Passzív jövedelem

Szerző: 2018. január 7. március 27th, 2018 Siker, Stratégia

Minden olyan értékteremtő tevékenység, amit csak egyszer végzel el, és utána további aktív hozzájárulásod nélkül profitot tud termelni, a passzív jövedelem lehetőségét hordozza magában.

Egyik ilyen tevékenység az online információ publikálás.

Pont ezt tettem a “33 szempont a stratégiai céljaidhoz” című webinár felvételének elérhetővé tételével. Ugyan nem ad teljesen passzív jövedelmet, de a felvétel elküldése a vásárlóknak, és a számla kiállítása olyan kevés energia a részemről, hogy kvázi passzívnak tekinthető.

Ha lenne olyan nagy feliratkozói listám, mint amilyen nincs, akkor érdemes lenne a folyamatot teljes mértékben automatizálni.

A passzív jövedelem lehetőségét rejti magában minden olyan online nyújtható szolgáltatás, ami a szolgáltatás nyújtásához – és a tényleges pénzügyi tranzakcióhoz – nem igényel élő emberi erőforrást.

Időtől és tértől függetlenül működik – mindaddig, amíg van áram és internetkapcsolat.

Természetesen egy üzleti tevékenység nem függetleníthető teljes mértékben az emberi erőforrásoktól.

Bármilyen rendszert folyamatosan innoválni és újítani, és ezzel egy időben üzemeltetni kell. Aki ezt elmulasztja, az gyorsan lemarad, azt a konkurencia gyorsan beelőzi.

De önmagában az, hogy az internet lehetővé tette sokak számára a passzív jövedelem termelését, és a kiszakadást abból a paradigmából, hogy

“ha ott vagyok, és végzem a munkát, akkor lesz pénzem, ha nem, akkor nem”

szerintem a 20. század egyik legnagyobb vívmánya.

Passzív jövedelem lehetőségét magában hordozó értékteremtő tevékenységek – hogy csak néhányat említsek:

– oktatás (könyvek, CD-k, DVD-k, videók, online oktató programok stb.)

– közvetítési tevékenység (pl. Vatera, étel rendelés, társkeresés, szállás közvetítés, egyéb közösségi szolgáltatások)

– online értékesítés (a mozi- és színházjegyektől kezdve ruházaton keresztül az űrrakétáig ma már szinte bármi…)

És a fenti lista távolról sem teljes.

A legősibb módszer a passzív jövedelemre

Mások vezetése.

Egy vezető az, aki a jövőképét és stratégiáját nem egyedül, hanem másokkal együtt, őket vezetve valósítja meg. Vezető az, aki nélkül is megtörténnek a kívánt dolgok, és feladatok végre lesznek hajtva – tőle függetlenül, úgy, hogy neki nem kell jelen lennie.

Természetesen az elején a vezető is időt és energiát kell befektessen az emberbe, aki tőle átveszi a feladatokat. De miután ezt a munkáját a vezető jól elvégezte – miután “felhozta” az illetőt a szükséges teljesítmény nyújtását biztosító tudás-, képesség-, motivációs és bizalmi szintre (ez a coaching) – a vezetőnek már nem kell jelen lennie az adott feladatok végrehajtásához.

Vezetői készségeket is csak egyszer kell kifejlesztened – utána már csak minden alkalommal finomra kell hangolnod őket minden új emberrel szemben, akit vezetni fogsz.

Nem véletlen, hogy mindenhol a világon a vezetők vannak jobban fizetve, és ők tudják a leginkább megengedni maguknak azt, hogy pillanatnyi szünetet tartsanak a munkában – mert a dolgok az ők távollétükben is megtörténnek.

A jó vezető az, aki nélküli is jól mennek a dolgok.

Az élő emberi kapcsolat haszna

Mindamellett, hogy a rutin feladatokat kiváltani képes automatizált rendszerek megépítéséből rengeteget tudunk profitálni, meglátásom szerint az élő emberi kapcsolat értékét soha semmilyen online (nem élő) rendszer nyújtani nem lesz képes.

Egy bizonyos szintig ki tudja azt váltani, de van egy szint, amikor már nem.

Azért nem, mert a számítógépekből és automatizált folyamatokból hiányzik az egyik legalapvetőbb emberi tényező: az érzelem.

Sok évvel ezelőtt mesélte valaki, hogy látogatóban volt a Pécsi Dohánygyárban: a szinte 100%-ban automatizált gyártási folyamat során a gyártósor percenként 7000 (!) szál cigarettát csomagolt be. És olyan sebességgel pörög a folyamat, hogy – az illető így írta le – egy “cigaretta függönyt” lát a gépek egyes szakaszain.

Az ilyen automatizált gyártási rendszereket műszakonként egy vagy két ember felügyeli. És többnyire nem sok dolguk van…

Egy ilyen rendszer kitűnően működik emberi érzelmektől függetlenül is.

De számtalan olyan tevékenység van, ami igényli az emberi interakciót, amelynek során olyan érték adódik át egyik embertől a másik felé, amilyent gép soha nem lesz képes nyújtani.

Arra nem vállalkozom, hogy megjósoljam, hová fejlődik még a mesterséges intelligencia, de erős meggyőződésem, hogy azt az értéket, amit a két ember közötti érzelmi-lelki kapcsolódás magában hordoz, gépek soha nem lesznek képesek nyújtani.

A számítógépek nem bírnak emberi értelemmel sem – csak arra képesek, amire  az emberek beprogramozták őket. Egy számítógépnek a semmiből új gondolatai nem fognak támadni. Csak abból, amit emberek beleprogramoztak. (Arról már nem beszélve, hogy áram nélkül abszolút semmire nem lesznek képesek.)

Az, hogy egy iskolai tanteremben van digitális tábla, vagy hogy van egy, az egyéni tudás elmélyítését szolgáló, bárhonnan elérhető, tanulást segítő online rendszer, még nem garantálja a diákok hatékony tanulását. Ahhoz kell egy, a diákokat közösségileg és egyénileg, szellemileg és érzelmileg is magas szinten kezelni képes tanár. Vagy adott esetben otthon a szülő.

Az, hogy egy vállalkozás rendelkezésére áll a legújabb technológia, még nem garantálja, hogy az ott dolgozó emberek egységesen, az egy hajóban evezünk elvet követve meg is valósítják a stratégiai célokat. Ahhoz kell egy hús-vér emberi vezető is, aki tud úgy bánni velük, hogy ők akarják kihozni önmaguk legjavát.

Ha egy számítógépre ráesik egy alma, semmi különös nem fog történni. De ha Newton fejére esik egy alma, akkor…tudjuk jól.

Online marketing, a passzív jövedelem támogatója

Időtől és tértől függetlenül neked dolgozik.

Vállalkozásfejlesztési alapelv: az üzleti életben azt segítik, azt támogatják, azt ajánlják, és attól rendelnek:

 • akit ismernek,
 • akit kedvelnek, és
 • akiben megbíznak.

Tudásod és szakértelmed közvetítése online a célpiacod felé nagyon sokat tud segíteni ebben a tekintetben.

Minden alkalommal, amikor valaki úgy érzi, hogy egy blog bejegyzésemből vagy egy videómból értéket kapott, azzal annak esélye nő, hogy később tőlem valamit rendelni fog, vagy részt fog venni egy tréningemen. Garancia erre természetesen nincs, de az esélye nő.

Ezt az esélyt a közzétett írásaim és a videóim úgy növelik, hogy abban a pillanatban, amikor ez az esélynövelés történik (amikor valaki olvassa az írásomat, vagy nézi egyik videómat), én nem is tudok róla.

Milyen kényelmes módja ez a hitelesség és bizalom építésének…imádom!

Ez természetesen nem helyettesíti a személyes megtapasztalás erejét: sokkal jobban meg fog érezni valaki engem egy személyes találkozás alkalmával, legyen az előadás, tréning, vagy ismerkedő személyes beszélgetés egy coaching együttműködés céljából.

A passzív jövedelem megteremtése a bőség mindannyiunkat körülvevő lehetőségéből adódik. Minden tekintetben véve áldás.

Törekedj arra, hogy ahol csak lehet, szabadítsd fel energiádat arra, amiben mint emberi lény a legjobb vagy: alkotó, teremtő tevékenységre.

Az emberi mivoltunk isteni jellegét nem igénylő rutin feladatokat meg hagyd a számítógépekre.

Ha támogatást szeretnél kérni ahhoz, hogy vállalkozásodban kiépítsd a passzív jövedelem lehetőségét, akkor kezdd azzal, hogy meghatározod helyesen a személyes vállalkozói jövőképedet.

Ehhez vegyél részt a Sikertervezés-Napon! >>

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Join the discussion 1 hozzászólás

 • Zsóka szerint:

  Kedves Tamás!

  Nagyon jól összefoglaltad azt, amit én is gondolok az automatizált világ és az emberi tevékenység kapcsolatáról! Remek dolog a számítógép, az internet adta technika, amit jó használni, és meg lehet/kell tanulni jól használni! A személyes kapcsolatokat azonban semmi nem helyettesíti!
  Az alkotás, teremtés, valamit létrehozni és ezzel másokat segíteni – ez a legszebb emberi tevékenység!
  Köszönöm soraidat!

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

„Hú, Tamás, ennek tankönyvben a helye! Gratulálok!”

Vámos Robi
alapító, Táblácska

Cégvezetőként
hogyan győzz meg bárkit bármiről?

Sajátíts el Te is ingyenesen 5 azonnal használható technikát,
hogy soha többé ne maradj alul senkivel szemben!