Skip to main content

Mit mondott Urban Widen Úr, az Astra-Zeneca svéd ügyvezetője?

Szerző: 2013. január 3.január 6th, 2016Siker

Önértékelés – önbeteljesítő jóslat

Egy üzleti rendezvényen ebédkor volt szerencsém az Astra-Zeneca (brit-svéd multinacionális gyógyszercég) akkori, svéd nemzetiségű ügyvezetője – Mr. Urban Widen – mellé kerülni.

Névjegyet cseréltünk és kedélyesen elbeszélgettünk egyrészt a gyógyszeriparról – itt én kérdeztem – másrészt a humán teljesítményről. Nagyon értékelte, hogy mit csinálok.

Volt egy érdekes megjegyzése rólunk, magyarokról. Azt mondta, hogy ő úgy látja, hogy képzettek vagyunk, intelligensek és szorgosak – egyszóval sikerképesek – , de mintha ezt mi magunk nem hinnénk el. Az volt a véleménye, hogy ezt sok külföldi vezető ugyanígy látja. Természetesen Mr. Widen főleg idegen nyelvet beszélő, diplomás magyar emberekre utalt. Orvosi, gyógyszerészi vagy közgazdász végzettségűekre.

No comment. Ez általános önértékelési probléma.

Miért ne hinnéd, hogy ennél sokkal értékesebb vagy? Az önértékelés fejlesztése nem opcionális

Bizonyára nincs önértékelés hiányod, de kérdés, hogy a valós potenciálodhoz képest hol van?

Sajnos a legtöbb ember azzal azonosult, amit mindig is hallott: legyen egy állásod, jó fizetéssel. Ha ez nem elégít ki, még ha sok pénzt is keresel (igen, a mókuskerék), akkor is feladatod az önmagadról alkotott hited fejlesztése.

Keress bizonyítékokat arra, hogy értékesebb vagy annál, mint amennyire azt most elhiszed magadról. Vedd számba az erősségeidet és azokat a területeket, amelyeken kiemelkedően tudsz teljesíteni. Ha megvan a lista, fordíts rá több figyelmet. Keresd a lehetőségeket, hogy ezeken a területeken többször meg tudjál nyilvánulni.

Ha ez egyedül nehezen megy, kérjél másoktól visszajelzést. Tedd fel másoknak azt a kérdést, hogy hogyan látnak téged, mik az erősségeid? Ezek alapján vedd észre, hogy egyedi értéket teremteni képes ember vagy. Amint az erősségeidet jobban az előtérbe fogod helyezni a munkád során, úgy fogod magadat egyre értékesebbnek tartani.

Ha úgy érzed, hogy nem találsz elég bizonyítékokat arra, hogy ennél is értékesebb vagy, akkor a megoldás az, hogy hozzál létre ilyen bizonyítékokat. Tehát elkezded bebizonyítani (magadnak és a külvilágnak), hogy Te ennél többre is képes vagy.

Hogy eddig mit valósítottál meg, az az önmagad értékelésének a függvénye volt. Ezután is azt fogod megvalósítani, amit hiszel magadról, hogy képes vagy. Ezért elengedhetetlen, hogy fejleszd az önértékelésedet.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .