Skip to main content

Nem is szeretnél karriert…

Szerző: 2013. január 3.január 6th, 2016Sajtómegjelenések, Siker

…hanem valami mást

Szabadságot akarsz, és mellé sok pénzt. Vagy egyszerűbben: egy fantasztikus életet. Igaz? Hát persze.

Csak sajnos elhitted, hogy nem vagy szabad, és ahhoz, hogy szabad lehess, ahhoz sok pénz kell. Illúzió!

Szabadnak születtél, szabad vagy, és mindig is szabad leszel, legfeljebb még nem jutottál el oda, hogy merj élni az Isten adta szabadságoddal.

Ahogy a legtöbb ember elképzeli a karriert, az egyenlő nem szabadság. (Megj.: semmi baj a karrierrel, az emberek karrierhez való hozzáállásával, az attól várt dolgokkal sokkal inkább.)

Elszegődsz valahová, hogy dolgozz a pénzért. Ha neked is legfőbb szempontod a pénz, akkor ez rövid távon ki is elégít. Amikor haladsz szépen előre – előléptetések, fizetésemelés, bónusz – minden rendben levőnek tűnik. Amíg rá nem döbbensz, hogy egy mókuskerékben pörögsz, és arra vársz, hogy legyen elég pénzed, hogy kiszállhass. Mert a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, az alapvető anyagiakat sikerült biztosítanod, talán már a házad is felépült – akkor most innen már miért tovább erőlködni? De sajnos a munkahelyed ezt kéri tőled. Célok, tervek, teljesítés! Nincs megállás!

Jaj, jaj, jaj.

És folytatod, mert nem látsz kiutat. „Majd, ha elég pénzem lesz, amiből meg tudok élni munka nélkül is.” És gyűjtesz, és gyűjtesz. Ez körülbelül olyan, mint azt mondani, hogy a gödör ásását akkor fogod abbahagyni, amikor már elég mély lesz. És arra gondoltál-e, hogy minél mélyebb a gödör, annál nehezebb lesz belőle kiszállni?

A másik alternatíva, hogy elképzelsz magadnak egy karriert, de nem válnak be a hozzá fűzött remények. Nem kapod meg az áhított előléptetést, nem kapsz megfelelő fizetésemelést, esetleg el is bocsátanak. Ilyenkor gyorsabb az ébredés. Már, ha bekövetkezik.

De gyakrabban nem következik be. „Nem illettünk össze a főnökömmel.” „Ebben a cégben idióták dolgoznak!” „Ott több fizetést adnak.” Önigazolás, amit egy jó tréner, coach, vagy pszichológus ki tud olvasni a szavaidból.

Csak egy valamit felejtünk el nagyon gyakran. Azt, hogy nem az számít, hogy mi történik odakint, hanem az, hogy mi történik idebent. Benned, a két füled között. A gondolataid, és érzéseid világában.

Mert ismerek karrierjükben száguldó, lelkes embereket, akik nagyon szeretik, amit csinálnak, és abba nem hagynák. Nyilvánvalóan ők vannak kevesebben. Szerencsések abból a szempontból, hogy amit csinálnak, az nagy mértékben egybeesik a személyiségükkel, annak nagyon jól megfelel. Ezért jól érzik magukat a bőrükben, jól teljesítenek, és személyes céljaikat is többnyire elérik.

Szeretnek másokat vezetni, jól menedzselik magukat a felsőbb szintű vezetők felé, és megszerzik maguknak fentről a szükséges támogatást. És még az is lehet, hogy van mellettük egy elkötelezett házastárs, aki mindent megtesz érte, hogy ő, a családfenntartó építhesse is a karrierjét. Mindenki jól érzi magát, minden a helyén van!

Ilyen helyzetből miért is akarna valaki kilépni?

Persze többen vannak, akik eljutnak egy szintre, és onnan nem tudnak továbblépni. Azoknak üzenem: az egyetlen út a személyiség fejlesztése. Önmagad megismerése. Mit is szeretnék az Élettől? Minek kéne történnie a halálom napja előtt, hogy azt mondhassam, hogy megérte élni? Mi az, ami engem belülről istenigazából motivál?

Önismeret, önismeret, önismeret.
Önismeret a négyzeten. Sőt, a sokadik hatványon!

Ha eleget teszel önmagad megismerése érdekében, akkor rá fogsz döbbenni, hogy minden esélyed megvan arra, hogy halálod napján elmondhasd: „fantasztikus életem volt!”

Boér Tamás
a “Sikertervezés” című könyv írója

HarmoNet “Karrier” rovat, 2010. május.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .