Skip to main content

Hogyan legyél motivált hétfőtől péntekig?

Szerző: 2013. december 1.december 2nd, 2021Siker

Milyen sok vállalkozó szeretne folyamatos, örömteli motivációt hétfőtől péntekig! És milyen keveseknek adatik meg, hogy csak azt a munkát végezzék, amibe szívüket-lelküket képesek beletenni!

Az természetes, hogy egy vállalkozónak a motivációja időnként lecsökken. Van sok “nem szeretem” feladat, vannak hatósági elvárások, az ügyfeleknek is állandóan mosolyogni kell…és ha mindennek a tetejébe még a bevételek is apadni kezdenek, az nem csoda, hogy erősen próbára teszi még egy harcedzett vállalkozó motivációját is.

Az már kevésbé természetes, ha egy vállalkozó nem találja meg azokat a perspektívákat, amelyek segíthetnek fenntartani a motivációját.

Az alábbi hét tippel a motiváció újraélesztésében és fenntartásában szeretnék segíteni.

1. Bármiről is szól a vállalkozásod, akárhány éves vagy, akármilyen élettapasztalattal rendelkezel, akár férfi vagy, akár nő, egy dologban mindannyian egyenlők vagyunk: életed hátralevő része minden nappal, ami eltelik, pont egy nappal lesz rövidebb.

És a mai napot többé soha vissza nem fogod kapni!

Ezt tudomásul kell venni. Ennek tudatában minden nap a legbölcsebb stratégia az, hogy céljaid érdekében cselekszel, cselekszel, cselekszel…és nem vársz a holnapra!

Most! Ma! Cselekedj! Azonnal! (Hogyhogy még mindig a cikket olvasod?!)

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem pihenhetsz, sőt, az is egy fajta cselekvés. De a lényeg az, hogy koncentrálj arra, hogy abból, ami a mai napban “benne van”, hozd ki a lehető legtöbbet!

2. Tisztázd az értékrendedet! Amikor bizonyos céljaid „nem akarnak” megvalósulni, akkor fennáll a gyanú, hogy bizonyos, le nem tisztázott értékeid akadályoznak a cél elérésében. Ezek valószínű, hogy tudattalanul ott vannak a gondolataid között, csak még nem ismerted fel őket.

A személyes értékrend tisztázása sokat segíthet a motiváció felkeltésében. Az értékek azok, amelyekért mozdulunk. Ami számunkra értékes, azért szoktunk tenni is. Ha nem teszünk (pedig tehetnénk), az annak a jele, hogy az a valami számunkra nem érték – vagy még nem tudatosult bennünk, hogy az.

Jó tudnod, hogy erős értékek erős motivációt eredményeznek. Tisztázd az értékrendedet, készítsd el a számodra fontos „dolgok”, elvek listáját, melyek meghatározzák számodra, hogy mit miért teszel vagy nem teszel meg. Ez sokat fog segíteni a motiváció fenntartásában.

3. Az ötleteidet, gondolataidat fejezd ki. Amikor támad egy gondolatod a munkáddal kapcsolatban, és azt elfojtod, az a motivációd ellenében hat. Amikor a gondolatot felvállalod – bárhogyan is – akkor motiváltabbá fogsz válni.

Nyilvánulj meg minél többször a belső akaratod szerint! Arra persze vigyázz, hogy a megnyilvánulásaid a vállalkozásod stratégiáját támogassák.

Azt fogod tapasztalni, hogy önmagad nem anyagi világának – gondolatok, érzések, szándékok – a kifejezése, megnyilvánítása jelentősen meg fogja dobni a motivációdat. Ez abban is segíthet, hogy megtegyél dolgokat, amikre eddig talán nem is gondoltál, hogy képes lennél megtenni.

Más szóval: mondd ki! Fejezd ki! Írd le! Kérdezd meg! Kérj véleményt!

Ne. Hagyd. Bent. Ragadni!

Ha egy gondolatod vagy elképzelésed „ki akar jönni belőled”, akkor hagyd, hogy jöjjön ki! Motiváltabbá fog tenni.

4. Közelítesz vagy távolodsz? Az egyik fajta motiváció a „távolodó” motiváció. Ezt akkor alkalmazzuk, amikor a cselekvés célja eltávolodni egy kellemetlen helyzettől, vagy az, hogy megelőzzük, elkerüljük egy kellemetlen helyzet létrejöttét.

A másik a „közelítő” motiváció. Ezt olyankor alkalmazzuk, amikor célunk közelebb kerülni egy olyan végállapothoz, ami számunkra kellemes. Ilyenkor a végállapot kellemes mivolta a jutalom.

A nem túl erős motiváltság abból is fakadhat, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy melyik motivációs irány dominál benned, így ezeket nem kezeled tudatosan.

Amint felismerted, máris tudatosan képes leszel igény szerint egyik vagy másik stratégiát alkalmazni – és ez garantáltan közelebb fog vinni a céljaidhoz is.

5. Vedd körül magad pozitív, inspiráló, sikeres emberekkel! Keresd az ilyen emberek társaságát!

Bizonyára te is tudod, hogy a vészmadarak károgásától milyen gyorsan el tud illanni a maradék motiváció is. Főleg, ha kezdő vállalkozóként még olyan vagy, mint egy nem rég ültetett facsemete: támaszra van szükséged.

Ne hagyd, hogy a “vészmadarak” magukkal rántsanak! Te már felvilágosult vagy, tudod miért vállalkozol. Tegyél meg mindent, hogy a motivációdat megőrizd, és higgy önmagadban és az elképzeléseidben.

A károgókat pedig egyszerűen „léptesd le”. Kíméletlenül.

6. Nehéz dolgok megtétele = nagy haszon. Keresd azokat a teendőket, amelyek téged nagy mértékben tudnak előre lendíteni – úgy, hogy nem kerülnek sem pénzbe, sem túl sok időbe, mindössze annyiba, hogy legyőzd önmagad. Annyiba, hogy cselekedj a félelem ellenére.

A félelemmel teli dolgok megtételének a hozadéka óriási. Ezért mindig válaszd a nehezebb teendőket, közülük is azokat, amelyek megtételéből a legtöbbet nyerheted.

7. Tedd meg csak az első lépést. Minden cél úgy valósul meg, hogy az éppen következő lépést teszed meg. Mindig. Amikor megteszed az első lépést, annak az az eredménye, hogy a kezdeti ellenállást már legyőzted, és máris látod a második lépést. Mivel az első lépés után már lendületben vagy, a másodikat könnyebb lesz megtenni.

Szóval tanuld meg a kezdeti ellenállást leküzdeni! (Jelen cikk megírásához erre nekem is szükségem volt – de miután leírtam az első néhány szót, onnan már ment minden magától…)

Az élet maga a motiváció. Gondolj csak egy megtermékenyített emberi petesejtre. Te is így indultál. Az élettel kapott univerzális motiváció benned is ott van. Minden nap.

Ne hagyd parlagon heverni! Használd – önmagad és mások örömére!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .