon.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .