Skip to main content

Hogyan távolít el az álmaidtól a tévé nézés?

Szerző: 2013. január 3.január 6th, 2016Siker

Az elméd, annak tudattalan része egy probléma-megoldó gépezet. Folyamatosan azon dolgozik, hogy betömje a szakadékot azon fogalmak, amelyek a fejedben intenzíven jelen vannak és a jelen, valós élethelyzeted között.

Az elméd egyebet sem csinál mint, hogy rávesz arra, hogy cselekedj ezen intenzív gondolati fogalmak létrehozása érdekében. Ezek létrejöhetnek az anyagi, mint a nem anyagi világban is. Ezt ő hűségesen csinálja, akár akarod, akár nem. Mindent, amit létre hozol nap, mint nap – élmények, érzések, fizikai dolgok, stb. – a saját cselekedeteiden keresztül hozod létre. A cselekedeteidet ezek az intenzív gondolati fogalmak irányítják.

Az életednek bizonyára van egy megszokott rutinja, ami szokássá vált cselekvések sorozatából áll. Ezen cselekvéseket az intenzív gondolataid határozzák meg. Akár tudsz róluk, akár nem, ezek a gondolatok ott vannak. Tehát a gondolatok vannak előbb. Belőlük születik a cselekvés.

Ezért csak Te vagy a felelős.

A cselekvési szokások adják az életminőségedet. Ha nem vagy elégedett az életminőségeddel, valamit másképpen kéne tenned. Bizonyos cselekvési szokásokat el kéne felejteni és másokat szokássá kéne tenni.

Azért érdemes szokássá tenni, mert szokásból a legkönnyebb cselekedni. Ezen dolgozni kell, lehet – és főleg, érdemes.

(Képzeld el, hogy gyerekkorodban csupa olyan cselekvési szokásokat alakítottál ki, amelyek segítségével már kora huszonévesen anyagi és nem anyagi bőséget tudtál alkotni magadnak. Hát nem ez kéne történjen? Sajnos nem ez történik.)

Amikor valami jobbra vágysz, azt csak úgy lehet megteremteni, hogy valamit másképp teszel, mint eddig tettél. Újabb cselekvési szokásokat kéne magadévá tegyél. Régieket elfelejteni és lecserélni újakra.

Csak akkor fogsz tudni valami jobb érdekében tenni is valamit, ha az ennek megfelelő gondolatok, fogalmak elég intenzíven jelen vannak a fejedben. Csak akkor fogja az agyad utasítani az izmaidat, hogy komplex mozgások révén cselekvés legyen belőle.

Tehát a változáshoz gondolati intenzitás kell.

Az életedben megalkotni kívánt dolgok – anyagiak és nem anyagiak egyaránt – elég erősen kell éljenek előbb a fejedben ahhoz, hogy rávehessenek a cselekvésre.

Pozitív gondolat az, ami az álmaid felé visz. Negatív az, ami attól eltávolít – de legalábbis a jelen helyzet változatlan fenntartását eredményezi. Mindaddig, amíg a fejedben levő negatív gondolatok erősebbek a pozitívoknál, addig a cselekvés negatív irányú lesz.

Az, amit az esetek döntő többségében a TV-ből magadba – az agyadba – engedsz, negatív. Minden, csak az nem, amire az életedben TÉNYLEG vágysz.

Mi a TV műsorok tipikus tartalma? Vegyük csak a híreket, amit sokan megnéznek. Hányan haltak meg Irakban a legutóbbi robbantásban. Melyik politikus ellen emeltek korrupciós vádakat. Mekkora drágulásra számíthatunk a következő hónaptól. Balesetek, rablások, betörések.

Akció- és katasztrófafilmek dettó.

Minden alkalommal, amikor ilyen műsort nézel, ezek a negatív dolgok hatással vannak rád. Észre sem veszed, de gyengítenek. Nem rendkívüli mértékben, de gyengítenek.

Hosszú távon mindenképpen.

Mert minden negatív gondolat gyengít. Távolít téged attól, hogy határozottan cselekedj az elképzeléseid megvalósítása érdekében. És minél tovább lovagolsz gondolatilag azon negatív dolgokon, amit láttál, annál rosszabb szolgálatot teszel magadnak. Annál inkább a negatív érzések újrateremtése érdekében fogsz cselekedni.

Nem véletlen, hogy Gandhi, a világon valaha élt egyik legcsodáltabb (spirituális) vezető ezt mondta:

Senkinek nem engedem meg, hogy a piszkos lábával átgyalogoljon az elmémen.

Mondhatod azt, hogy ha megnézel mondjuk egy filmkomédiát vagy egy focimeccset, azzal nem tettél magadnak rossz szolgálatot. Lehet, hogy ezekben a műsorokban van élvezet – persze, hogy van – de tudd, hogy a Te választásod volt, hogy TV nézéssel töltsd az idődet és nem azzal, hogy a vágyaid megvalósításán dolgozz.

Ennyi. Vállald a felelősséget.

Rendben, hogy megnéztél egy focimeccset, ami valahol izgalmas, de utána nem tudod elmondani, hogy egy jobb élet érdekében tettél valamit.

Hányszor tudod elmondani egy film megnézése után, hogy közelítettél a vágyaid megvalósítása felé? Hányszor volt sikerélményed a TV nézésből? Hányszor érezted, hogy az, hogy megnéztél egy TV műsort, megdobta az önbizalmadat, az önértékelésedet?

Mert elsősorban erre van szükséged, hogy megvalósítsd, amit szeretnél: önbizalomra és önértékelésre.

Ha megnéztél egy komédiát, az nyújtott esetleg ideiglenesen némi vidámságot – csak azért, hogy a film végén visszazökkenj a jelen valóságodba, ami ettől már távolabb áll.

Persze, hogy van szükség kikapcsolódásra is. De nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Tegyél azért, hogy olyan kikapcsolódási formákat válassz, amelyek elősegítik az álmaid megvalósulását.

Focimeccs nézése helyett megszervezhetnél egy focizást a barátokkal, kollégákkal. Testmozgás. Játék. Adrenalin és endorfinok. Pozitív érzelmek. Együttműködési készségek fejlődése.

Egy komédia nézése helyett járjál társaságba és teremtsél vidám hangulatot. Legyél szórakoztató mások számára. Mondjál vicceket. Dobd fel a hangulatot. Építsd az emberi kapcsolatokat.

Amikor TV-t nézel, az abban segít, hogy a figyelmed a műsorra irányuljon, ne arra, amit tényleg szeretnél az életedben. Nem segít abban, hogy közelebb jussál ahhoz, amit tényleg szeretnél.

Abban segít, hogy közelebb juttasd a reklámokért fizető vállalatok tulajdonosait és a TV műsor készítőit, hogy még több pénz vándoroljon hozzájuk – a Te pénztárcádból.

Igen, a Te pénztárcádból.

Amíg nem vagy tulajdonos, addig kegyetlenül alul vagy fizetve, bárhol is dolgoznál. Tudd, hogy többre születtél és többre vagy hivatott.

Ahhoz, hogy az valósuljon meg az életedben, amit tényleg szeretnél, ahhoz minél gyakrabban és minél intenzívebben arra kell irányítanod a figyelmedet. Azzal kell foglalkoznod, minél gyakrabban, amit tényleg szeretnél. Minél gyakrabban kell feltenned az elmédnek a következő kérdést: mit kéne tennem, hogy közelítsek ahhoz, amit tényleg szeretnék?

És amikor jön a válasz, akkor tedd azt.

Ha e helyett a TV-t nézed, akkor arra fogsz választ kapni, hogy hogyan maradj abban az élethelyzetben, amelyikben vagy. Arra, hogy hogyan maradjon minden pont úgy, ahogy most van. És az egyik válasz pont az, hogy nézd a TV-t. Amikor a TV-t nézed, semmi sem fog változni.

Illetve ez sem igaz. Mert változik. Rossz irányba.

Lefelé.

Mert olyan nincs, hogy hosszú távon szintben maradás. Vagy felfelé tartasz, vagy lefelé. Ezt sajnos sokan nem veszik észre. Csak akkor, amikor a környezetben beáll valami hirtelen változás. Akkor ébrednek rá, hogy ők rettentően le vannak maradva.

Kérdezz csak meg egy jómódú, vagyonos embert – legyen az művész, vállalkozó, vagy bárki – mennyi TV-t néz? Alig. És ha nézi is, nagyon megválogatja, hogy mit néz. Mert válogatni kell. Muszáj. Jobban, mint korábban. Elemi érdeked megválogatni, hogy mit engedsz be a gondolataid közé.

Számold csak össze, naponta hány órát nézel TV-t?

Vegyünk napi csak egy órát. Ez egy évre összeadva 365 óra. Ha elosztom nyolccal – ami egy napi munkaidő – az több mint 45 teljes munkanap.

Ez évi 45 teljes elmulasztott nap, hogy tegyél az álmaid megvalósulása érdekében. Évi 45 nap, amikor naponta 8 órán keresztül tehettél volna az álmaid érdekében, de cselekvés helyett leültél a TV elé.

Ez évi 45 teljes elmulasztott nap, hogy az elméd probléma-megoldó képességét használd, hogy közelíts az álmaid felé. E helyett kikapcsoltad az elmédet, elterelted a figyelmét a megoldandó problémákról.

Nagy mulasztás.

Évi 45, napi 8 órás munkanap, amely során erősíthetted volna a pozitív gondolataidat. De e helyett átengedted az irányítást a TV műsorok készítőinek, hogy azt irányítsanak az elmédbe, amit ők gondolnak. Garantálom, hogy nekik gőzük sincs arról, hogy mi az, amit te tényleg szeretnél.

Ez évi 45 munkanap, amelynek során nem magadat gazdagítottad, hanem a reklámozott termékek és szolgáltatások tulajdonosait, illetve a TV műsorok készítőit.

Hol lennél már, ha TV nézés helyett az álmaid megvalósításán dolgoztál volna?

Hát ezért távolít el az álmaid megvalósításától a TV nézés.

Használd az elmédet, mert ha nem használod, valaki más fogja.

Javasolt gyakorlat azok számára, akik gyakran néznek TV-t és nem haladnak álmaik élete irányába

Ülj le a TV elé, ne kapcsold be és nézd egy órán keresztül. Tölts el így egy órát, a fekete képernyő előtt.

Utána tedd fel a kérdést, hogy hogy érzed magad? Jegyezd fel minden gondolatodat és minden érzésedet.

Bátran tedd meg. Meg fogsz lepődni, mi történik.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .