Skip to main content

Ha embereket vezetsz, akkor ezt a kérdést minden reggel tedd fel magadnak

Szerző: 2021. május 9.szeptember 13th, 2021Vezetés

Feltéve, hogy a munkatársaid teljesítménye fontos neked…

Egy vezetőnek három fő feladata van:

  • jövőképet alkotni – meghatározni a jövőt, a miért kérdésre motiváló válaszokat találni, a jövőkép alapján stratégiát alkotni, ennek alapján a stratégiai célokat kitűzni,
  • a jövőképet, a stratégiát és a stratégiai célokat kommunikálni a csapat felé úgy, hogy a csapat minden tagja ezeket magáénak érezze, és ezek iránt elköteleződjön,
  • mozgatni a szálakat a csapat tagjai között, hogy ők szinergikusan együtt dolgozva, összeforrott csapatként haladjanak a kitűzött célok felé.

Ez utóbbi fő feladathoz tartozik a kérdés, amit minden reggel tegyél fel magadnak. Ez a kérdés így hangzik:

Hogyan, mivel tudnám ma segíteni a csapatom tagjait, hogy jobban teljesítsenek?

Bizonyára te sem egyből lettél más emberek vezetője. Kezdted előbb önállóan, valamilyen szakmai területen. Aztán a teljesítményednek és az egyre több megrendelésnek köszönhetően már nem voltál elég a munka mennyiségének elvégzésére. Adódott az igény, hogy bevonj másokat is. Ebben a pillanatban beindult a szakemberből vezetővé válás folyamata.

Tipikus, hogy ennek a folyamatnak a korai fázisában – szokásaid hatalmából adódóan – még mindig több időt fordítottál a saját, korábbi munkádra, és nem eleget az irányításod alatt dolgozó emberekre. Ennek a következménye nem kevés frusztráció volt, mert gyakran tapasztaltad azt, hogy nem tudod elérni náluk azt, amit el szeretnél érni. Ezt úgy is megélheted, hogy több velük a baj, mint a hasznok, amit hozhatnak. Olyanról is tudok, hogy egy vállalkozó inkább elküldött mindenkit, és néhány alvállalkozó bevonása mellett folytatta egyedül – így meggátolva a vállalkozása további növekedését.

De ha növekedést akarsz, akkor menthetetlenül  meg kell tanulj másokat vezetni, irányítani, menedzselni – azaz úgy bánni velük, hogy örömmel húzzák a te szekeredet. Méghozzá úgy, hogy

  • idővel egyre jobb teljesítményt nyújtsanak,
  • egyre lojálisabbá váljanak irántad,
  • igazi, szinergikus csapattá kovácsolódjanak,
  • így egyre több munkát levegyenek a válladról.

Ezeket elérni segít, ha minden reggel felteszed magadban a kérdést:

Hogyan, mivel tudnám ma segíteni a csapatom tagjait, hogy jobban teljesítsenek?

Ez a kérdés, és ami belőle adódik, nem fog mindent eldönteni, de fontos, rendszeres napi teendő lehet ahhoz, hogy idővel bőségszemléletű vezetővé válj.

Ha szeretnéd megtudni, mi a bőségszemléletű vezetés lényege, akkor kattints ide >>

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .