Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: hatodik jó hír

Szerző: 2021. szeptember 22.Cégvezetés, Jó hír

HATODIK jó hír: nem tudsz nem kommunikálni

Mindig kommunikálsz. Nem is elsősorban a szavaiddal. Kommunikálsz a testtartásoddal, a mimikáddal, a gesztusaiddal, a hangod jellemzőivel. Sőt, az öltözékeddel, és azzal is, hogy milyen emberekkel veszed körül magad!

Tudatosan vagy sem, mások mindig észlelik a fentieket, és azok alapján feltevéseket alkotnak arról, hogy hogyan érzed magad, mit gondolsz, mik a szándékaid, és várhatóan mit fogsz tenni.

Van olyan, hogy azzal küldesz egyértelmű üzenetet, hogy nem mozdulsz meg, nem szólalsz meg, csak nézel.

Tárgyalópartnered érkezik hozzád. Az is küld egy üzenetet, hogy azonnal fogadod, vagy várnia kell rád. Az  is, hogy megkínálod valamivel, és az is, hogy nem.

Az is küld egy üzenetet az embereidnek, hogy időközönként leülsz velük egy négyszemközti beszélgetésre, és őszintén érdeklődsz irántuk. Az is, ha nem.

Azzal is kommunikálsz, amikor valaki provokálni próbál, de te tudatosan nem reagálsz.

Azzal is, amikor valaki neked szegez egy direkt kérdést, és te megszólalsz ugyan, de kikerülöd a direkt választ.

Legyél tudatában, hogy mindig kommunikálsz, és a kommunikációdnak az értelme legalább annyira függvénye a kontextusnak, mint annak, hogy mit mondasz és mit nem.

Mindig két szinten kommunikálunk

Egyik a tartalmi szint. Az, amit szavakba öntünk.

A másik a viszony szint. Úgy is hívjuk, hogy metakommunikáció. Vagy kommunikáció a kommunikációról. Azt mondja meg, hogy hogyan kell értelmezni a tartalmi szintet. Ezt a nonverbális kommunikációból olvassuk ki: a testtartásból, gesztusokból, mimikából, hanghordozásból stb.

Tudnod kell, hogy a kommunikáció tartalmát nagyobb arányban hordozza a viszony szint, mint a tartalmi szint. Ez azt jelenti, hogy ha azt mondom, hogy “A”, de a nonverbális kommunikáció azt üzeni, hogy “B”, akkor a B-t hiszed igaznak.

Sőt, egyes kutatások szerint a kommunikáció tartalmának eloszlása a következő:

  • szavak  – 7%
  • hang – 38%
  • testbeszéd – 55%

Feltűnően kevés a szavak jelentősége a kommunikációban!

Akkor is kommunikálsz, amikor egyedül vagy

Ilyenkor önmagaddal kommunikálsz. (Vicces, nem vicces, én ezt néha hangosan csinálom.)

Van, hogy kedvesen beszélsz önmagadhoz, és van, hogy durván kritizálod magadat. Kutatások szerint többször folytatunk önmagunkkal negatív, romboló, mint kedves és bátorító párbeszédet. Jó eséllyel nem lennénk barátok olyan valakivel, aki úgy beszélne velünk, ahogy azt mi tesszük magunkkal.

Erre azért fontos jobban odafigyelni, mert az agyunk nem tud különbséget tenni a között, ami igaz, és ami nem. Van elég, stresszre okot adó történés odakint, a külvilágban, nem érdemes ezt még az önmagunk felé irányuló negatív kommunikációval is tetézni.

És mitől jó hír az, hogy nem tudsz nem kommunikálni?

Attól, hogy tudatos megfigyeléssel jobb emberismerő leszel. Az üzleti életben, de főleg mások vezetőjeként ez kötelező.

Emberi kapcsolatokban óriási előny, ha helyesen tudod értelmezni mások kommunikációját. Az is, ha valakinek a mozdulataiból, gesztusaiból meg tudod tippelni, hogy aaz illető később milyen eséllyel mit fog tenni.

Bizonyos kérdésekre kétféle válasz létezik: egy szalonképes, és egy igazi. Emberek sokszor a szalonképes választ adják. Minél jobban olvasol a nonverbális jelekből, annál nagyobb eséllyel tudod megtippelni, hogy valaki nem az igazi, hanem a szalonképes választ adta.

Ugyanilyen fontos odafigyelned a saját kommunikációd kongruenciájára. Kongruens kommunikáció azt jelenti, hogy a kommunikációd tartalmi szintje (a szavaid) összhangban van a kommunikációd viszony szintjével (azaz a nonverbális részével: a testbeszéddel, a gesztusokkal, a hanghordozással stb.). Ez az, amikor “A”-t mondasz, és a nonverbális jelekkel is azt üzened, hogy “A”.

Ha mást mondasz, mint amit gondolsz, azt tudattalanul közvetíteni fogod bizonyos nonverbális jelekkel. Ha a másik fél jó emberismerő, ezt “leveszi” rólad, és oda a hitelességed. Ha bőségszemléletű vezető akarsz lenni, akiben az emberei feltétel nélkül megbíznak, és őt feltétel nélkül követik, akkor ezt nem teheted meg.

Ugyanazt mondani, mint amit gondolsz nem azt jelenti, hogy empátia és tapintat nélkül mindig direktben kimondod, amit gondolsz. Azt jelenti, hogy teljes lényeddel beállsz az üzenet mögé, amit kommunikálsz, és közben figyelembe veszed a másik fél érzéseit, sőt, teljes lényét, és kommunikációdat ehhez igazítod.

Fentieknek fontos tudatában lenned, mert ha nem csak növekedést akarsz vállalkozásodban, hanem egyre jobb életminőséget is akarsz teremteni magadnak, akkor kiváló vezetőjévé kell válj az életednek, a vállalkozásodnak és a munkatársaidnak is. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kiváló kommunikátor legyél – másokkal és önmagaddal is.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .