Skip to main content

Egy karrierépítő kérdés, amit muszáj feltenned a főnöködnek

Szerző: 2013. január 3.január 6th, 2016Sajtómegjelenések

Megjelent a HarmoNet „Karrier” rovatában – 2011. február.

Karriered első számú támogatója a főnököd kell legyen. A főnököd az, akinek közvetlen rálátása van a munkádra, ő az, aki a legtöbbet tud arról, hogy mire vagy képes, ő dönt előléptetésről, fizetésemelésről, jutalmakról.

Ezért tegyél meg mindent, hogy egyrészt folyamatosan nyújts kiemelkedő teljesítményt. Másrészt tudasd vele, hogy Te nem véletlenül vagy ott, hanem konkrét karrierépítő céljaid vannak. Tudatos karrierépítőként elemi érdeked „beszivárogni” az előléptetésedben illetékes döntéshozó, azaz a főnököd fejébe.

Számtalan módja van annak, hogy felhívd magadra a főnököd figyelmét, én javaslok neked egy módszert. Tedd fel neki a következő kérdést:

„Azon túl, hogy folyamatosan maximális teljesítményt nyújtok a munkámban, mi egyébbel tudok még segíteni Neked, hogy a szervezeti célokat könnyebben, hatékonyabban érjük el és, hogy a Te életed itt könnyebb legyen?”

Vagy valami hasonlót. A lényeg, hogy konkrétan rákérdezel és jelzed, hogy Te neki szeretnél segíteni, Te az ő válláról szeretnél levenni terheket. (Az esetek többségében ezért hálás lesz neked!) Nem várod a sült galambot, hanem elébe mész a lehetőségnek. Fenti mondaton túl jelezheted neki azt is, hogy rád mindig számíthat.

Azért találom jónak a fenti mondatot, mert a tipikus beosztotti hozzáállás nem az, hogy „hogyan tudnék még többet vállalni?”, hanem az, hogy „hogyan tudnék minél kevesebbet elvégezni anélkül, hogy ez bárkinek feltűnne”?

Nem kevésbé azért is jó a fenti mondat, mert a beosztottak többsége ilyen kérdéseket a főnökének egyszerűen nem szokott feltenni. Aki meg felteszi, arra nagyon nehéz lesz később nem emlékezni…

Boér Tamás
professional coach, motivációs előadó
a „Sikertervezés” könyvek írója

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .