Skip to main content

Sok milliós nyereség a coachingból

Szerző: 2018. április 17.május 2nd, 2018Coaching együttműködés

A nyereség mindig sokszoros

Ha nem tudod egyértelműen mérni, akkor is. A hatása egy életre szól.

Megvásárolsz egy mobiltelefont, három-négy év múlva veszed az újat. Csak ennyi időn keresztül szolgált téged.

Megvásárolsz egy új autót, három-négy év múlva az eredeti ár felére amortizálódott.

A coaching során kifejlődött szemléletet, gondolkodásmódot sok, nagyon sok további év során fogod alkalmazni. Ahány éven keresztül alkalmazod, annyi éven keresztül rak pénzt a zsebedbe, és annyi éven keresztül segít magasabb életminőséget élni.

Egy sok évvel ezelőtt az Egyesült Államokban, nagyvállalatok felső vezetői körében végzett felmérés a vezetői coachingra fordított pénznek a 6,1-szeres megtérülését mutatta ki.

“Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy coaching támogatás nélkül egy ember soha nem fogja elérni képességeinek a maximumát.”
– Bob Nardelli, a Home Depot, Inc. (USA) vezérigazgatója

Ügyfelem volt egyszer egy több száz milliós éves forgalmú, országos kiskereskedelmi lánc tulajdonosa. A korábbi kereskedelmi igazgató felmondott, így a tulajdonos a saját – éppen állás nélküli – unokatestvérét vette fel a pozícióba.

“Segítsünk rajta” – gondolta.

Nos, az unokatestvér nem vált be. Az eredményei jócskán elmaradtak az előző kereskedelmi vezető eredményeitől.

Egy alkalommal ügyfelemnek feltettem a kérdést:

“- Mennyibe kerül neked havonta, hogy az unokatestvéred van a kereskedelmi igazgatói pozícióban?”

“- Körülbelül öt millióba.” – mondta. “- Ennyivel gyengébbek a Zsolti eredményei a Lászlóénál.”

Aztán dolgoztunk a témán. Ő is tudta, hogy nem volt helyes döntés rokoni alapon betölteni a pozíciót, ez számára is nagyon hamar kiderült.

Csak annak módját kereste, hogy hogyan vegye a bátorságot, hogy a saját unokatestvérének – akinek ő őszintén segíteni akart – felmondjon. Hogyan közölje vele a szándékát úgy, hogy a jó viszonyt is megőrizze?

Aztán megtalálta. Kihúztam belőle. Nem én rágtam a szájába, ő ismerte fel a megoldást: nem lesz nagyon könnyű, de sokat tud tenni azért, hogy a jó viszonyt megőrizve cserélje le az unokatestvérét egy megfelelőbb jelöltre.

Két héten belül összeszedte a bátorságát, és megbeszélte az unokatestvérével, hogy nem ő a legmegfelelőbb ebben a pozícióban. Sikerült ezt úgy tálalnia, és olyan lehetőséget felajánlani a támogatására, amit az unokatestvére is el tudott fogadni.

Három hónappal később kezdett az új kereskedelmi igazgató, akinek köszönhetően a forgalom éveken keresztül stabilan növekedett.

Így lett a coaching díjára szánt pár százezer forint és pár óra befektetésből sok milliós haszon.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .