Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: kilencedik jó hír

Szerző: 2021. október 22.Jó hír, Vezetés

Minden ember a számára adott pillanatban elérhető legjobb döntést hozza

Mindenkinek van egy múltja – neked is. A múltban sok mindent megtanultál. Megtanultad, hogy mit tegyél, és azt hogyan tedd.

Megtanultad mit akarj, és azt hogyan akard.

Megtanultad hogy mi fontos, és mi nem fontos.

Minden döntésedből született valamilyen eredmény. Úgy, hogy minden pillanatban a számodra elérhető legjobb döntést hoztad. Megannyi döntéseden keresztül alakult az életed és a vállalkozásod.

Bizonyára van olyan múltbeli döntésed, amire utólag nem mondtad azt, hogy az volt a legjobb döntés. De a döntés pillanatában az volt a számodra elérhető legjobb döntés, amit meg tudtál hozni.

Ha ott, abban a pillanatban elérhető lett volna egy jobb eredményt hozó még jobb döntés, akkor azt hoztad volna meg. De az számodra ott, abban a pillanatban nem volt elérhető. Ezért a számodra abban a pillanatban elérhető, ténylegesen meghozott döntést hoztad meg.

Akkor is az adott pillanatban számodra elérhető legjobb döntést hozod meg, amikor annak következménye számodra erősen hátrányos lesz.

Minden döntésedet az alábbiak határozzák meg (a teljesség igénye nélkül):

 • hitrendszered
 • lehetséges következmények
 • képzeleted
 • lelkiismereted
 • értékrended
 • szükségleteid
 • érzelmeid
 • tudatosságod.

Ezeket a múltbeli tapasztalásaid határozták meg. Mindaz, amit eddigi életed során megtanultál.

A te döntéseid

Vállalkozásodban vannak neked tetsző eredmények. És néha létrejönnek nagyon nem tetsző eredmények.

Tudd, hogy mindent te hoztál létre, a saját, adott pillanatban legjobb döntéseiden keresztül. A nem tetsző eredményeket is.

Több év lendülete után megállt vállalkozásod növekedése?

Sikerült vállalkozásodat nyolc-tíz fősre fejleszteni. Szeretnél tovább növekedni, de éveken keresztül azt tapasztalod, hogy egy, legfeljebb két év után minden munkatársad felmond.

Minden új munkatárs megtalálása, felvétele és betanítása sokba kerül neked. Tudtál növekedni eddig – de innen már nem tudsz. Az eddigi legjobb döntéseid ezt eredményezték.

Ha szeretnél tovább növekedni, akkor más döntéseket kell hoznod. Valamit újra kell tanulnod.

Nem sikerül rávenni magad a rendszeres kocogásra?

Pedig társaság is lenne, mert jó ismerősök hívnak. Tudod, hogy kell a testmozgás, mégsem akaródzik rászánni magad.

Ez nem azért van, mert lusta vagy. Azért van, mert a múltban tanultak szerint neked előnyösebb (kényelmesebb, biztonságosabb, hatékonyabb stb.) otthon maradni. A kocogni menni és a kocogni nem menni közül számodra a nem menni a legjobb döntés.

Ennek sok oka lehet. Például az, hogy a kocogás nem az optimális mozgásforma számodra. Lehet, hogy a kerékpározás, az úszás vagy a teniszezés lenne neked optimális. Elvégre látsz embereket, akik önsanyargatásnak tűnő rendszeres testmozgást végeznek, méghozzá örömmel! Ha mások meg tudták tanulni, hogy örömmel végezzenek valami rendszeres testmozgást, akkor azt te is meg tudod tanulni.

A kulcs minden esetben az újratanulás. A jó hír az, hogy bármely életkorban és élethelyzetben képes vagy tanulni és fejlődni.

Mások döntései

Előfordulhat, hogy nem érted egy munkatársad miért csinálta, amit csinált. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy az illető is a számára adott pillanatban elérhető legjobb döntést hozta – a saját:

 • hitrendszere,
 • a döntés általa előre látható lehetséges következményei,
 • a képzelete,
 • a lelkiismerete,
 • az értékrendje,
 • a szükségletei,
 • a pillanatnyi érzelmei, és
 • a tudatossága stb.

függvényében.

Egy munkatársad nem úgy teljesít, ahogy szeretnéd, hogy teljesítsen?

Legjobb tudásod szerint motiválod őt. Legjobb tudásod szerint delegálod a feladatot. Mégis azt tapasztalod, hogy rendre neked kell kijavítanod a munkáját.

Szájbarágós folyamatleírásokat készítesz, bátorítod, hogy forduljon hozzád, ha elakad. Megadsz neki minden eszközt és erőforrást, amit kér. Mégis sok a hiba, sok a nem megfelelően végzett munka.

Te a saját legjobb tudásod és képességeid – azaz döntéseid – alapján adod ki neki a feladatot.

Ő a saját legjobb tudása és képességei – döntései – szerint dolgozik.

Ha az általa elért eredmény nem tetszik neked, akkor a te feladatod előbb megérteni őt, hogy mi alapján hozza a döntéseit.

Majd, ha szükséges, akkor

neked kell még oktatnod őt,

neked kell alakítanod az ő hitrendszerét,

esetleg az érzelmeire kell valamilyen hatást gyakorolnod.

Az ő esetében is igaz, hogy más eredmény eléréséhez valamit újra kell tanulnia. De minden pillanatban ő is a számára elérhető legjobb döntést hozza meg.

Alvin Toffler jövőkutató szerint:

„A 21.század analfabétái nem azok, akik nem tudnak írni és olvasni, hanem azok, akik nem tudnak tanulni, elfelejteni és újratanulni.”

Életed – és benne vállalkozásod – ott tart, ahová korábbi legjobb döntéseid juttatták.

Ha nem ott tartasz, ahol tartani szeretnél, akkor kezdd azzal, hogy belátod, hogy korábban mindig a számodra adott pillanatban elérhető legjobb döntést hoztad. Hiszen

 • az akkori tudatossági szinteden
 • abban a pillanatban
 • az volt a legjobb döntés, amit meg tudtál hozni.

A meghozott legjobb döntés a korábbi tanulásaid eredménye volt.

Ha nem tetszik, vagy egyszerűen szeretnél valami mást is, mint ami van, el kell kezdened más döntéseket hozni. Ehhez frissíteni kell a valóságról alkotott mentális térképedet.

A jó hír az, hogy ez csak rajtad múlik!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .