Skip to main content

Passzív jövedelem

Szerző: 2018. január 7.október 24th, 2021Siker, Stratégia

Minden olyan értékteremtő tevékenység, amit csak egyszer végzel el, és utána további aktív hozzájárulásod nélkül profitot tud termelni, a passzív jövedelem lehetőségét hordozza magában.

Egyik ilyen tevékenység az online információ publikálás.

Mondjuk hasznos tudást teszek közzé online, pénzért. A tudásanyagot összeállítani, megszerkeszteni, online publikálni, és beállítani a szintén online fizetés és számla kiállítás lehetőségét csak egyszer kell. Ezt követően azt kell beállítani, hogy elég nagy számú lehetséges vásárló értesüljön ennek a tudásanyagnak a meglétéről, és az legyen számukra vonzó, hogy akarjanak vásárolni. Ezt el lehet érni például Facebook hirdetésekkel. Innen kezdve ennek a tudásanyagnak minden megrendelése a te közvetlen hozzájárulásod nélkül – időben és térben tőled függetlenül – fog történni.

Ebben az értelemben ez abszolút passzív jövedelmet biztosít. Ha a bankszámládhoz beállítod magadnak az automatikus SMS értesítést minden beérkező összeg esetére, akkor a zsebedben levő mobilod jelzéséből a nap bármely órájában értesülni fogsz a beérkező összegekről. Így előfordulhat akár az is, hogy egy egész napot munkától teljesen független dolgokkal töltöd – kirándulsz, strandolsz, vagy bármi mást csinálsz – és eközben mégis nő a bankszámlád egyenlege.

Egy ilyen felépített rendszer fog működni egy ideig, és tényleg fog pénzt hozni neked passzívan, de arra azért ne számíts, hogy ez életed végéig fog tartani. A vásárlói szokások változnak, létezik konkurencia és innováció is, no meg a hirdetéseket is rendszeresen felügyelni kell.

A passzív jövedelem lehetőségét rejti magában minden olyan, online nyújtható szolgáltatás is, ami a szolgáltatás nyújtásához – és a tényleges pénzügyi tranzakcióhoz – nem igényel élő emberi erőforrást.

Időtől és tértől függetlenül működik – mindaddig, amíg van áram és internetkapcsolat. Például egy webáruház.

Természetesen egy üzleti tevékenység nem függetleníthető teljes mértékben az emberi erőforrásoktól.

Bármilyen rendszert folyamatosan üzemeltetni, optimalizálni és újítani kell. Aki ezt elmulasztja, az gyorsan lemarad, azt a konkurencia gyorsan megelőzi.

De önmagában az, hogy az internet lehetővé tette sokak számára a passzív jövedelem termelését, és a kiszakadást abból a paradigmából, hogy

“ha ott vagyok, és végzem a munkát, akkor lesz pénzem, ha nem, akkor nem”

szerintem a 20. század egyik legnagyobb vívmánya.

Passzív jövedelem lehetőségét magában hordozó értékteremtő tevékenységek – hogy csak néhányat említsek:

– oktatás (online oktató programok megannyi formátumban)

– közvetítési tevékenység (pl. Vatera, étel rendelés, társkeresés, szállás közvetítés, egyéb közösségi szolgáltatások)

– online értékesítés (a mozi- és színházjegyektől kezdve ruházaton keresztül az űrrakétáig ma már szinte bármi…)

És a fenti lista távolról sem teljes.

A legősibb módszer a passzív jövedelemre

Mások vezetése.

Egy vezető az, aki a jövőképét és stratégiáját nem egyedül, hanem másokkal együtt, őket vezetve valósítja meg. A bőségszemléletű vezető az, aki nélkül is megtörténnek a dolgok. A feladatok végre lesznek hajtva tőle függetlenül, úgy, hogy neki nem kell jelen lennie.

Természetesen az elején a bőségszemléletű vezető időt és energiát kell befektessen az emberekbe, akik tőle átveszik a feladatokat. Minden emberét egyénileg fel kell hoznia az elvárt teljesítmény nyújtásához szükséges tudás-, képesség-, és motivációs szintre. (Ez a coaching része a vezetésnek.) Majd az emberei közösségéből is fel kell építenie egy magas szinten együtműködő csapatot. Miután ezt a munkáját jól elvégezte, a bőségszemléletű vezetőnek már nem kell feltétlenül jelen lennie az adott feladatok végrehajtásához.

Vezetői készségeket is csak egyszer kell kifejlesztened. Utána már csak minden alkalommal finomra kell hangolnod őket minden új emberrel szemben, akit vezetni fogsz.

Rögzítsd magadnak a gondolatot: a bőségszemléletű vezető az, aki nélkül is jól mennek a dolgok.

Az élő emberi kapcsolat haszna

Mindamellett, hogy a rutin feladatokat kiváltani képes automatizált rendszerek megépítéséből rengeteget lehet profitálni, meglátásom szerint az élő emberi kapcsolat értékét soha semmilyen online (nem élő) rendszer nyújtani nem lesz képes.

Egy bizonyos szintig ki tudja azt váltani, de van egy szint, amikor már nem.

Azért nem, mert a számítógépekből és automatizált folyamatokból hiányzik az egyik legalapvetőbb emberi tényező: az érzelem.

Sok évvel ezelőtt mesélte valaki, hogy látogatóban volt a Pécsi Dohánygyárban: a szinte 100%-ban automatizált gyártási folyamat során a gyártósor percenként 7000 (!) szál cigarettát csomagolt be. És olyan sebességgel pörög a folyamat, hogy – az illető így írta le – egy “cigaretta függönyt” lát a gépek egyes szakaszain.

Az ilyen automatizált gyártási rendszereket műszakonként egy vagy két ember felügyeli. És többnyire nem sok dolguk van…

Egy ilyen rendszer kitűnően működik emberi érzelmektől függetlenül is.

De számtalan olyan tevékenység van, ami igényli az emberi interakciót, amelynek során olyan érték adódik át egyik embertől a másik felé, amilyent gép soha nem lesz képes nyújtani.

Arra nem vállalkozom, hogy megjósoljam, hová fejlődik még a mesterséges intelligencia, de erős meggyőződésem, hogy azt az értéket, amit a két ember közötti érzelmi-lelki kapcsolódás magában hordoz, gépek soha nem lesznek képesek nyújtani.

A számítógépek nem bírnak emberi értelemmel sem – csak arra képesek, amire az emberek beprogramozták őket. Egy számítógépnek a semmiből új gondolatai nem fognak támadni. Csak abból, amit emberek beleprogramoztak. (Arról már nem beszélve, hogy áram nélkül abszolút semmire nem lesznek képesek.)

Az, hogy egy iskolai tanteremben van digitális tábla, még nem garantálja a diákok hatékony tanulását. Az sem, ha van egy bárhonnan elérhető, egyéni tanulást segítő online rendszer. Ahhoz kell egy, a diákokat közösségileg és egyénileg, szellemileg és érzelmileg is magas szinten kezelni képes tanár. Vagy adott esetben otthon a szülő.

Az, hogy egy vállalkozás rendelkezésére áll a legújabb technológia, még nem garantálja, hogy az ott dolgozó emberek egységesen, az egy hajóban evezünk elvet követve meg is valósítják a stratégiai célokat. Ahhoz kell egy hús-vér emberi vezető is, aki tud úgy bánni velük, hogy ők akarják kihozni önmaguk legjavát.

Ha egy számítógépre ráesik egy alma, semmi különös nem fog történni. De ha Newton fejére esik egy alma, akkor…de ezt már tudjuk.

Online marketing, a passzív jövedelem támogatója

Időtől és tértől függetlenül neked dolgozik.

Vállalkozásfejlesztési alapelv: az üzleti életben azt segítik, azt támogatják, azt ajánlják, és attól rendelnek:

 • akit ismernek,
 • akit kedvelnek, és
 • akiben megbíznak.

Tudásod és szakértelmed közvetítése online a célpiacod felé nagyon sokat tud segíteni ebben a tekintetben.

Minden alkalommal, amikor valaki úgy érzi, hogy egy blog bejegyzésemből vagy egy videómból értéket kapott, azzal annak esélye nő, hogy később tőlem valamit rendelni fog, vagy részt fog venni egy tréningemen. Garancia erre természetesen nincs, de az esélye nő.

Ezt az esélyt a közzétett írásaim és a videóim úgy növelik, hogy abban a pillanatban, amikor ez az esélynövelés történik (amikor valaki olvassa az írásomat, vagy nézi egyik videómat), én nem is tudok róla.

Milyen kényelmes módja ez a hitelesség és bizalom építésének…imádom!

Ez természetesen nem helyettesíti a személyes megtapasztalás erejét: sokkal jobban meg fog érezni valaki engem egy személyes találkozás alkalmával, legyen az előadás, tréning, vagy ismerkedő személyes beszélgetés vezetői teljesítményfejlesztés céljából.

Törekedj arra, hogy ahol csak lehet, szabadítsd fel energiádat arra, amiben mint homo sapiens a legjobb vagy: alkotó, teremtő tevékenységre.

A rutin feladatokat meg hagyd a számítógépekre.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Join the discussion 1 hozzászólás

 • Zsóka szerint:

  Kedves Tamás!

  Nagyon jól összefoglaltad azt, amit én is gondolok az automatizált világ és az emberi tevékenység kapcsolatáról! Remek dolog a számítógép, az internet adta technika, amit jó használni, és meg lehet/kell tanulni jól használni! A személyes kapcsolatokat azonban semmi nem helyettesíti!
  Az alkotás, teremtés, valamit létrehozni és ezzel másokat segíteni – ez a legszebb emberi tevékenység!
  Köszönöm soraidat!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .