Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: második jó hír

Szerző: 2021. szeptember 5.szeptember 16th, 2021Cégvezetés, Jó hír

MÁSODIK hír: a tapasztalatnak van egy struktúrája

A múltban szerzett összes tapasztalásod el van benned raktározva. Minél erősebb érzelem kísért egy adott múltbeli tapasztalatot, az annál határozottabb lenyomatot hagyott benned.

Ezek a lenyomatok ma is ott vannak benned, és ezek közül egyesek segítenek, mások gátolnak, akadályoznak.

A múltbeli tapasztalataid lenyomatának összessége határozza meg, hogy mit és hogyan cselekszel, és mi az, amit nem teszel meg.

Ezek között olyan teendők is vannak, amelyekből nagy hasznod lenne, de adott esetben azokat akkor sem fogod megtenni. Azért nem, mert az eltárolt tapasztalat lenyomata ebben téged megakadályoz.

Amit fontos tudnod: minden lenyomatnak van egy struktúrája.

Oké, és hol a jó hír?

A jó hír az, hogy ha megváltoztatod egy benned eltárolt tapasztalat –  lenyomatának a – struktúráját, azzal megváltoztatod annak – sokszor még sok évtizeddel később is – rád gyakorolt hatását is.

Így képes vagy téged éveken, sőt évtizedeken keresztül gátló akadályokat semlegesíteni, azokon túllépni. És ugyanúgy képes vagy téged szolgáló, neked erőt, hitet és önbecsülést adó tapasztalásokból sokkal több erőt és hitet meríteni.

Példa

Gyerekkorodban történt, hogy egyszer felnőttek előtt kellett szerepelned, és a szereplés nem úgy sikerült, ahogy azt valaki elvárta volna. Elfogadás és biztatás helyett kinevetést és nyilvános megszégyenítést kaptál. A szégyen érzése mellett rögzült benned valamilyen látvány, és az önértékelésedet földbe döngölő emberi hang  is. Nem csoda, hogy minden további nyilvános szerepléstől elment a kedved. Sőt, a nyilvános szerepléstől való félelmed megmaradt felnőttkorodra is.

Ennek a gyermekkorodban szerzett tapasztalatnak a lenyomata még most, felnőttként is gátol. Tapasztalod, hogy az üzleti életben egyre többször lenne nagyon hasznos, ha kiállnál a munkatársaid elé szóban érvelni egy döntés érdekében, vagy vállalnád, hogy oktatnád a kevésbé tapasztalt munkatársaidat.

A több ember előtt történő felszólalásoddal kapcsolatos félelmedet úgy tudod csökkenteni, hogy a gyermekkori tapasztalásod struktúráját – az érzékszervi tapasztalások jellegét – megváltoztatod. Úgy, mint amikor egy videót szerkesztesz a számítógépeden, meg tudod változtatni a megvilágítás fényességét, vagy alkalmazni tudsz valamilyen szűrőt, így rátehetsz egy bizonyos színárnyalatot, vagy aláfestő zenét illeszthetsz be a videó bizonyos részeibe.

A videófelvételre rászerkesztett fény- és hanghatásokkal jelentős érzelmi hatást tudsz elérni a nézőben. (Ugye néztél már valaha krimit, horrorfilmet, pszichothrillert, vagy akár kőkemény macsó férfiakat is megríkató romantikus filmet?) A benned eltárolt múltbeli tapasztalat – mint egy “belső,  mentális moziban” vetített film – természetesen pont rád gyakorol érzelmi hatást. Pont ez a belső érzelmi hatás az, amit elemi érdeked úgy átalakítani, hogy az minden helyzetben téged szolgáljon!

Amint megváltozik a tapasztalat struktúrája, megváltozik az ezzel kapcsolatos érzelmi reakciód is. Ez megnyitja az utat a másképp cselekvés előtt: a nyilvános beszéddel kapcsolatos félelmed erőssége kezelhető szintre csökken, és már könnyebben állsz ki mások elé prezentálni, beszédet vagy akár oktatást tartani.

Hasonló módon múltbéli pozitív, önbecsülésedet és önértékelésedet erősítő tapasztalásodat is át tudod alakítani, hogy még erősebben hasson rád, és amikor arra szükség van, a korábbiakhoz képest még több erőt tudj belőle meríteni.

Egy pozitív, önértékelés-növelő tapasztalat hatásának felerősítése

A téged ma is gátló, céljaid elérését nehezítő múltbeli tapasztalások mellett biztos, hogy vannak benned nagyon pozitív, neked erőt, energiát és önbizalmat adó tapasztalás-lenyomatok is. Ezen lenyomatok megváltoztatásából, átszerkesztéséből korábban nem tapasztalt erőt és bátorságot lehet meríteni.

A hatás hasonló ahhoz, mint amikor egy romantikus kalandfilm végén a főhős egy sárkányokkal sikeresen átküzdött éjszaka után feljut a hegytetőre, ott a győzelemtől sugárzó arcát bevilágítják a felkelő nap sugarai, haját lágy szellő fújja, szőke, hosszú hajú szerelme odalép hozzá, átölelik egymást, és a látványban szívet-lelket emelő Hans Zimmer zenére elmerülő nézők könnybe lábadt szemmel érzik, hogy most már ők is képesek bármit elérni.

És ez nem vicc! Mert tényleg képes vagy korábban nem tapasztalt erőt és bátorságot meríteni egy régi, de talán feledésbe merült pozitív tapasztalásodból. Ehhez mindössze az kell, hogy ennek a pozitív tapasztalás-lenyomatnak is megváltoztasd a struktúráját.

Hogyan lehet megváltoztatni egy tapasztalat lenyomatának a struktúráját?

Én kétféle módot ismerek.

 1. Fizikai síkon, cselekvéssel. Gátló tapasztalás esetében úgy, hogy megszerzed a korábban elraktározott tapasztalatnak egy újabb, számodra sikerélményt jelentő verzióját. Amint megszerezted az eredeti tapasztalásnak a számodra pozitív, neked erőt adó verzióját, az máris elkezdi felülírni az eredeti, téged gátló tapasztalást.

  Például addig vállalsz be nyilvános szerepléseket, amíg meg nem szerzed az ilyen irányú pozitív, téged megerősítő tapasztalatot.

 2. Mentális síkon, a képzeletedben. Pár perces, egyszerű és hatásos NLP gyakorlatokkal képzeletben csinálod meg a szükséges változásokat, amíg a kívánt hatás meg nem születik benned. Ezt követően már sokkal könnyebb lesz megtenni ugyanezt a fizikai valóságban is.

  Az előbbi módszer fáradtságos és hosszú, az utóbbi nagyon egyszerű, gyors és rendkívül hatásos.

Pont ezért épít A bőségszemléletű vezetés alapjai >>, vezetői fejlődésedet felturbózó, 10 hetes online program az NLP gyakorlatok erejére (is).

Te hol, és miben gátolod vállalkozásod növekedését?

Felsorolok párat a vállalkozókkal, cégvezetőkkel folytatott beszélgetések során elhangzó akadályokból:

 1. “Ha erre nemet mondok, azzal megbántom a munkatársaimat, ők lehet, hogy megsértődnek. Ebben az esetben elképzelhető, hogy felmondanak, vagy ha maradnak, akkor titokban ellenem fogják hangolni a kollégákat, vagy szabotálni fogják a munkát.”
 2. “Ha nem tudom a tuti választ, azzal nevetségessé válok, és elveszítem a tiszteletüket.”
 3. “Ha én jobban fogok gyarapodni anyagilag, a jelenlegi barátaimmal el fogunk távolodni egymástól.”
 4. “Ha nem tökéletes munkát adok ki a kezemből, akkor nem érdemlem meg érte a pénzt.”
 5. “A vállalkozás növekedése a család anyagi gyarapodását is hozni fogja, és félek, hogy ez a párommal konfliktusokat fog szülni.”
 6. “Tudom, hogy be kéne vonnom valakit üzlettársnak, de nagyon félek, hogy végül át fogja venni a teljes irányítást a cég felett, és a végén kiszorulok a saját vállalkozásomból.”
 7. “A vállalkozás növekedése azt fogja hozni, hogy még több munkám lesz, és már most is 200%-ban túl vagyok terhelve.”

Ha neked is vannak ilyen és hasonló, vállalkozásod növekedését akadályozó gondolataid, akkor adj esélyt ezek gyors és hatásos lebontására A bőségszemléletű vezetés alapjai >> vezetői program NLP gyakorlatain keresztül!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .