Skip to main content

Miért hasznos, ha vannak életcéljaim?

Szerző: 2013. január 3.január 25th, 2016Siker

Ha karrierben vagy saját vállalkozásban gondolkodsz, vagy már a saját vállalkozásodat építed, lehet, hogy te is ott vagy, ahol én voltam évekkel korábban: akartam valamit. Sokat.

Életcélok nélkül ne reménykedj túl sokban

Multinacionális cégeknél dolgoztam és hajtottam. Eredményeket, elismerést, előléptetést, pénzt, stb.

Ezzel önmagában semmi gond. Csakhogy ezeket, amiket akartam, képtelen voltam az EGÉSZ életem perspektívájába helyezni. Így több volt benne a kínlódás, mint az élvezet. Mert éreztem, hogy valami hiányzik.

És amióta kristálytisztán tudom, hiszem, értem, stb., hogy TÉNYLEG mit is akarok, azóta minden sokkal könnyebb, értelmesebb és élvezhetőbb lett.

Ismétlem: él-vez-he-tőbb. Nekem ez kulcs volt: hogy jobban képes legyek élvezni azt, amit csinálok. (Érdekes, hogy az élvezettel együtt az eredmények is egyre jobbak lettek…)

Hiszem és vallom, hogy nem szükségszerű, hogy a karrier vagy a saját vállalkozás felépítése azzal járjon, hogy pl. tönkre menjen a házasságod vagy az egészséged. Sőt, egyik a másikat erősíteni tudja – ha eldöntöd, hogy kitűzöd az ezzel kapcsolatos céljaidat, követed azokat és mersz bátor lépéseket is megtenni.

Nem tudom, hogy hol tartasz az életedben, de nagyon valószínű, hogy – akárcsak én – TE is rengeteget nyernél abból, ha profi módon kitűznéd az életéljaidat.

Azért hasznos, ha vannak életcéljaid, mert:

1. Az életcéljaid kitűzésével 100%-os belső tisztánlátáshoz jutsz. Belső tisztánlátás alatt azt értem, hogy minden kétséget kizáróan tudni fogod, hogy tényleg mit is szeretnél az életedben, szemben azzal, amit eddig csak hittél, hogy szeretnél. Ezért bátrabban, gyorsabban haladsz a saját céljaid (és nem valaki másnak – pl. a szüleidnek, vagy a főnöködnek – a céljai) felé.

Ezzel fogod biztosítani azt, hogy az a bizonyos létra tényleg annak a falnak van nekitámasztva, amelyikre fel szeretnél jutni.

Nincs szörnyűbb annál, mint amikor életed bizonyos szakaszában ráébredsz, hogy nem ott vagy, ahová eljutni szerettél volna és tudod, hogy ezt TE magad mulasztottad el.

2. Ahhoz, hogy mondjuk anyagi téren sokat el tudj érni, életed minden más területén is úgy kell menjenek a dolgok, ahogy azt tényleg szeretnéd. Tehát nem elég kitűzni egy célt, hogy milyen anyagi szintet szeretnél megvalósítani, ezt meg kell támogatni mindazon célokkal, amelyek biztosítják, hogy az életedet egyensúlyban és élvezettel éled, miközben anyagilag is gyarapodsz. Ezt a támogatást a legjobban úgy tudod magadnak megadni, hogy kitűzöd és követed a céljaidat életed minden területén: munka, család, egészség, vallás, személyes fejlődés, illetve bármi más területen, ami számodra fontos.

Mert mit ér a sok pénz, ha szétesik a családod, vagy rámegy az egészséged? Vagy netán, ha nincs elég „szabad” időd? Arról már nem is beszélve, hogy ha menet közben nem élvezed, akkor nem fogod élvezni akkor sem, amikor már ott vagy.

3. Miután kitűzted az életcéljaidat, a napi energiádat arra fogod fordítani, hogy oda jussál, ahová tényleg el szeretnénk jutni. Ha nincsenek profi módon kitűzött, kristálytiszta életcéljaid, komoly esélye van annak, hogy a napi energiádat olyan dolgokra is fogod fordítani, amelyek köszönő viszonyban sincsenek mindazzal, amit tényleg szeretnél.

Ez pedig kész energia pazarlás.

4. Ha nem tisztázod le és tűzöd ki az életcéljaidat, akkor tuti biztos, hogy oda fogsz jutni, ahová nem szeretnél.

5. A profi módon kitűzött, magas szinten tudatosított életcélok meg fogják könnyíteni a napi, kisebb, és a hosszú távú következményekkel járó döntéseidet is (mint pl. állásváltoztatás, párválasztás, stb.). Tudni fogod, hogy merre az arra és azt követni fogod.

6. Ha Te is azok közé tartozol, akiknek bizonyos esetekben nehezére esik nemet mondani, az életcéljaid kitűzése ezt nagy mértékben meg fogja könnyíteni. Mindarra, ami a hosszú távú, jól felfogott érdekeid (az életcéljaid) irányába mutat, igen-t fogsz mondani. Mindarra, ami más irányba mutat, nemet.

7. Amikor az életcéljaidat az általam kínált folyamat szerint fogod kitűzni, akkor meg fogod érteni, hogy elérni őket esélyed sincs, ha csak el nem kötelezed magad arra, hogy az egyéni kiválóságod szintjére fejlődjél. Ezekkel jó esélyed van az egyéni kiválóságod szintjének elérésére, nélkülük marad a középszerűség.

8. „Céltalan hajósnak nem kedvez a szél.” (Montaigne)

A világban márpedig fújnak szelek. Különböző szelek, különböző irányokba. Ha tudod, merre szeretnél haladni, képes leszel befogni a vitorládba pont azt a szelet, amelyik oda juttat, ahová jutni szeretnél.

9. Életcéljaid kitűzése nem más, mint egy életre szóló döntéshozatal. Talán a legfontosabb döntés, amit életed során valaha is hozhatsz!

Életed során a hosszú távú, jól felfogott érdekeid irányába kell tudnod döntéseket hozni. Ezt csinálod az életcéljaid kitűzésekor és azt követően is.

Az életcéljaid kitűzésének a folyamata (ami első körben nem csak pár perc, hanem több óra is lehet) a döntéshozói képességed gyakorlását, erősítését is jelenti.


Ez csak néhány érv a sok közül, ami érdemessé teszi, hogy profi módon, magas szinten tudatossá váló, benned erős elköteleződést kiváltó életcélokat tűzzél ki magadnak.

Az életcélok kitűzésének folyamatát, módszertanát és érvrendszerét kínálja az “Életcélok kitűzése 10 lépésben” című termékem.

Megjegyzés: a fent említett célkitűzési folyamat az angliai coaching tanulmányaimra épít (The Coaching Academy, UK), tarkítva az azóta megszerzett személyes és másoktól származó tapasztalatokkal.

Hiszem, hogy majd az egyik legjobb befektetés lesz számodra.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .