Skip to main content

Életed legfontosabb és legértelmesebb prioritása

Szerző: 2021. március 23.május 10th, 2021Stratégia, Vezetés

Az, hogy az életedből kihozd a lehető legtöbbet

Mondják, hogy csak egy életed van. Én ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, de az tény, hogy testi formát öltve ideszülettél, tehát itt vagy, és létezel. Azaz inkább remélem, hogy nem csak létezel, hanem ténylegesen élsz.

Életed értelme sokkal több mint, hogy valahogy kibírd a halálod napjáig. Életed értelmét csak te tudod megtalálni, vagy inkább megalkotni, de hiszem, hogy azon dolgozni erősen magas prioritással bír. Már csak pragmatikus szempontokból nézve is: abból van és lesz a legtöbb hasznod, ha magadon dolgozol. Azon, hogy kihozd magadból a lehető legtöbbet. Még mielőtt a tested ebben már erősen le fog korlátozni…

Én is ezen vagyok – haladok egy úton, nekem is van egy élettörténetem, ebben örömök és bánatok, lendületek és megtorpanások, érzelmi csúcsok és mélységek egyaránt vannak. És pont ez adja a savát-borsát az életnek: az, hogy nem várod passzívan, hogy történjen valami, nem várod passzívan, hogy a megfelelő körülmények előálljanak, hogy merj végre megtenni valamit, ami már rég motoszkál benned.

Nem, nem állítom, hogy én életem minden pillanatában hű, de proaktív voltam. De azt igen, hogy ez élettörténetem előrehaladtával mindig tanultam a tapasztalatokból, és megtapasztaltam, hogy amit ma igazságnak hiszel, az később nagyon sok esetben kiderül, hogy nagyon nem úgy van…

Mint a fák évgyűrűi: évről évre egyre több bölcsesség „rakódott rám”.

Vizsgáljuk meg a fejlődést életünk négy dimenziója mentén: fizikai, intellektuális, érzelmi és spirituális.

Fizikai

Ez a legnyilvánvalóbb dimenzió, a legkönnyebben észlelhető. Kisgyerekként a testedet fedezed fel először. Csecsemőként ugye te is szádba vetted a nagylábujjad? 🙂

Fiatalon, tele energiával és dinamizmussal az ember talán nem is gondol bele, hogy milyen fontos megfelelő gondoskodással fordulni a saját testéhez. Hiszen a test jól szolgálja a viselőjét.

Az életkor előre haladtával viszont egyszer csak rádöbbensz, hogy ennél fiatalabb már soha nem leszel, és rádöbbensz arra is, hogy a tested korlátai végesek. (Az elmúlt pár év számomra például azt hozta, hogy a reggeli merevedéseim egyre erősebbek ….a derekamban. 🙂 ) Nem mindegy hogyan táplálkozol, nem mindegy, hogyan gondozod és ápolod a tested.  Sőt, arra van programozva, hogy előbb-utóbb leépüljön. Látsz magad körül ilyen-olyan példákat: látsz 60 fölötti életvidám embereket maratont futni, és látsz 40 körüli embert, aki megroggyant külsővel legalább húsz évvel idősebbnek néz ki.

Élete utolsó napját senki sem kerülheti el, de az nagyon nem mindegy, hogy ide hogyan jut el: a körülményekhez képest a lehető legtöbb vitalitással, életenergiával és életörömmel, tiszta elmével, vagy lerobbanva, önmagát és testét élete utolsó évein végigvonszolva.

Azt sem állítom, hogy teljes bizonyossággal mindenki el tudná kerülni a teste hirtelen megbetegedését, és akár gyors leépülését is, de maximális értelmét látom annak, hogy keresd és kutasd, hogy hogyan tudod ezt a folyamatot a lehető legjobban kézben tartani, és a testi dimenzióban a lehető legtovább fittnek és élettel telinek maradni.

Nem csak a görögök tudták, hogy ép testben ép lélek, de orvosok is mondják, hogy amíg mozgás van, addig élet van. (Nem véletlen, hogy idős emberek számára miért válhat könnyen életveszélyessé egy combnyaktörés.)

Ugyan nem csak Stephen Hawking, de mások is bebizonyították, hogy a kiemelkedő szellemi frissességhez nem feltétlenül szükséges teljes testi épség – és ezért végtelen elismerés és tisztelet jár nekik! – , ennek ellenére elemi érdeked a tested vitalitását a lehető legtovább fenntartani.

2019-ben sikerrel teljesítettem életem első félmaratonját, és azóta is többé-kevésbé rendszeresen járok futni. Sőt, kedvesemnek köszönhetően tavaly részt vettem egy két napos, bevezető jellegű siklóernyő tanfolyamon. Mondanom sem kell, hogy fantasztikus élmény volt.

Nem az a fontos, hogy milyen mozgás formát választasz, hanem az, hogy válj a testmozgás barátjává, találj benne örömöt, és többé-kevésbé rendszeresen mozogj valamit.

Intellektuális

Az öregedés nem az életkor előre haladtával történik, hanem a kíváncsiság, a játékra való hajlam, és a szellemi frissesség elmaradásával.

Számtalan módja van a szellemi frissességed fenntartásának: olvasás, filmek, színház, koncert, kiállítások, keresztrejtvények, fejtörők, bridzs (ami kimondottan az idős nők kedvenc kártyajátéka, de én is nagyon szeretem), nyelvtanulás, utazás és sok minden más, mind nyújthatnak neked szellemi táplálékot. (Igen, a jelenlegi vírushelyzet – 2021 márciusban írom ezt a blogbejegyzést – erősen lekorlátozza a lehetőségeket, de a korlátozás nem egyenlő minden lehetőség teljes bezáródásával, és a vírushelyzet előbb vagy utóbb úgyis meg fog szűnni.)

Ha szerencsés voltál, és megtanítottak tanulni, akkor nagy előnyöd van azokhoz képest, akiket nem arra tanítottak, hogy hogyan gondolkozzanak, hanem csak arra, hogy mit gondoljanak – és ehhez erősen ragaszkodnak is.

Egy jól összeállított tanulási folyamat felkelti a kíváncsiságot, és örömöt okoz, így fenntartja a motivációt is. (Hja, mikor lesz az iskolarendszerben prioritás a diák tanulásból fakadó öröme??)

Ha engeded, hogy a kíváncsiságod hajtson, akkor jóval nagyobb eséllyel leszel képes végigmenni egy teljes tanulási folyamaton. Persze az is lehet, hogy kezdeti kíváncsiságtól hajtva elkezdesz valamit megismerni, megtanulni – és aztán azt tapasztalod, hogy mégsem nyújtja neked azt az élményt, amit elképzeltél, hogy nyújtani fog. Ez teljesen rendben van, el tudod engedni, és kereshetsz egy más területet, amelyen szintén adott az intellektuális kíváncsiságod.

Az elmúlt négy évben a budapesti Goethe Intézetben németet tanultam, és tavaly novemberben sikerrel letettem a Goethe Zertifikat C1 felsőfokú nyelvvizsgát. Eredeti elképzeléseimben az is szerepelt, hogy valamelyik német nyelvű országba költözzem, tehát ennek eredetileg praktikus okai is voltak (ezt az elképzelést egyébként pár évre biztos, hogy elvetettem), ennek ellenére végig élveztem a tanfolyamot, és ma is élvezem, hogy nem csak angol, hanem német nyelvű oldalakról is tudom bővíteni a tudásomat.

Egyszerűen azt élveztem, hogy többé váltam, azt, hogy tágultak a határaim.

Érzelmi

Nem mindegy, hogy az érzelmeid irányítanak téged, vagy te irányítod az érzelmeidet. Nem mindegy, hogy mennyi teret engedsz a negatív érzelmeknek, és ezek mennyire gyengítik az immunrendszeredet (covid-19 és egyéb betegségek). Nem mindegy, hogy mennyire fogadod el, és szereted magadat (autoimmun betegségek). Nem mindegy, hogy az érzelmi állapotodon keresztül hogyan hatsz másokra – képes vagy-e őket energetikailag emelni, vagy inkább „lenyomod” őket?

Tudatos döntéssel elhatározhatod, hogy adott napon milyen érzelmeknek engedsz teret magadban – és ez bármilyen érzelem lehet. A lényeg, hogy te irányítsd az érzelmeidet – szándékod szerint.

Tapasztalatom szerint az, hogy ez mennyire megy könnyen, részben személyiség kérdése – van olyan személyiség, aki könnyebben enged teret az érzelmeinek (ez elsősorban nőkre jellemző), és van olyan, aki nagyon stabilan, „szűk keretek között” tartja az érzelmeit. Mindennek van előnye és hátránya. De a tudatos irányítás nagyon sokat segít nem csak az egyensúly megtartásában, hanem a céljaid elérésében is.

Kevesen gondolnak az érzelmekre úgy, mint üzemanyagra a céljaik megvalósításához. Gondoltad-e valaha is, hogy nem azért kiabálsz, mert dühös vagy, hanem azért vagy dühös, hogy kiabálhass – és ezzel megpróbáld megvédeni a határaidat? Érzelmeid tudatos menedzselése kulcs képesség életed minden területén.

Az érzelmeid erősen meghatározzák az emberi kapcsolataidat – elsősorban úgy, hogy a te domináns érzelmi hullámhosszodat megélő emberekkel tudsz könnyedén és jól kapcsolódni. Minél gazdagabb az érzelmi tárházad (más szóval az „érzelmi szerszámosládád”), annál többféle érzelmi állapotú emberrel leszel képes kapcsolódni. Ha jó vezető akarsz lenni, ez a képesség – sokféle, különböző érzelmi állapotú emberhez való kapcsolódás képessége – ebben nagyon sokat fog segíteni.

Ennek természetesen előfeltétele, hogy te magad is válj érzelmileg én-tudatossá. Ezt úgy tudod megtenni, hogy ítélkezéstől mentesen felteszed magadban a kérdéseket, hogy miért érzed magad adott helyzetben úgy, ahogy érzed, ez az érzés miben segít vagy hátráltat, és ha hátráltat, akkor hogyan tudod abban a helyzetben ezt az érzést lecserélni egy másik, téged segítő, előre vivő érzésre?

Egyik legfontosabb érzelmi képesség a bátorság, ami annak képessége, hogy cselekedj akkor is, amikor félsz.

Erős meggyőződésem, hogy ahhoz, hogy kihozd életedből a lehető legtöbbet, a bátorság az egyik legfontosabb tényező. Amikor látod a lehetséges hasznokat egy adott cselekvésből, és közben félsz, vedd rá magad a cselekvésre – a félelem ellenére is!

Lelki (vagy spirituális)

Ez talán a legnehezebben megfogható dimenzió. De talán a legfontosabb.

Ahogy én értelmezem: ez a „testen túli” dimenzió. Fizikailag nem megfogható, nem észlelhető. Ebből a dimenzióból jön az a kérdés, hogy mi életem értelme? Mi van azon jelenség mögött, hogy egy megtermékenyített női petesejt beágyazódik, elkezd osztódni, differenciálódni, ultrahangon látható feje lesz, lesznek végtagjai, és 40 hét után megszületik a baba, aki felnőtt emberré fog cseperedni? Ki akarta őt? Ki nem akarta? Miért jött a világra? Mi lesz a szerepe ezen a földön?

Végiggondoltad-e valaha, hogy te is végigmentél ezen a folyamaton, mielőtt teljes testi valóságodban világra jöttél?

És mi az a jelenség, hogy ennek a valamikor megszületett embernek a teste előbb-utóbb, de elkerülhetetlenül elengedi a tulajdonosát? Édesanyám mesélte, hogy anyai nagymamám élete utolsó óráiban (amikor három lánya is igyekezett gondoskodni róla és enyhíteni az utolsó órák időskori leépülés miatti fájdalmait) nem azt mondta, hogy „hagyjatok meghalni”, hanem azt, hogy „hagyjatok elmenni”. Menni – hová?

Honnan jött a fiamnak az a mondata, ami sok évvel ezelőtt egyszer oviból hazafelé menet így kezdődött: „Amikor én még öreg voltam, és mielőtt visszatértem volna a Jóistenhez…” ??

És honnan az a mondat, amit egy anyuka mesélt, hogy a kislánya pár évesen egyszer ezt mondta neki: „Anya, azt akarom, hogy legközelebb is te legyél az anyukám!” ?? Mi az, hogy „legközelebb”??

Na.

Talán ebben a dimenzióban rejlik a világbéke megteremtésének a lehetősége is…

Nem véletlen, hogy vallások sokasága is ebben a dimenzióban igyekszik válaszokat adni az emberiség fontos kérdéseire.

Stephen Covey amerikai menedzsment guru szerint ebben a dimenzióban fog továbbélni az, amit magadból itt hagysz a földön. „Leave a legacy!” – azaz hagyj hátra egy örökséget! A tudásod, amit megosztottál másokkal. A mások életébe, emberi növekedésébe fektetett figyelmed. A másokkal megosztott, életeket gyökeresen átalakító élettapasztalatod.

Mindenképpen érdemes a másokkal megosztásban gondolkodnod, de vezetőként egyenesen kötelező!

 A négy dimenzió közötti összefüggés

Teljesen nyilvánvaló.

A testmozgás endorfinokat és szerotonint szabadít fel, így aki többé-kevésbé odafigyel, hogy mozgásban gazdag életet éljen, az általában több elégedettséget és örömöt is él meg a mindennapjai során. Dr. Joe Dispenza szerint a gondolataid a fejedben vannak, az érzelmeid a testedben. Egy mozgással karbantartott test több pozitív, kellemes érzelmet képes kialakítani és tartani magában.

Kirándulás. Volt valaha olyan érzésed kirándulás közben, hogy a természet közepén mintha az élet sokkal tisztább és egyszerűbb lenne? Hogy rendkívüli módon fel tudsz töltődni a természetben? Hívhatjuk ezt egység-élménynek?

Táplálkozás – nem vagyok táplálkozási tanácsadó, de azt tudom, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjék és szénhidrátok mellett vitaminokban és rostokban gazdag kiegyensúlyozott étrend az, amit ajánlanak a szakemberek. A táplálkozás összefüggéseihez érteni intellektuális kihívás. A táplálkozásod befolyásolja nem csak a fizikai energia szintedet, de az intellektuális teljesítményedet, és az érzelmi állapotodat is. Itt is a tudatosság és az én-tudatosság kombinációja a nyerő: mi az, ami odakint van (milyen táplálékok milyen tulajdonsággal bírnak), és mi az, ami idebent van (az én szervezetem hogyan reagál ezekre)? A tested egyedi működését megfigyelni, és ennek megfelelően összeállítani az étrendedet a te felelősséged.

Nem új keletű megfigyelés az sem, hogy az érzelmi és lelki állapot erősen befolyásolja a testünk és az elménk állapotát is. Vannak emberek, akik olyan szintű vizsgadrukkot tapasztaltak meg diákéletük során, hogy a vizsgán teljesen leblokkoltak. Olyanról is hallottam, hogy a vizsgadrukk miatt valaki folyamatos hányingerrel küszködött a vizsga előtti napokban, sőt hányni is kényszerült, ami a vizsgát követően seperc alatt elmúlt. És van olyan érzelmi állapot, amikor semmi másra nem tudsz figyelni, csak örlődsz az érzéseid sűrűjében.

Édesapám életének utolsó éveit a Parkinson-kór tünetei és következményei határozták meg. Az ő fő tünete nem a remegő kéz, hanem a mozgásra való egyre nehezebb képesség volt. Amikor még lábra tudott állni, idővel egyre nehezebben tudott elindulni, az izmok nem akartak engedelmeskedni az akaratának. Amikor kutakodtam egy kicsit a Parkinson-kór felől, rádöbbentem, hogy a két tipikus tünet – a Parkinson-kórtól szenvedő betegek többségének vagy a végtagja remeg, vagy az izmai merevednek le – erősen egyezik erős félelmet kiváltó helyzetek lehetséges tüneteivel. Létezhet olyan, hogy az ember reszket a félelemtől, de az is, hogy leblokkol. A kérdést már csak magamnak tettem fel: vajon milyen múltbeli érzelmi történések (átélt erős, soha fel nem dolgozott félelmek) befolyásolták édesapám Parkinson-kórjának a kialakulását? Ez persze csak egy feltételezés, erről vele már sajnos nem tudtam beszélgetni…

Személyes tapasztalatom pedig a következő: késő huszonéves koromban május második felében éveken keresztül erős allergiás tüneteket produkáltam: biztos, hogy valamilyen növény virágzásának a hatására tüsszögtem, szemem viszketett és bedagadt, adott helyzetben még a – bocsánat, hogy így fogalmazok, de – taknyom-nyálam is egybefolyt. Szóval nagyon rossz volt. Létezni is alig tudtam.

Harminc évesen vettem részt élőször egy pszichodráma csoportban, ahol sikerült kiengednem egy jó adag, gyermekkoromból magammal hurcolt „gőzt”. Érzelmileg és lelkileg nagy mértékben felszabadultam, sokkal közelebb kerültem önmagamhoz, és nagy lendülettel mentem tovább az életben. A következő év májusában meg azt tapasztaltam, hogy a korábbi allergiás tüneteimnek legfeljebb csak 10 százaléka maradt meg…volt némi tüsszögés, de annyi, és többé gyógyszert sem kellett szedjek az allergiás tüneteimre. Ennek alapján nekem erősen úgy tűnik, hogy elfojtott érzelmek egyenlő betegség, felszabadított, újratanult érzelmek egyenlő jobb egészség. (Hja, mikor fog az orvostudomány a betegségek érzelmi-lelki aspektusaival is foglalkozni??)

Kíváncsi volnék más emberek érzelmi újratanulás után tapasztalt egészségügyi javulásaira – ha van ilyen tapasztalásod, örömmel veszem, ha megírod nekem.

Hogy mi köze fentieknek a vállalkozásod növekedéséhez?

Rengeteg.

Te vagy az,

aki épít,

aki alkot,

aki küldetéstudat által vezérelve másokkal karöltve egy jobb jövőt igyekszik létrehozni,

aki bánik valahogyan a körülötte levő emberekkel,

és vagy

mutatod a hitet, hogy lehet és érdemes egy jobb életminőség felé haladni –

úgy, hogy

nem csak neked, de a vállalkozásod által szolgált ügyfeleknek, vevőknek és a veled együtt dolgozó munkatársaknak is egyre jobb lesz (nem csak pénzben!), hogy a gyermekeidnek mutatott példát már ne is említsem –

vagy

nézni fogod, hogy hogyan csúszik ki kezed közül az irányítás, és egyre kevesebb hatást leszel képes gyakorolni a környezetedre.

Más szóval: hozd létre azt, amit szeretsz, különben kénytelen leszel megszeretni azt, amit kapsz. (G.B.Shaw)

Szerintem mindezekért érdemes első számú prioritásként kezelned a saját életed építését, és azt a törekvésedet, hogy abból kihozd a lehető legtöbbet – önmagad, szűkebb és tágabb környezeted örömére egyaránt.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!