Skip to main content

Az inspiráció a kulcs a céltudatos és határozott, mégis könnyed cselekvéshez

Szerző: 2013. december 1.január 22nd, 2016Siker

Hogyan teheted könnyűvé az álmaid megvalósítását? Legyen az meredek ívű vállalati karrier, anyagi bőség élvezettel teli munkából vagy saját vállalkozás, sok szabadidővel?

A válasz a motiváció és az inspiráció közötti különbségben rejlik.

Inspiráció – ezzel lesz könnyű beindítani a vállalkozást

A motiváció az, amikor legyőzöd a belső ellenállást. Inspiráció az, amikor nincs belső ellenállás.

Motiváció az, amikor cselekedni nehéz. És milyen jó volna inkább valami mást csinálni. De persze munkába járni kell, mert kell a pénz. Meg kell tenni, amit elvárnak az embertől egy munkakörben, mert ha nem,…

Inspiráció az, amikor nem cselekedni nehéz. Mert a belső vágyad hajt, hogy cselekedj valami érdekében. Minden, amit inspirálva teszel, élvezet számodra, a végeredménytől függetlenül. A folyamat a fontos, nem a végeredmény.

Mindamellett a végeredmény is fantasztikus, mert amit élvezetből hoz létre az ember, az sokkal több lesz, mint középszerű. Amikor belülről jön, hogy tegyél valamit, akkor az nehéz, hogy lebeszéld magad a cselekvésről és valami mást csinálj.

Amikor alig várod, hogy egy elképzelésedet bemutasd a főnöködnek, az inspiráció.

Az is, amikor alig várod, hogy bemutathasd a munkád eredményét a megrendelőnek, mert tudod, hogy annak a megrendelő nagyon fog örülni.

Az is, amikor azonosulsz az ügyfélnek valamilyen problémájával és alig várod, hogy segíthess rajta.

Az is, amikor el akarod mondani bizonyos embereknek, hogy nálad megoldás van az ők problémájukra.

Ilyenkor kapsz kedvet a marketinghez és az értékesítéshez.

Ez az inspiráció lényege: kedved van hozzá. Hajt egy belső erő. Elsősorban a cselekvéshez van kedved, mert élvezet eljutni az eredményig.

Feltéve, hogy a munkahelyen nem alacsonyítottad le magad teljes mértékben Bólogató Jánossá, bizonyára vannak pillanatok, amikor inspirálva érzed magad.

Mondjuk, hogy valamivel kapcsolatban beugrik egy jó ötlet. Rájössz, hogy az milyen gyorsan megoldás egy problémára. A saját fejedből támadt megoldás hatására lelkessé válsz és örömmel látsz neki a megoldás gyakorlatba ültetéséhez. Élvezed gyakorlatba ültetni.

Az lenne rossz, ha a főnököd arra kérne, hogy ne ezt a megoldást válaszd, hanem egy másikat (pl. az övét). Ebben az esetben azonnal lelohadna a lelkesedésed, mert a megoldás, amit használnod kell, nem tőled jött. Nem érzed, hogy a te „gyereked” lenne. Nem érzed az érzelmi kapcsolatot. Motiválttá kell tenned magad, hogy az ő megoldásán dolgozz.

De ha a magad elképzelésén kezdesz dolgozni, azt inspirálva teszed. Ilyenkor van az, hogy átéled, milyen értékes vagy. És ez örömöt okoz.

Ha az álmaid megvalósításán – saját vállalkozás tervezése, karrierépítés, stb. – szeretnél dolgozni, akkor minél többször a belső vágyadtól hajtva érdemes cselekedned. Nap mint nap. Akkor is, amikor munka után hazamész és a jövőddel kezdesz foglalkozni. Akkor is, amikor úgy ítéled meg, hogy több évedbe fog kerülni, amíg odáig fejlődsz, hogy elindulhass „az úton”.

Mindamellett legyél minél többször inspirálva a jelen munkahelyeden is.

Ez egy képesség, ami rendkívül fontos lesz később is, amikor mondjuk a saját vállalkozásodat építed. Akár üzleti tervet írsz, akár ügyfelekkel tárgyalsz. És akkor is, amikor egy ötleteddel sokadszorra utasítanak vissza.

Inspiráció nélkül nem fog menni.

Gondolj csak bele: el tudod képzelni, hogy sikerre vigyél egy elképzelést úgy, hogy nap, mint nap rá kell beszélned magad, hogy foglalkozz vele? Miközben máshoz volna kedved…

Tudnál-e így jó üzleti tervet készíteni? Terméket vagy szolgáltatást fejleszteni? Marketing üzeneteket és ajánlatokat írni?

Amíg ez nem jön belülről, amíg nincs meg ez a belső erő, ami hajt, addig ne akarj elindulni. Előbb fedezd fel magadban ezt a belső erőt.

A legfontosabb ez: el tudsz ide jutni, hogy felfedezd magadban ezt a belső erőt.

Az Erő veled van.

– Yoda mester (Csillagok Háborúja)

Kell ez a belső erő, ami hajnalban kihúz az ágyból. Kell az a magas érzelmi töltet, amit érezzél belülről, másképp nyögve nyelős lesz az egész. És az eredmények is.

Ahhoz, hogy inspirálva legyél, az egyik titok az, hogy nagyon magasra kell célozz és hinned is kell benne.

Bátran célozd meg a Holdat. Ha mellé lősz, még mindig eltalálhatsz egy csillagot.

– Les Brown

Kérdezd meg magadtól, hogy az, ahogy elképzeled a jövődet, lázba hoz? Ha nem, akkor túl keveset képzeltél el. Ez a lényeg: hozzon lázba! El kell juttatnod magad oda, hogy higgyél abban, hogy ami lázba hoz, azt meg is tudod valósítani.

Tudom, tudom, tudom…azt kérdezed: „De hát hogyan lehet azt, ami engem lázba hoz, megvalósítani? Ami engem lázba hoz, az olyan nagy, hogy nem is hiszem, hogy meg tudnám valósítani. Amit élvezek csinálni, azt nem fizetik meg.”

Ezt a kérdést azért teszed fel, mert arra vagyunk kondicionálva, hogy csak azt célozzuk meg, amit szinte biztosan tudunk, hogy el lehet érni. Csak abban gondolkodjunk, amiről könnyen el tudjuk hinni, hogy lehetséges.

Nagy hiba. Nagy mulasztása az oktatási rendszernek.

Bármit is szeretnénk elérni, a legelején nem az a helyes kérdés, hogy hogyan lehet azt elérni? A helyes kérdés ez: „Miért?” A döntés meghozatalához ez a legfontosabb.

Addig keress válaszokat erre a kérdésre, amíg be nem indulnak a rakétáid. A miért-re adott válaszok adják az egésznek az értelmét. És ha az értelmét maximálisnak látod, miért ne lennél végtelenül lelkes? És miért ne akarnál tenni e dolog érdekében, amint csak lehet?

Ez kulcsfontosságú: tedd magad lelkessé. Célozz nagyon magasra és találd meg az értelmét is.

Kell mind a kettő.

Magasra célozni.

És az értelem.

Ez fogja megadni azt, hogy nagyon akard. Azt, hogy merj elindulni. Azt, hogy merj majd fejlődni. Azt, hogy merj minden akadályt legyőzni. És azt, hogy felfedezz olyan hogyan-okat, amelyeket induláskor még nem ismertél előre.

Ehhez kell a bőség-szemlélet. A bőség-szemlélet nélkül nem fogsz hinni abban, hogy képes vagy megvalósítani az álmaidat. Csak sínylődni fogsz és aggódni, hogy fog-e jutni elég neked is.

A bőség-szemlélet arra való, hogy megértsd: bármi lehetséges. Az emberi elme mindent meg tud alkotni. Az egyetlen kérdés, hogy mennyi idő alatt?

Hogy mit és mennyi idő alatt fogsz elérni, az attól függ, hogy milyen gyorsan vagy hajlandó fejlődni.

A lényeg, hogy előbb-utóbb indulj el. Mert ha rendületlenül követed a jövőképedet, akkor a jutalom – anyagiakban is – messze felül fogja szárnyalni a képzeletedet.

Sok embernek sikerült, neked miért ne sikerülne? Akarj Te is közéjük tartozni.

Fel kell fedezned magadban ezt az erőt. Nem az a kérdés, hogy megvan-e vagy nincs. Az a kérdés, hogy már felfedezted vagy még nem. És ha még nem, akkor mit fogsz tenni, hogy felfedezd.

Mert ehhez valamit tenned kell.

Ez a baj a közgondolkodással és a „munkával”. Beálltunk valahová dolgozni, aztán nincs idő arra, hogy gyorsított formában fejlődjünk. Hogy új perspektívákat felfedezzünk. Hogy felfedezzük, hogy képesek vagyunk mi is megvalósítani valamit, ami a jelenleginél sokkal jobb.

Meg kell hoznod a döntést. Válaszold meg, hogy amit szeretnél, azt miért szeretnéd.

Ha nem hozod meg a döntést, nem fogsz szárnyalni, miközben az is lehetséges lenne.

Merj magasra célozni. Az elméd ugyanúgy segíteni fog, mint amikor alacsonyra célzol. Merj valamit építeni. Merj az álmaidban gondolkodni. A jutalom egyenesen fantasztikus lesz.

De előbb fedezd fel magadban az Erőt. Az inspiráció a felfedezett és mozgósított Erővel együtt jár.

Ott van, benned.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .