Skip to main content

Kincskeresők

Szerző: 2013. január 3.január 6th, 2016Sajtómegjelenések, Siker

„Ahol a kincsed, ott a szíved is.” – mondta Jézus, akinek a szavai ma is őrzik az igazi gazdagság titkát. Bőségben élni hosszú távon úgy tudunk, ha belső értékeinket felismerve és hittel „értékesítve” örömünket leljük a munkánkban, nem pedig lelkünket eladva, megkeseredetten hajtunk a pénzért. Ez sok ember álma, ám az ide vezető út sokszor nem könnyű. Cikkünk elolvasása talán segít az első lépésekben.

Hogy mi az igazi gazdagság? A legtöbb ember szerint a sok pénz – amivel lehet venni lakást, autót, kényelmes ágyat, sőt diplomát és szexet is. Ám otthont, élvezetes utazást, pihentető alvást, tudást és szerelmet nem lehet. Sokan mégis a sok pénzért hajtanak remélve, hogy a gazdagság majd meghozza a boldogságot.

A helyzet azonban az, hogy a pénzkeresés gyakran annyira lefoglal, hogy közben nem marad idő a meggazdagodásra és a boldogságra. Akkor mégis mi a gazdagság értelmes útja? Boér Tamás coach szerint az, ha pénzkeresők helyett kincskeresőkké válunk.


– Mi a különbség a pénzkeresők és a kincskeresők között?

– A pénzkeresők úgy tekintenek a pénzre, mint biztonságuk és lehetőségeik forrására, és nem veszik észre, hogy a biztonságot és a lehetőséget ők maguk jelentik. Tehát magukon kívülre helyezik életük jobbá tételének felelősségét, és egy külső tényezőtől – egy újabb törvénytől, a párjuktól, a főnöküktől vagy éppen a több pénztől – várják életminőségük javulását.

Kincskeresővé úgy válhatunk, ha először belső gazdagságunkat fedezzük fel, és belülről kifelé élve érzéseink, gondolataink által változtatjuk meg az életminőségünket. Ha ez sikerül, akkor nincs olyan, hogy ne találnánk olyan lehetőségeket, amelyek több pénzt hoznak az életünkbe, ráadásul sokkal könnyebben és nagyobb élvezettel, mintha csak azért dolgoznánk, hogy pénzt kapjunk érte, miközben halálosan unjuk, amit csinálunk, és alig várjuk a hétvégét.

A bőség megteremtésének módja, hogy ne a pénzszerzés legyen a munkánk célja, hanem tűzzünk ki értékes célokat, szeressük azt, amit csinálunk, és mindennek elkerülhetetlen velejárója lesz a pénz.


– Hogyan lehet rátalálni arra a munkára, amit szívvel-lélekkel tudunk végezni, és nem csak a pénzért?

– Sokan, akik nem olyan munkát végeznek, ami igazi örömet okoz nekik, inkább beletörődnek és megkeserednek ahelyett, hogy addig keresnék, amíg meg nem találják.

Az ember életpályája egy első munkahellyel indul, ahonnan általában továbblép, ha ambiciózus. Következik egy második munkahely, és ha ez sem hoz nagy áttörést, akkor ismét továbbáll – a harmadik munkahelyre, vagy rendszeres munkája mellett akár hálózatépítésbe is kezdhet. Ha azonban a negyedik vagy az ötödik lehetőség sem hoz különös áttörést, akkor el kell kezdenie keresni a „nulladik lehetőséget”, ami nem más, mint a saját élete.

Fontos, hogy választ találjon azokra a kérdésekre, hogy ki ő, mi értelme az életének, mi a szenvedélye, mi az ő belső hajtóereje, mik az erősségei. Úgy kezdjen el munkát keresni, hogy közben önmagát is keresi, és ha az önismeret útját járva megtalálja önmagát, akkor azt a munkát is megtalálja, amelyben ő kiemelkedőt tud alkotni.


– Sokan tudják, mi az álmuk, de azért nem valósítják meg, mert ahhoz is pénz kellene, vagy mert úgy érzik, hogy az túl nagy áldozattal járna.

– Rengeteg a kifogás: „nem tudok vállalkozást indítani, mert nincs pénzem”, „más városba kellene költöznöm” vagy „válság van, ezért most nem érdemes feladnom az állásom”. De minden ellenérv csak egy indok arra, hogy ne tegyük meg az első lépést önmagunkért.

Egy vállalkozást indítani és sikerre vinni nem lehetetlen, és erre sok jó példa van. Közép-európa második legnagyobb (magyar) üvegipari vállalkozása úgy indult, hogy a cégalapító, aki miután elveszítette állását, egy fillér nélkül, üvegesként kezdte járni az utcákat, betört ablakokat keresve. Házalt, jó munkát végzett, idővel egyre több munkája lett, majd kis műhelyt nyitott, majd alkalmazottai is lettek, és ma több milliárdos éves forgalmú üvegipari vállalkozása van. Mások lakótelepi garázsukból hoztak létre sokmilliárdos céget.

Ha nincs kezdeti tőkénk egy vállalkozás elindításához, kereshetünk tőkéstársat vagy eladhatjuk a nyaralónkat, esetleg termelői hitelt vehetünk fel. Csak el kell hinni, hogy mindig lehet tenni bár egy lépést a céljaink felé, még ha ez nem is olyan könnyű.

Becsülöm azokat a feltehetően állástalan embereket, akik hipermarketek parkolójában elkérik és visszaviszik a bevásárlókocsikat, mert megtették az első lépést ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Vagy a szájjal-lábbal festő művészeket, akik kéz nélkül is akarnak és tudnak értéket teremteni.

Sokszor hallok ilyen mondatokat is, hogy „Könnyű annak, aki felment dolgozni Budapestre, vidéken nincs semmi lehetőség.” Ő miért nem költözik oda, ahol van lehetőség? A frissen érettségizett diákok zöme is kénytelen elhagyni otthonát a továbbtanulásért. Az őszinte válasz sokszor az, hogy fél kockáztatni valamit, például a házát, amin hitel van, és ugyan egy életre eladósította magát, mégiscsak sikeresnek tűnik mások szemében.

El kell dönteni, hogy mi a fontos – a látszatsiker vagy a valóságos siker, amikor önmaga tud lenni, és örömmel, lazán tud több pénzt termelni. A lehetőségeket ugyanis mindig mi adjuk magunknak.


– Sokan – különösen a művészek – örömmel végzik a munkájukat, mégsem gazdagodnak meg. Ennek milyen okai lehetnek?

– Ilyenkor gyakran valamilyen gyermekkorból eredő vagy később szerzett korlátozó hitrendszer áll a háttérben. Vannak, akik nem tudják elhinni, hogy amit alkotnak, az értékes, és jogosultak érte pénzt kérni és kapni. Mások azt gondolják, hogy az embereknek nincs pénzük az ő termékükre vagy szolgáltatásukra.

Vannak, akiknek az értékesítéssel vagy a marketinggel kapcsolatban vannak belső gátjaik, vagy általában az önmenedzselésükkel. Egyes szakmák – mint a pedagógus pálya – művelői óriási értéket nyújtanak, és még ha örömmel is végzik munkájukat, közalkalmazottként nem tudnak meggazdagodni. Őket persze kárpótolhatja a nem anyagi gazdagság, a diákokkal való foglalkozás nyújtotta rengeteg pozitív élmény.

Van, akit a „hiány-szemlélet” korlátoz: azt hiszi, hogy ha neki sok van, azzal másoktól elvesz. Sokak tudatalattijába olyan mondatok rögzültek, mint hogy „becsületes úton nem lehet meggazdagodni”. Ezért számukra a becsületesség és a gazdagság két összeférhetetlen dolog. Számos egyéb bőséggel kapcsolatos tévhit működhet bennünk, ami nem csoda, hiszen a legtöbb negatív asszociáció a pénzhez társul az egész világon.


– Milyen a jó hozzáállás a pénzhez?

– Mindenki megérdemli, hogy bőségben éljen, ezért a pénz elutasítása nem helyes, de az ahhoz való túlzott ragaszkodás sem az, mert azzal is csak hiányt teremtünk. Ugyanis a ragaszkodás mögött az a szemlélet áll, hogy pénzből nincs elég, ezért a legbiztosabb, ha felhalmozzuk, nehogy később ne jusson belőle nekünk is. Mivel gondolkodásunkat a hiány-szemlélet uralja, és minden teremtés belőlünk indul ki, ezért a hiányra irányuló gondolatok hiányt fognak teremteni, akkor is, ha nem azt szeretnénk.

A hiány nem feltétlenül a szűkölködést jelenti, hanem azt, hogy ahhoz a bőséghez képest szenvedünk hiányt, amelynek a megteremtésére képesek vagyunk. Ezért tennük kell érte, hogy elhiggyük: akárcsak a levegőből, pénzből is bőven van, így jut nekünk is, és engedhetjük szabadon áramolni. A pénz ugyanis önmagában, felhalmozva nem ér semmit, csak a beválthatóság ígéretét hordozza.

Nálunk az emberek mindenáron lakástulajdonossá akarnak válni, mert azt hiszik, hogy az ingatlan vagyon. Pedig nem az, mert nem termel pénzt, és lehet, hogy ha eladnák, és egy hasonló lakást bérelnének, az eladott lakás árát pedig értelmesen, nem vakmerően kockázatva befektetnék, akkor hosszútávon több pénzük lenne, mint lakástulajdonosként. Tőzsdézésben jártas emberek szerint többen élhetnének a tőzsdézés lehetőségével is, amelyhez azért nagyon fontos lehet elvégezni egy tőzsdetanfolyamot.


– Mi a sikeres és gazdag emberek titka?

– Elhiszik, hogy értékesek, megérdemlik a sikert, és amit szeretnének elérni, az lehetséges. Tisztában vannak az erősségeikkel, van jövőképük, üzleti tervük, értelmes céljuk, és annak megvalósításához inspirációjuk, türelmük és bátorságuk.

A sok pénz csak oda áramlik, ahol értelmes célokat akarnak belőle kovácsolni. Az önmagában nem egy túl értelmes cél, hogy legyen házunk és autónk, de az igen, hogy ha érezünk magunkban tehetséget és kedvet a filmrendezéshez, akkor szeretnénk másoknak is örömöt okozni azzal, hogy jó filmeket csinálunk, mint például Andy Vajna, aki nem azért csinál filmeket, hogy érte pénzt kapjon, hanem belülről hajtja a tettvágy.

Vagy Soros György, aki ugyan sok millió dollárt spekulatív üzleteken keresztül szerzett, tehát nem feltétlenül teremtett értéket, de később igen, azzal, hogy a vagyonát, vagy annak egy részét – lásd a Nyílt Társadalomért Alapítvány, a Közép-európai Egyetem – jótékony célokra fordította.


– Mi áll az elszegényedés mögött?

– Ha valaki ügyeskedéssel úgy jutott pénzhez, hogy azért ő nem nyújtott értéket cserébe, tehát nem fizette meg az árát, akkor ebből hosszútávon csak annyi marad nála, amilyen értékű ember ő fejben. Persze mindez nem tudatosan működik. Ezért van az, hogy a lottónyertesek többsége nem tudja megtartani a millióit.

Ha tudatosan, belső hittel és erővel építünk fel valamit, akkor sem biztos, hogy nem veszítjük el tévedésből, de a képességünk, hogy újra felépítsük, megvan, mert egyszer már végigjártuk az utat, így másodszor felépíteni ugyanazt könnyebb lesz.


– Ezek szerint bárki képes meggazdagodni. A coaching hogyan tud ebben segíteni?

– Az általában több megbeszélésből álló coaching munkát a személyes jövőkép, az értékrend és a küldetés feltérképezésével kezdjük. Ezután sorra vesszük a meggazdagodást gátló hitrendszereket, amelyek során az illető egyre mélyebbre jut önmaga megismerésében, és olyan dolgokat fedez fel magában, amelyekről addig nem volt tudomása. Például, hogy milyen a viszonya a pénzhez vagy a munkához – vagy az időhöz. A tudatosság segít elkezdeni másképp gondolkodni és cselekedni.

A coach segíti az ügyfelét egyszerre kifelé és befelé figyelni, gondolatait, érzéseit, erősségeit, gyengeségeit vizsgálni, továbbá arra bátorítja, hogy kibontakoztassa önmagát. Segít meglátni a valós céljait, vágyait, ezeket le is íratja vele, hogy a figyelme egyre inkább ezekre irányuljon, és így könnyebben észre vegye a külvilág azon lehetőségeit, amelyek a céljai felé terelik.

Mindezek ismeretében meghatározhatók azok a lépések, amelyeket meg kell tennie ahhoz, hogy sikerélménye legyen, és egyre közelebb kerüljön az egyre több pénz megteremtéséhez.

A beszélgetések során az anyagiakon kívül mindig és menthetetlenül fókuszba kerülnek egyéb életterületek is, például a karrier vagy a párkapcsolat. Ez azért fontos, mert az ember hosszú távon csak úgy tud fejlődni és sikeressé válni, ha minden életterületén harmónia van.


– Elmesélne egy olyan esetet, amikor valaki az Ön támogatásával a nulláról indulva meggazdagodott?

– Egy európai szintű szakértelemmel bíró egészségügyi szolgáltató keresett meg azzal, hogy pénzügyileg erős mínuszban van, és a rendelője a bezárás szélén áll. Helyzetét egy korábban bekövetkezett családi tragédia is súlyosbította. Az első beszélgetések során rálátott a fejlődését gátló gondolatokra, és arra hogy nem gazdálkodik jól az idejével, és általában önmagával. Mindig a sürgős dolgokat igyekezett megoldani, de mivel ezekből mindig sok volt, nem jutott ideje a fontosakra.

Szüksége volt egy heti tervezései rendszerre: kitalálta és leírta, hogy naponta mettől meddig fog dolgozni, mikor készül a szakvizsgájára és utánajárt, hogyan tudja az alkalmazottait jobban menedzselni. Ezt követve, ahogy egyre több hangsúlyt fektetett a fontos dolgokra, úgy csökkentek a sürgős teendők. Így egyre több ideje szabadult fel, és elkötelezhette magát a feltöltődését biztosító új tevékenységek mellett is, amelyekre érzelmi, lelki állapota miatt nagy szüksége volt. Ettől óriási lendületet kapott, és hétről hétre jött ki a gödörből előbb lelkileg, majd anyagilag is.

A hetedik megbeszélés után néhány hónapig szüneteltette az együttműködésünket, és amikor újból jelentkezett, hihetetlen előrehaladásról számolt be. Elmesélte, hogy talált valakit, aki az üzletépítést átvette tőle, így ő a szakmai dolgokra koncentrálhat, amit imád. Pénzügyileg sokkal jobban állt, és a korábban már nem működő párkapcsolatán túllépve lelkesen udvarolt egy számára kedves hölgynek.

Megjelent az Elixír 2011. szeptemberi számában.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .