Skip to main content

Gondolkodás típusok

Szerző: 2018. április 25.május 2nd, 2018Érzelmi intelligencia

Amelyek több kudarcot eredményeznek, mint sikert

Rád is jellemző valamelyik?

Alagút látásmód (Tunnel Vision)

Az ilyen gondolkodás kiszűri egy helyzet pozitív vonatkozásait, és csak a negatív vonatkozásokra fókuszál, gyakran egyetlen negatívumra, az összes többi szempont kizárása mellett. Az ilyen emberek hajlamosak egyetlen tévedésen, hibázáson vagy nem tökéletes válaszon „lovagolni”. Figyelmen kívül hagyják mások azon próbálkozását, hogy megmutassák nekik a teljes képet és néha önmagukban is csak a hibát látják.

Muszáj és kell

Az ilyen emberek úgy gondolják, hogy másoknak muszáj jobban /jobban kell/ tudniuk valamit. Nagyon gyakran használják azokat a kifejezéseket, hogy „muszáj”, „kéne”, „kellene” – önmagukkal és másokkal szemben is. „Jobban kellett volna csinálnom” vagy „Jobban kellett volna szeretnem” vagy „Muszáj előzékenyebbnek lenned”. Megrögzött „muszáj”-osok és „kellené”-sek.

Igazam van

Az ilyen embereknek mindig igazuk kell, hogy legyen és ritkán ismerik be azt, ha valamit esetleg figyelmen kívül hagytak. Nem szeretik elismerni a meglátásaik korlátait. Többnyire védekező üzemmódban vannak. Mindig azért harcolnak, hogy a saját szempontjaikat megvédjék/érvényesítsék és még ha tévednek is, azt képtelenek belátni.

Gondolatolvasó

Az ilyen embernek mindenre van magyarázata – ő a világ „kristálygömbje”. Megmagyarázzák, hogy emberek miért teszik, amit tesznek. Úgy gondolják, hogy tudják, mások hogyan éreznek irántuk.

Meglátni a legrosszabbat

A „vészmadár”. Ezek az emberek egy katasztrofális világban élnek. Csak egy apró hiba és mindennek vége. Hajlamosak mindent túldimenzionálni.

Önmagára irányuló

Az ilyen gondolkodású emberek azt gondolják, hogy minden, amit mások tesznek vagy mondanak, az rájuk vonatkozik. Folyamatosan másokkal hasonlítják össze magukat, hogy megállapíthassák, ki az okosabb, ki a szebb, stb. Visszautasítva érzik magukat, amikor egy megbeszélésen senki sem szól hozzájuk. Önértékelésük attól függ, hogy mások hogyan bánnak velük.

Fekete vagy fehér

Az ilyen embereknek a dolgok vagy jók vagy rosszak – csak a két véglet létezik számukra. Nem tűrik a hibákat – saját magukban ugyanúgy nem, mint másokban – és ha mégis hibáznak, nagyon rossz véleménnyel vannak önmagukról.

Túlzott általánosítás

„Elhamarkodott következtetéseket levonni nem túl szerencsés.” Az ilyen gondolkodású emberek, ha valami rosszul sült el egy alkalommal, ugyanerre számítanak a következő alkalommal is. Általános következtetéseket vonnak le egyetlen információ/bizonyíték birtokában. Gyakran használják azokat a szavakat, hogy „soha”, „mindig”, „senki” – és más, abszolút értelmű szavakat.

Tartozol nekem

Az ilyen emberek úgy gondolják, hogy a világ tartozik nekik valamivel azért a sok munkáért, amit ők nyújtottak. Azt várják el másoktól, hogy ugyanazon szabályok szerint éljenek, amelyek szerint ők is élnek. Képtelenek megérteni, hogy valaki miért bánik velük egy bizonyos módon, „mindazok után, amit én érte tettem”.

A fent leírt gondolkodásmódok nyilvánvalóan nem egyformán, nem fekete-fehéren, és nem minden élethelyzetben nyilvánulnak meg. Ettől függetlenül a te hasznod felismerni, tudatosítani és átgondolni őket.

Ami rám (volt) jellemző

Három évvel ezelőtt, válásomat követően az “elveszítem a gyermekeimet” gondolat (és a vele járó érzés) egy kicsit alagút látásmódba torkollt. Annak ellenére, hogy civilizált, azóta is mindkettőnk részéről betartott megállapodással lezárt válásról van szó. (Én lakom külön, és különköltözéskor a gyerekek már 15 és 13 évesek voltak.) Másokkal való beszélgetések során, a kívülről kapott szempontoknak is köszönhetően ez azért sokat lazult. Tudom, hogy ebben benne van az én gyermekkorom is.

Nem elég jó

Bármi. Tökéletességre való törekvési hajlamom a múltban néha gátolt a továbblépésben. Abban, hogy engedjem haladni a folyamatot. Másoknak már bőven elég jó volt az, amit tőlem vártak, csak én vacakoltam még vele, mert számomra nem volt elég jó. Ez egy kicsit alagút látásmód is – mert a mások szempontjait figyelmen kívül hagyva csak a magam szempontjaira fókuszáltam. Az én igazolásom az volt, hogy “igaz, hogy sok időt töltök vele, de cserébe olyan kimagasló lesz a minőség.” A törekvés oké, de tudni kell észre venni, hogy kinek milyen szintű minőség az, ami már bőven elég, és onnan kezdve több időt és energiát ő a maga részéről már nem szeretne rászánni. Mások szükségleteire figyelni éppolyan fontos, mint a magaméira.

Egyébként ügyfeleim sokaságánál tapasztaltam, hogy a “nem elég” (avagy “nem vagyok elég…”) gondolat volt az egyik leggyakoribb gát a vállalkozása továbbépítésének. Jó hír, hogy ezeken a fals, téves gondolkodásmódokon lehet változtatni.

Gondolatolvasó

Amikor sok évvel ezelőtt megismertem a Tranzakció Analízist, és megértettem az emberi játszmák lényegét, nagyon jól meg tudtam magyarázni, ki miért teszi azt, amit tesz. Ezt a meglátásomat jobbik esetben megtartottam magamnak. Amikor nem tartottam meg, abból néha kerekedett egy kisebb konfliktus. (“Mert te nem akarod belátni…” – mondtam én.)

Emberek viselkedését gondolatolvasás nélkül sokkal jobban megértem ma, sok év alatt nagyon sok emberrel szerzett tapasztalat birtokában.

Gondolkodni a gondolkodáson

Elgondolkodtál a fenti gondolkodás típusokon? Felismerted magadban akár csak nyomokban is, egyiket vagy másikat? Tudd, hogy ha rád is jellemző (még ha kis mértékben is) valamelyik, az számodra egy benned lévő korlát.

Ne tartsd fenn! Ne hagyd, hogy gátoljon. Bíráld felül, és helyettesítsd bőség-alapú gondolatokkal. Ha egyedül nem megy, kérd a segítségemet, állok rendelkezésedre.

Nem mindegy, hogy vállalkozásodat hová építed.

Nem mindegy, hogy milyen életminőséget fogsz élvezni életed hátralevő részében.

Te milyen gondolkodási hajlamot fedeztél fel magadon, ami nem mindig téged szolgál? Bátran írd meg itt alul, a hozzászólások között!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .