Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: harmadik jó hír

Szerző: 2021. szeptember 7.október 22nd, 2021Cégvezetés, Jó hír

HARMADIK jó hír: ha egy ember meg tud valamit csinálni, akkor te is meg tudod tanulni, hogy megcsináld

És valóban! Tudsz olyan teljesítményről, eredményről, amit kerek e világon egy, és csak egy ember tudott felmutatni?

A sportban talán még találunk ilyent: nagyon bonyolult ugrás műkorcsolyában, amit eddig a világon csak egy műkorcsolyázó tudott hibátlanul bemutatni. Mondom: eddig (de nem biztos, hogy van ilyen).

Vagy világrekord bizonyos sportágban, amit egy sportoló tart évek óta. Bár ilyenre is sokszor láttunk trónfosztást: előbb-utóbb jött valaki, aki egyszercsak túlszárnyalta az előző világbajnok sok évig fennálló rekordját.

Egyébként is, az időben mért teljesítmények esetében, amikor egy vagy két századmásodpercen múlik az első hely, szerinted van jelentős képességbeli különbség az első, és a második helyezett között? Szerintem nincs. Amit az első helyezett tud, azt mind tudja a második is. Mindketten megtanulták.

De ez a sport volt. Most maradjunk a vállalkozásod építésénél.

Szerinted van olyan képesség és teljesítmény, amit az üzleti életben valaki más már felmutatott, és te ne tudnád megtanulni, hogy előbb-utóbb azt te is fel tudd mutatni, el tudd érni?

Ha másoknak sikerült

 • megalkotni egy érzelmekkel telített, kristálytiszta és vonzó jövőképet,
 • felfedezni a saját küldetésüket, ami egységes irányba foglalja össze az illető vágyait, érdeklődéseit, értékeit és erősségeit, és ez szenvedéllyel hajtja őket előre,
 • megtanulni lazán beszélni több száz ember, és videókamera előtt,
 • önbizalmat kifejleszteni egy olyan területen, ahol korábban önbizalom tekintetében a bányabéka feneke alatt érezte magát,
 • stratégiát alkotni, abból stratégiai célokat származtatni,
 • azok eléréséhez szükséges eszközöket és forrásokat beszerezni,
 • többkörös tárgyalási sorozat során önmaga számára nagyon előnyös üzleti feltételeket kialkudni,
 • kialakítani a saját vállalkozás céljaihoz optimális marketing és értékesítési folyamatokat,
 • felépíteni egy ügyfélmegtartó ügyfélszolgálatot,
 • vezetőket képezni,
 • nemet mondani lazán és könnyedén, bárkinek,
 • kitartani a nehézségek ellenére is,
 • visszafizetni a kölcsönbe vagy hitelbe kapott pénzt,
 • a teljes padlóra kenődés után felállni, és nulláról mindent újrakezdeni,
 • a múlt tapasztalataiból tanulva továbbmenni, és elérni a vágyott sikert,
 • és mindeközben embernek maradni,
 • úgy, hogy élete minden területén is megteremti az egyensúlyt,

akkor ezekben – és bármi másban – te miért ne tudnál fejlődni, és előbb-utóbb elérni a vágyott sikert?

Ezt már sokszor leírtam: minden újszerű célod elérése egy fejlődési folyamat. A cél megvalósítása közben te magad fejlődsz abban, hogy mozgósítsd magadból a szükséges fizikai, mentális, érzelmi és lelki erőforrásaidat olyan egyedi módon, amilyen módon azokat eddig még nem tanultad meg mozgósítani.

A fejlődési folyamat sok mindent jelenthet. Jelentheti a testi éntudatosságod fejlődését, hogy a testbeszéd nyújtotta lehetőségeket  emberekkel való kommunikáció során tudatosan kiaknázd. Jelentheti üzleti modellek elméleti megértését. Jelentheti az intuíciód fejlődését. Vagy akár egy, vállalkozásod építésében fontos szerepet játszó eszköz használatának elsajátítását.

Sőt! Jelentheti egy gátló érzelem semlegesítését, és behelyettesítését egy téged támogató, segítő érzelemmel.

Miért ne lenne lehetséges neked, hogy vállalkozásod bevételét megduplázd, sőt megtriplázd? Hát, ha ez nem lenne lehetséges és megvalósítható mindenki számára, akkor nem lennének ezrével több tíz, sőt, több száz alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások, amelyek az alapításuk óta eltelt akárhány év alatt már többször is megduplázták az árbevételüket.

És akkor a multinacionális méretűvé növekedett kisvállalkozásokról még nem is tettem említést.

Ez persze nem feltétlenül csak egy ember eredménye, de mindig van egy valaki, aki szíve-lelke egy vállalkozásnak, aki forrása annak, és aki kristálytisztán tudta, hogy mit akar, és azt miért akarja.

Ez a valaki a saját vállalkozásodban pont te vagy.

Lehet, hogy arra még soha nem gondoltál, hogy azt, hogy kételkedj önmagadban, önmagad értékességében, valamikor szintén megtanultad? Ha a kételkedést képes voltál megtanulni, akkor miért ne lennél képes megtanulni most azt, hogy bízz magadban, a fejlődési képességedben, a benned rejlő végtelen bőségben?

Hogyne lennél képes rá. Ez is csak egy tanulási, fejlődési folyamat.

Vedd észre, hogy azt is megtanultad, hogy félj valamitől (magasság? repülés? nyilvános beszéd? hitelt felvenni? valakinek visszajelzést adni?). Az a félelem egy tanulási folyamat eredménye volt. Ha a félelmet megtanultad, akkor ugyanúgy meg tudod tanulni a bátorságot, és azt is, hogy az a félelem elmúljon.

Szóval hol vannak a korlátok? A téged legdurvábban korlátozó korlátok a fejedben vannak, sehol máshol.

Bármit is szeretnél megvalósítani, a helyes hozzállás az, hogy

legyél mindig esélymaximalizáló!

A saját vágyaid esélyét önmagadnak mindig tartsd maximumon! A határokat nem vakon feltételezni (majd egy helyben toporogni), hanem fejlődéssel folyamatosan átlépni kell.

Cselekedj mindig azon feltételezés mentén, hogy amit szeretnél, az lehetséges. Csak így van maximális esélyed azt elérni. A maximális esélyt, mint minden vállalkozónak, neked is a fejlődési képességed biztosítja.

Ha szeretnéd beindítani és gyorsítani a vállalkozói és vezetői fejlődésedet, akkor nézd meg mit kínál A bőségszemléletű vezetés alapjai >> 10 hetes online program!

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .