Skip to main content

Mi a kiemelkedő vezetők egyik titka?

Szerző: 2016. június 20.július 22nd, 2019Érzelmi intelligencia, Videók

Mitől lehetsz te is vezető (és nem főnök)? Mitől lehetsz kiemelkedő vezető? Miért kövessenek mások téged? Megtudod a videóból!

Mi a kiemelkedő vezetők egyik titka? Nem más, mint az érzelmi intelligencia.
(Alább az előadás szövegét el is olvashatod.)

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligenciának van 5 nagy területe. Most anélkül, hogy felsorolnám őket, durván ketté bontva az a képesség, hogy helyesen kezelje az ember a saját érzéseit. A jó vezetők ezt nagyon jól tudják csinálni, és ebből fakadóan – erre építve – helyesen kezelik más emberek érzéseit is.

Érzelmi intelligenciaAzt, hogy ez hogyan működik a gyakorlatban, az ábra mutatja be. Mindannyian az életünk során éltünk már meg mélyebb, gyengébb, rosszabb időszakokat, amikor legfeljebb kedvetlenek voltunk vagy stresszt éltünk át, esetleg féltünk, haragosak voltunk, netán szégyent vagy depressziót éltünk át, ami már a cselekvőképtelenséghez tartozik.

Ugyanúgy megélhet az ember magas szintű önbizalmat, erős hitet, elszántságot, örömöt vagy elégedettséget. A kérdés az, hogy hogyan menedzseljük önmagunkat elsősorban vezetőként? Ugyebár mi az első számú motivációs eszköze a vezetőnek – hát önmaga! Te mint vállalkozó legyél vezető. Legyél képes önmotivációra, azaz magadat tudatos döntésből legyél képes tettre- és cselekvőkész, határozott állapotba hozni.

Én is amikor kiállok a kamera elé, akkor egy más állapotban vagyok, mint amikor csak pötyögök valamit a laptop-on, vagy egyéb helyzetben vagyok – mondjuk egy coaching beszélgetésben. Ilyenkor egy másik érzelmi állapotban. Ott is magasan vagyok a skála szerint, de más jellemző rám. Itt a tettrekészség, a kommunikáció rendkívül fontos, ugyanúgy, mint egy vezetőnek is.

Az a képesség, hogy önmagadat ilyen önmotivált állapotba hozd és ennek függvényében szintén a teljes skálát képes legyél kezelni, rendkívül fontos. Akár egy kedvetlen munkatársad, vagy egy rosszul működő párkapcsolatban, otthoni gondokban is fontos, hogy tudd kezelni ezeket az érzelmi állapotokat és tudjál tenni azért, hogy magadat vagy ezeket az embereket felhozzad a pozitív tartományba. Ennek a kulcsa te vagy! Vezetőként ez az a képességed az, hogy te a saját érzéseidet pozitívan tudd kezelni, felismerd és tudatosan tudjál dönteni az adott érzelmi állapotoddal kapcsolatban Tegyél valamit annak érdekében, hogy megjöjjön a jókedved és a cselekvőképességed. Ha megérezel oda, ahova mész akkor amikor mész, ne egy búval bélelt madarat lássanak, hanem egy élettel teli, energiát sugárzó vállalkozót, akivel jó lesz együttműködni! Olyat, akinek jó lesz a cégében dolgozni, aki vonza az embereket. Azok vonzá az embereket, akik a skála felső részén vannak. A jó vezetők vonzzák az embereket azért, mert meg van ez a pozitív töltetük és a pozitív kisugárzásuk. Ezt neked is érdemes elsajátítanod, és nem leragadni a skála alsó részébe.

Észre kell venni azt, ha valami miatt elkedvtelenedsz, lecsökken a motivációd. Ilyenkor inkább böngészgetsz az interneten és mással foglalkozol, mint amivel kéne, mert éppen nincsen kedved. Tudatos döntésből képesnek kell lenned önmagadat motiválni, és így másokat is. Azokat, akik téged követnek! Vezetőként nem tudod megengedni magadnak, hogy ne legyél motivált, lelkes. Cégvezetőkkel folytatott munkám során fel szoktam tenni azt a kérdést, hogy a minden napok során mennyi figyelmet szánsz arra, hogy mennyire vagy lelkes és motivált. A tipikus válasz az, hogy semennyit! Ezt vezetőként nem engedheted meg magadnak, hiszen a példamutatás a vezetés első számú szabálya. Neked kell példát mutatnod motivációból, lendületből, örömből és figyelemből azzal, hogy a szinkrónia érdekében a közös hullámhosszt meg kell teremtened. Mutatnod kell a másik ember felé, hogy te megérted őt, és elfogadó vagy – valameddig – és segítesz neki, hogy visszahozd a motivációját. Ez utóbbi már egy kicsit coaching téma, de szintén fontos képesség vezetők esetében.

Minél magasabb szintű az érzelmi intelligenciád, annál jobbá válsz abban a készségedben, hogy önmagadat motivált állapotba hozzad, és annál jobban fog menni az is, hogy másokat magaddal húzz és felhozd őket a fentebb látható skála felső részébe, és ot tartsad magad folyamatosan a pozitív tartományban.

Ha úgy érzed, hogy el vagy akadva vagy ebben van fejlődni valód, keress, dolgozzunk együtt! Tudok segíteni neked, hogy olyan emberré válj, aki az élete döntő idejében a pozitív tartományban tartózkodik lendülettel, örömmel és hittel, és így húzd magaddal az embereket. Ezáltal be fogod tudni vonzani őket, és meglátod, hogy mennyi munkát le fognak venni a válladról. Tudlak segíteni, bátran keress!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .