Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: ötödik jó hír

Szerző: 2021. szeptember 19.Cégvezetés, Jó hír

ÖTÖDIK jó hír: rendelkezel minden belső erőforrással, amire szükséged van

Ezt úgy kell érteni, hogy nincs erőforrások nélküli ember, csak erőforrás-hiányos állapot van.

Ezt könnyen beláthatod, hogy így van.

Például amikor nagyon meg kéne tenned valamit, de nem sikerül rávenni magad, hogy megtedd.

Mondjuk valakit felhívni telefonon. Ugye nem állítod, hogy nincs meg minden erőforrásod egy telefonhívás kezdeményezéséhez? Nem csak, hogy a mobilod fel van töltve, de tudod kezelni az érintőkijelzőt, van kezed, vannak ujjaid, azokat tudod mozgatni, van füled, van szád, tudsz beszélni…és mégsem hívod fel. Erőforrás-hiányos állapot.

Vagy begyakorolt dolgok, amik tét nélküli helyzetben nagyon jól mennek, de éles helyzetben nem tudod kihozni magadból.

Mondjuk vizsga. Tanultál, felkészültél, minden esélyed átmenni. És amikor oda kerülsz, nem jut eszedbe a válasz. Pedig tudod, hogy tudod. Az erőforrás – a tudás, a válasz – benned van. Csak nem tudod felidézni. Erőforrás-hiányos állapot.

Nemet mondani. A képesség (az erőforrás) megvan benned: tudsz nemet mondani a gyermekednek, a házastársadnak. De nem tudsz nemet mondani mondjuk egy nálad idősebb munkatársadnak. Erőforrás-hiányos állapot.

Vagy a képzeleted. Számtalanszor megtapasztaltad, hogy az emberi képzelet korlátlan. A két füled között abszolút és korlátlan szabadságod van elképzelni bármit. Főleg, amikor meditatív állapotban vizualizálsz. Ilyenkor érzed a benned rejlő, és a külvilágban is meglévő bőséget. De amikor elkezded tervezni vállalkozásod középtávú jövőjét, akkor képtelen vagy elképzelni, hogy meg tudnád duplázni az árbevételt, és ennél jóval kisebb növekedésre készítesz tervet. Pedig elképzelni a duplázást, és erre tervezni – ehhez ugyanúgy minden erőforrásod megvan. (A terv végrehajtása már más kérdés, de a tervezéshez minden erőforrásod megvan.) Az ok: túlzott racionalitás, minden apró lépést, minden – a tervezés idején még nem látható – erőforrást, lehetőséget előre látni akarsz. Erőforrás-hiányos állapot.

Hadd emlékeztesselek arra, hogy új, téged nagy mértékben segítő erőforrásokat és lehetőségeket csak úgy fogsz találni, hogy elindulsz a cél felé.

Hogy mik okozzák az erőforrás-hiányos állapotot?

Nem megfelelő “programok”, amiket futtatsz magadban. Ha önmagadat egy számítógéphez hasonlítod, akkor a hardver tökéletesen működik. A hardver, mint erőforrás ott van. Csak a program – a szoftver – az, ami a nem megfelelő eredményt szállítja.

Mi ennek az oka? Elsődlegesen múltbeli tapasztalások, amik meghatározzák a jelen történéseinek sokszor téves értelmezését.

Ez a következőképpen történik:

Érzékszerveiden keresztül észlelsz valamit. Látsz, hallasz dolgokat.

Ezt értelmezed valamilyen módon.

Az értelmezés miatt érzed magad valahogy.

Emiatt az érzés miatt indul el a nem kívánatos program: halogatás, csőlátás, kreativitás hiánya, belső kétségek, állandó “lovaglás” ugyanazon a problémán, negatív attitűd, felelősség hárítása, önsajnálat, áldozat-szerep stb.

Ilyenkor fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy messze több lehetőséged van újat alkotni és létrehozni, mint adott pillanatban azt érzed. Mint amikor egy gyerek szobájának a padlójára ki van szórva egy nagyon nagy kupac lego:

Ugye látod, hogy milyen sokféle lehetősége van egy gyereknek a fenti lego kupacból építeni valamit? A formák, építőelemek mérete, alakja, a színek, és ezek lehetséges kombinációjának nagyon nagy sokfélesége igazi bőség egy gyermek fantáziavilágának fizikai világban történő megvalósításához…

…mindaddig, amíg

  • rá nem kényszerítenek valamit, amit ő nem szeretne,
  • el nem éri valaki, hogy csak valamilyen kívülről meghatározott feltételek mellett érezhesse jól magát,
  • el nem bizonytalanítják önmagában.

Mint mindenkiben, valószínű, hogy benned is “futnak” nem kívánatos programok, amikről még nem tudsz, ezért rendszeresen futtatod őket, és nem érted, hogy miért olyan nehéz elérni vállalkozásod növekedését.

A te esetedben ezek a tudattalanul futó nem kívánatos programok azok, amik elérik nálad, hogy

  • kényszert érezz valamire, aminek az eredményét nem szeretnéd,
  • korlátozva legyen az, hogy jól érezd magad,
  • elbizonytalanodj önmagadban.

Nincs más feladatod, mint ezeket tudatosítani, és szabad döntésből felülírni őket.

Csak így leszel képes vállalkozásod növekedését biztosítani.

Sőt! A nem kívánatos programokat felülírva bármit el tudsz érni, amit valóban szeretnél, de még nem mered elhinni magadról, hogy arra képes lennél.

Javasolt gyakorlat: írd össze mindazokat a dolgokat, amiket tudod jól, hogy vállalkozásod növekedése érdekében meg kéne tenned, de racionálisan nem igazolható okok miatt nem teszed meg! Légy bátor, nézz szembe ezzel a listával, és vállald ennek a fájdalmát!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .