Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: negyedik jó hír

Szerző: 2021. szeptember 16.Cégvezetés, Jó hír

NEGYEDIK jó hír: az elméd és a tested ugyanannak a rendszernek a részei

Sőt! Oda-vissza hatnak egymásra. Ezt könnyen meg tudod figyelni.

Egy benned erős negatív érzelmet kiváltó gondolatra tested is észrevehetően reagál: megugrik a pulzusod, összeszorul a torkod, kiver a veríték, de akár hirtelen az asztalra is csaphatsz.

Nagyon pozitív hír esetén pedig felugorhatsz a székből, és a szobában körbeugrálva örömmámorban kiabálhatod, hogy “Jessz, jesssz, jesssz!”

A reakciók többsége persze nem ilyen extrém, de akkor is meg lehet figyelni őket. Ahogy egy nap során váltakoznak benned a feszültség, a nyugalom, az aggodalom, az elégedettség vagy elégedetlenség érzései, úgy tükröződnek ezek (sokszor alig  észrevehetően) a külvilág által észlelhető non-verbális jelekben: a testtartásodban, a gesztusaidban, a mimikádban, a hanghordozásodban.

A tested is meg tudja határozni, hogy milyen gondolatok és érzések kapjanak teret az elmédben. Aki szokott sportolni, tudja jól: a testmozgás közben felszabadult endorfinok, a szerotonin, az izmok tónusa mind elősegítik, hogy pozitív érzések és pozitív gondolatok uralkodjanak az elmédben.

Próbáld csak ki: állj fel, rogyaszd be a vállaidat, hátadat görbítsd be, hajtsd le a fejed, nézd a lábfejedet, szádat görbítsd lefelé. Most próbálj valami vidámra gondolni, és próbálj vidám lenni. Na?

Amint ezt leírtam, rádöbbentem, hogy az okostelefonok nézése közben fejünk többnyire le van hajtva… Hm. (Van egy nem éppen vidám jóslatom, hogy a gerincgyógyászoknak – gyógytornászoknak, sebészeknek – az emberek gerincének nyaki szakaszával sok munkájuk lesz a jövőben…)

Vagy: húzd ki magad (hasat be, melledet ki), kétoldalt vízszintesen tárd szét a karjaidat, tenyered nézzen felfelé, fejedet kissé hátrahajtva nézz srégen felfelé. Vegyél egy mély levegőt, és mosolyogj. Most próbál szomorú lenni, idézz fel valamilyen szomorú eseményt az életedből. Na?

Nem nehéz megfigyelni a mindennapok során, hogy az elme és a test oda-vissza hatnak egymásra.

Hogy ez mitől jó hír?

Attól, hogy ezt a tényt tudatosan alkalmazva sokkal céltudatosabban tudsz kommunikálni,  azaz

  • könnyebben meg tudod teremteni a kommunikációd kongruenciáját (amikor a testbeszéded és a szavaid összhangban vannak),
  • nagyobb összhangot tudsz teremteni másokkal,
  • könnyebben meg tudsz érteni másokat,

és ezek előfeltételei annak, hogy

  • könnyebben meg tudd magad értetni másokkal, és
  • könnyebben tudj másokat meggyőzni valamiről, és
  • könnyebben tudj másokra pozitív módon befolyást gyakorolni.

Nem csak a szavaiddal. Nem is csak a testeddel. Hanem a teljes lényeddel.

Ez azért fontos, mert mások vezetése nem más, mint kommunikáció.

Amint azt a világhírű amerikai menedzsment guru, Stephen Covey mondta – idézet “A nyolcadik szokás” című könyvéből:

“A vezetés kommunikáció az emberek értékes mivoltáról, a bennük rejlő potenciálról olyan módon, hogy azt meg is lássák magukban.”

Hát ezért jó hír az, hogy a tested és az elméd ugyanannak a rendszernek a részei.

Minél jobban kommunikálsz – a teljes lényeddel -, annál jobb vezető vagy, és annál jobban fog növekedni vállalkozásod.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .