Skip to main content

7 intő jel, hogy a karriered veszélyben van

Szerző: 2013. november 28.január 22nd, 2016Sajtómegjelenések

Lelkiállapot, életcél, szerelem? Néhány fontos dolog, melyekre mind-mind kihat a karriered alakulása. 7 intő jel, amire érdemes odafigyelned, mielőtt bajba kerülsz!

1. Gyakran megsértődsz
Megsértődsz, mert nem kaptál fizetésemelést. Megsértődsz, mert valamivel kapcsolatban nem kérték ki a véleményedet. Megsértődsz, mert valakitől nem kapod meg a szükséges támogatást az elképzelésedhez.
A sértődés az alacsony önbecsülésű ember reakciója a külvilág egyes történéseire. Azt jelzi, hogy nem vállalsz 100%-os felelősséget mindazért, ami benned zajlik. 100%-os felelősség vállalása nélkül nem sok jóra számíthatsz a karrieredet illetően.

Egy sikeres vállalkozó hölgy mondta egyszer: „megtanultam, hogy az üzleti életben nincs sértődés.” Igaza van. És továbbmennék: az élet bármely területén se legyen.

Javaslat: hagyd abba a sértődést egyszer és mindenkorra. Legyen egy jövőképed, és rendületlenül haladj abba az irányba. Amikor valami nem úgy történik, ahogy szeretnéd, tedd fel magadban a kérdést, hogy mit tudnál tenni azért, hogy valami, amit szeretnél, megtörténjen. De ne sértődj. Táplálj magadban pozitív érzelmeket, mindig.

2. Nincsenek kristálytiszta, írásban foglalt életcéljaid
Ami csak homályosan van megfogalmazva, azzal kapcsolatban nem valószínű, hogy határozottan tudnál cselekedni. Ami kristálytiszta, az egyértelmű, biztos, és minden kétséget kizáróan el van döntve. Akarod, és kész. A részletek elégséges szinten ki vannak már dolgozva ahhoz, hogy határozott lépéseket tegyél az adott irányba.

És, ha írásban van, az egyrészt jobban tudatosult, amikor leírtad, másrészt újból és újból elő tudod venni, újra tudod olvasni, és szükség szerint módosítani tudod. Így a követésük sokkal inkább biztosítva van, mint azon célok esetében, amelyek csak gondolatban léteznek.

Kristálytiszta, írásban foglalt életcélok nélkül a karriered állítom, hogy veszélyben van.

Ha érdekel hogyan adhatsz lendületet karrierednek lelkesítő életcéljaid kitűzésével, akkor kattints ide

3. Legalább 6 éve ugyanabban a munkakörben ugyanazt a munkát végzed
A továbblépés, az anyagiak bővülése nem az állandóságban, hanem a változásban rejlik. Karrier tanácsadók szerint 5-6 évnél tovább egy munkakörben nem érdemes maradni. Amikor egy munkakör már nem nyújt további fejlődési lehetőséget, akkor váltani kell.

Ha lehet, házon belül, ha nem, akkor házon kívül. Fáj, macerás, kényelmetlen – de gondolj csak bele: ha a jelen helyzetben a továbblépésnek esélye sincs, akkor mi értelme ott maradnod? A fájdalom így is, úgy is ott lesz: a kérdés, hogy milyen hosszan, milyen tendenciával (csökkenő vagy növekvő) és milyen esélye lesz elmúlni? Ha teszel érte – váltás! – , akkor maximális.

4. Egyedülálló vagy
Szomorúan veszem tudomásul, hogy hány és hány hírlevél olvasóm írja, hogy „gyermekemet egyedül nevelem”. Főleg hölgyek.

Nem vagyok párkapcsolati szakértő – ha csak nem a saját párkapcsolatomé. De állítom, hogy egyikünk – feleségem és én – sem lenne ott, ahol van, a másik nélkül. Néha szívás, néha nagyon kényelmetlen. De segítjük egymást a haladásban.

Javaslatom: ne ringasd magad abba az illúzióba, hogy egyedül könnyebb. Egy fenét! Minden csapatmunka! A könyvem megírása is az volt, gyerekeink nevelése, feleségem karrierje ugyanúgy, mint a vállalkozásom fejlődése. Hol így, hol úgy, jól, rosszul – semmi sem tökéletes! – de haladunk. Együtt.

Legyen egy támogató társad. Egy stabil, támogató párkapcsolat kincset ér.

5. Semmi jelzést nem kaptál a főnöködtől, hogy hosszú távon is számít rád. És rég nem kaptál előléptetést
Amennyiben közvetlen főnököd sokra tart, és számít rád hosszabb távon is, azt valamilyen módon jelezné feléd. Vagy fizetésemelés, vagy előléptetés, vagy dicséret, vagy valamilyen jelzés formájában. Mert tudja, hogy ha ambíciózus vagy, és jól teljesítesz, akkor sokba kerülne, ha elmennél.

Ha semmilyen jelzést tőle nem kaptál már legalább 2 éve, és közvetlen, a jövőddel kapcsolatos beszélgetés sem zajlott le köztetek, azon érdemes nagyon elgondolkodnod.

6. Fejvadászoktól, állásközvetítő cégektől rég nem kaptál megkereséseket
Annak is lehet tünete, hogy elmulasztottad jelezni feléjük, hogy létezel (mikor küldtél szét utoljára aktualizált önéletrajzot?), és nyitott vagy megkeresésekre, és annak is, hogy amit elküldtél nekik az önéletrajzodban, az nem elég meggyőző a számukra.

Kevés olyan meggyőző tünete van a karrier-képességednek mint, hogy fejvadászok, vagy állásközvetítő cégek a náluk lévő önéletrajzod alapján időnként megkeresnek, mert Rád gondoltak egy megbízásuk kapcsán.

Teendő: ha már rég nem tetted, akkor aktualizáld az önéletrajzodat, és küldd szét állásközvetítőkhöz, fejvadászokhoz, hogy tudjanak rólad. Jelezd nekik, hogy vagy, hogy létezel, és nyitott vagy a továbblépésre.

7. Nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyen.
No comment. Ha nem érzed jól magad, az azt jelenti, hogy nem teljesülnek a vágyaid, és még csak reménye sincs annak, hogy teljesüljenek. Így valószínű, hogy a teljesítményed sem túl jó.

Teendő: nézz mélyen önmagadba, mert annak, hogy nem érzed jól magad a munkahelyeden, egyetlen oka van: saját magad. Tegyél meg bármit, hogy ebből a helyzetből kikerülj, például olvass részleteket a könyveimből, majd kezdd el sokkal nagyobb felelősség-szinttel építeni a karrieredet – és vele együtt az anyagi gyarapodásodat is.

Boér Tamás
motivációs előadó, professional coach
a „Sikertervezés” című könyvek írója

Megjelent a “HarmoNet” Karrier rovatában, 2010. október

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .