Skip to main content

Mi a különbség tanácsadás, mentorálás, terápia és coaching között?

Szerző: 2016. június 25.július 19th, 2019Coaching együttműködés, Videók

Nem mindegy, milyen célra milyen támogatást veszel igénybe. Különböző helyzetekben különböző jellegű támogatást igényelhetsz. A különbségeket megérted a videóból. A különbségek fontosak, és az is fontos, hogy megértsd, mikor milyen támogatást érdemes igénybe venni. Bármi is a különbség, MERJ támogatást kérni, hogy magasabb szinten mozgósítsd vállalkozói potenciálodat! Az eredménynek úgyis te fogsz örülni a legjobban.

Ebből a videóból megtudhatod, hogy mi a különbség tanácsadás, mentorálás, terápia és coaching között. Ugyanis nem mindegy, mit veszel igénybe!
(Alább az előadás szövegét el is olvashatod.)

Tanácsadás

Tanácsadóra akkor van szükséged, ha egy adott szakmai területen (pl. informatika, marketing, adózás) el vagy akadva, és szeretnél szakmai tudásból származó tanácsokhoz és tudáshoz jutni. Ilyenkor jön a tanácsadó, aki konkrét és komoly szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezik. Ismeri az adott szakmabeli eszközöket, módszereket, rendeket.

Ha külső tudást akarsz behozni, akkor egy szakértőt hívsz mint tanácsadót. Ő oda teszi a tudását, beintegrálja a vállalkozásodba és valamilyen megoldást közösen, együtt működve ki tudtok alakítani. Ilyenkor a felelősség egy része nyilvánvalóan a tanácsadónál van, mert ő hozza a tudást. Tőle kvázi tudást is vásárolsz.

Mentorálás

A mentorálás szó és fogalom a görög mitológiából származik. Amikor Odüsszeusz elment a háborúba, az ő fiát Télemakhosz-t Odüsszeusz barátja, Mentor vette a szárnyai alá. Apja helyett apja volt, jó tanácsokkal látta el az ifjú embert, akinek nem volt ott az apja.

A mentorálás módszer tipikusan nagy vállalatoknál működik, de én állítom, hogy vállalkozóknak szintén nagyon fontos, hogy legyen egy mentora. Egy mentor, aki hozzád képest előrébb van az életében, a vállalkozásában. Aki már befutott egy olyan pályát, amit te is be szeretnél futni.

Ez évente 1-szer vagy 2-szer élettapasztalati, vállalkozásfejlesztési tanácsadás jellegű konzultációkból áll. Habár ez nem egy sűrű dolog, hosszú távon rengeteget meg tudsz vele spórolni. Olyan tanácsokat adhat, hogy hova kopogj be, mire gondolj, mire figyelj, mi ne maradjon ki a hatáskörödből amivel rengeteg pénzt és időt is meg tudsz spórolni.

Nagyon emlékezetes volt, amikor sok évvel ezelőtt egy amerikai tanácsadó cégnél dolgoztam Franciaországban. Ott valakit éppen partnerré, társtulajdonossá léptettek elő. Meg volt a bejelentés, taps, pezsgő, majd odamentem hozzá és megkérdeztem: Mi volt az a három legfontosabb tényező, ami segítette őt ahhoz, hogy ide eljusson?

Gondolkodott egy kicsit, majd azt mondta az első az, hogy gondolkozz hosszútávon! Tehát hogy mikor leszel partner, az kevésbé fontos mint az, hogy juss el oda, hogy tényleg megkapd azt a státuszt, titulust. A második amit mondott, hogy legyen egy jó mentorod! Csak a harmadik volt az, hogy hozzál üzletet. Nyilván az nagyon fontos, de az, hogy legyen valaki akitől te húzóerőt és tanácsokat kapsz, aki támogatja és egyengeti az utadat úgy mint Mentor Odüsszeusz fiának, az kritikus.

Én azt mondom, hogy legyen egy jó mentorod, és élj vele hosszútávra, sok évre előre tekintve.

Terápia

Mikor van szükséged terápiára? Olyankor, amikor érzelmileg vagy elakadva. Esetleg már olyan erős érzelmek vannak benned, hogy veszélytezteti a munkavégzésedet, mindennapjaidat. Ilyenkor terápiára van szükséged, nem coaching-ra. Ilyenkor a coaching nem tud segíteni, én nem vagyok terapeuta. Nagyon fontos, hogy vedd igénybe a terapeuta segítségét. Merj szembe nézni azzal, ami benned van, mert nagy árat fogsz fizetni, hogyha hagyod a próblémát elsúlyosbodni, és további sülyedést fog előidézni.

Gyakran jönnek hozzám emberek coachingra, ugye mondom, hogy ez nem terápia. Aztán nem fogadják el az ajánlatomat, miközben van egy problémájuk, amit hurcolnak magukkal. Néhány hónappal később amikor megint beszélgetünk kiderül, hogy sokkal rosszabb helyzetben vannak. Még nagyobb a veszteség, a párkapcsolat szétment és egyéb problémák keletkeztek, mert nem voltak hajlandóak szembenézni a problámájukkal.

Igen, pénzbe kerül, igen, energiába kerül és fájdalmas, de inkább most menj fogorvoshoz, amikor még csak jelez a fogad, mint akkor, amikor már ki kell húzni és jóval nagyobb költséggel, fájdalommal és macerával jár. A problémákat időben meg kell oldani, szembesülni és szembenézni velük, mert ez a valóság.

Tehát terápiára akkor menj és akkor kérd egy terapeuta segítségét ha nagyon el vagy akadva érzelmileg. A terápia fókusza a múlt, hiszen elemzik azt, hogy hogyan jutottál el oda ahol most vagy, mi volt a múltadban, a gyerekkorodban a szüleiddel, a párkapcsolatodban, tehát hogy hogyan jutottál ez oda, ahol most vagy.

Coaching

Coach-ra akkor van szükséged amikor érzed, hogy jól mennek a dolgok, de mehetnének jobban is. Egy új lendületet szeretnél nyerni, új célokat kitűzni, új stratégiát, vagyis beakarsz indítani egy új fejlődési ciklust és nincsenek különösebb érzelmi elakadásaid.

A coaching tökéletesen működik enyhe, legfeljebb közepes intenzitású érzelmek esetén. Nagyon erős érzelmek esetén a terápiára van szükség.

Nagyon érdekes, hogy hogyan indult a coaching Amerikában, még a múlt század 70-es éveiben. Terapeuták kezdték azt tapasztalni, hogy egyre több olyan ember fordul hozzájuk, akik már bőven betöltötték mondjuk az 50 életévüket, nagyon sikeres és gazdag emberek, vállalkozók (akiknek a pénz már nem volt probléma), mégis elkezdték keresni az utat, hogy hogyan tovább. Oké, az anyagi világban mindent elértem, mindent megvalósítottam. És most merre, hova tovább? Egy belső útkereséssel mentek a terapeutákhoz, akik látták, hogy ezek végtelenül sikeres emberek és érzelmileg semmi bajuk, nem kell őket érzelmileg kezelni, mégis keresik az utat.

Erre a belső útkeresésre – különösebb érzelmi elakadás nélkül – való a coaching.

Új célok, új stratégia, a növekedés és a fejlődés beindítása. Ezt az angliai coach trainingen úgy tanították nekünk, hogy a terapeuta az olyan, mint a légiirányító aki a bajba jutott repülőt biztonságban lehozza a földre a repülőtérre, a coach pedig az, aki a helyre jött és helyrepofozott repülőnek új célokat segít megtalálni. Odaállítja a kifutópályára és segít neki felszállni, hogy elinduljon az újbóli megvalósítás útján.

Ez a különbség a négy között. Úgy vedd igénybe, ahogy szükséges. Bátran kérd a segítséget! Nézd meg azt a videót is ha még nem néztél meg, hogy „Hogyan hoz hasznot neked egy coach?”

Több van benned, mint amennyit mozgósítasz és a coach segíti azt. Én tudok neked segíteni neked, hogy ezt felszínre hozd, mozgósítsd és becsatornázd. Abban, hogy motivációt, lendületet nyerj. A nyugati szakirodalomban a vállalatvezetők titkos fegyverének is nevezik, mert olyan képességeket és olyan belső erőforrásokat képesek mozgósítani gyakran a coaching-nak köszönhetően, amire egész életükben talán nem is gondoltak.

Ha úgy gondolod, hogy esélyt adnál ennek, keress bátran! Én nagyon örülnék, hogyha találkoznánk személyesen is.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .