Skip to main content

Tizennyolc gyorsítópálya a vállalkozásod érdekében

Szerző: 2013. január 3.május 2nd, 2018Egyéb

Minden, ami fejlődés, az gyorsítópálya

Az alábbi 18 területen való fejlődésed nagymértékben meghatározza, hogy milyen sikereket – és milyen gyorsan – fogsz elérni a vállalkozásodban. Mindegyik terület egy lehetséges gyorsítópálya a vállalkozásod sikerre vitelében.

Hogy neked melyiken volna a leginkább érdemes fejlődnöd, azt te tudod a legjobban.

1. Önértékelés

Azt, hogy mit fogsz elérni a munkád során, az énképed határozza meg. Amit gondolsz magadról – hogy te milyen vagy, hogy mire vagy képes – azt önbeteljesítő jóslatként be is bizonyítod. Ha a munkádban többet el szeretnél érni, fejleszd az önértékelésedet.

Mit mondott Urban Widen Úr, az Astra-Zeneca ügyvezetője?

2. Önbizalom

Az önbizalom az a képesség, hogy bízol abban, hogy képes leszel megbirkózni az ismeretlennel.

A jó hír az, hogy az önbizalom fejleszthető.
Többet az önbizalomról

3. Időgazdálkodás

Ha egy dolog van, amiben mindannyian egyenlők vagyunk, akkor az az idő. Mindenkinek napi 24 órája van. Ebből a 24 órából kell kihozzuk a legtöbbet. Hogyan?

Klikk ide, hogy megtudd

Hogyan távolít el az álmaidtól a TV nézés?

4. Korán kelés

Ki korán kel, aranyat lel. Az egyik dolog, ami nagyon meg tudja dobni a hangulatodat a nap hátralevő részére, ha egy fontos dolgot még korán – legkésőbb délig – elvégzel. Utána jöhet a többi teendő.

Legyen szokásod a korán kelés és az, hogy a fontos dolgokat tedd meg előbb.

5. Kreativitás

Sok ember azt hiszi, hogy ő nem kreatív. Ez nem igaz. Az emberi agy a legkreatívabb szerkezet a világon. Ha van agyad, akkor kreatív vagy. Pont.

Minél inkább a kitűzött életcéljaidra irányítod a figyelmedet, és minél magasabb érzelmi töltetet tartasz fenn magadban, annál több ötleted fog támadni, hogy hogyan haladhatnál a céljaid felé.

A fenti mondat olyan fontos, hogy érdemes megismételni:

Minél inkább a kitűzött életcéljaidra irányítod a figyelmedet, és minél magasabb érzelmi töltetet tartasz fenn magadban, annál több ötleted fog támadni, hogy hogyan haladhatnál a céljaid felé.

Az ötleteid a kreativitásod bizonyítékai. Tehát:

fókusz az életcéljaidon PLUSZ magas érzelmi töltet.

A kreativitásodat úgy is tudod serkenteni, hogy kimondottan erre a célra gyűjtött zenét hallgatsz és biztosítod az agyadnak az ún. aktív relaxáció állapotát. Ez az az állapot, amikor egyszerre vagy nagyon nyugodt és éber. Ugyanakkor az agyad munka közben is néha-néha átbillen az alfa agyhullám-állapotba, amikor nagyon kreatív vagy.

Intellektuális munkavégzés közben kimondottan ajánlott ilyen zenét hallgatni.

6. Céltudatosság

Tudd, hogy merre tartasz a munkádban. Ehhez előbb tudnod kell azt, hogy merre tartasz az életedben. Legyenek életcéljaid. Ezekből származtathatod a munkával kapcsolatos céljaidat.

Nehogy az életedet rendeld a munkád alá! Tedd fordítva. A munkád legyen az, amin keresztül az életedet nap mint nap szebbé, jobbá és gazdagabbá teszed – annak minden területén.

A céltudatosság azt jelenti, hogy a figyelmedet – amint azt az előbbi pontban már írtam – dominánsan a céljaidra irányítod. Legyenek azok hosszú távú (pl. öt év), közép távú (pl. egy év) vagy napi célok (minőségi időt tölteni a családdal is).

Ha letisztáztad, hogy mit miért szeretnél elérni az életedben, akkor akarni fogod a figyelmedet a céljaidra irányítani.

7. Jövőkép

Legyen egy személyes jövőképed.

A jövőképed egy elmeállapot. Egy ideális életforma, életstílus, amit el tudsz magadnak képzelni. Ennek feltétlenül legyen része a munka élvezete, és a vágy, hogy a munkádban valami neked tetszőt – és mások számára értékeset – alkossál. (Ha mások számára nem értékes, nem fogsz érte pénzt kapni).

A jövőképnek ugyanúgy része az, ami szép és jó már ma jelen van az életedben, mint az is, amit még ez után szeretnél elérni.

A jövőkép egy erős, hozzá kapcsolt érzelmi töltetet is jelent. Érzelmi töltet nélkül nincs jövőkép. Csak száraz célok vannak. A nap, mint nap benned levő érzelmi töltet fogja élvezetessé tenni a jövőkép érdekében való cselekvést.

8. Egyensúly

Kiemelkedő teljesítményt hosszú távon csak akkor tudsz elérni, ha önmagaddal és a külvilággal egyensúlyban vagy. Biztosítsd, hogy a jövőképed lefedi az életnek mind a négy területét, amelyet jól le kell tudnod „kezelni” ahhoz, hogy menet közben, hosszú távon biztosítani tudd a kiemelkedő teljesítményt.

Ez a négy terület a következő:

• Fizikai – törődj a testeddel, az egészségeddel.
• Intellektuális – fejleszd a gondolkodásodat, csiszold az elmédet. Olvassál sokat.
• Érzelmi – tarts fenn erősen pozitív érzelmi töltetet. Meg kell tanulni.
• Spirituális – találd meg a legmélyebb értelmét annak, amit csinálsz – és a saját életednek is.

Ez a négy terület olyan, mint egy repülőgép négy hajtóműve (pl. egy Boeing 747 vagy egy Airbus A380). Ha bármelyik terület el van hanyagolva, az nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy ilyen repülőnek az egyik hajtóműve repülés közben felmondja a szolgálatot. Az ilyen repülő nincs egyensúlyban.

Ugye soha nem szeretnél olyan négy hajtóműves repülőn utazni, amelyiknek az egyik hajtóműve repülés közben elromlik?

9. Inspiráció

A munka világában rengeteg szó esik a motivációról. Az egyik legnagyobb kihívás a munkahelyi vezetőknek, hogy megfelelően motiválják a beosztottaikat. (Megj.: felmérések szerint az emberek a munkahelyen a valós potenciáljuknak átlagban mindössze 40%-át mozgósítják…)

Mi is a motiváció?

A motiváció az, amikor legyőzöd a belső ellenállást. Nem valami kellemes és nem is könnyű úgy cselekedni, hogy belül visszahúzó erőt érzel. Sokkal jobb az inspiráció.

Az inspiráció az, amikor nincs belső ellenállás.

Tegyél azért, hogy a munkádban minél többször inspiráltan, a belső kreatív vágyaid által hajtva tudjál cselekedni.

Kevés dolog könnyíti meg számodra a munkát annyira, mint amennyire azt az inspiráció képes.

10. Képzelet

Mi az, ami miatt félünk életünkben továbblépni, félünk kilépni a komfort zónánkból és ami végső soron visszafogja a munkában elérhető sikereinket is?

A képzelet.

És mi az, aminek köszönhetően ki tudunk tűzni célokat, meg tudunk küzdeni az akadályokkal és rendkívüli sikereket is meg tudunk valósítani?

A képzelet.

Tedd szokásoddá, hogy az életedben, a munkádban csak jó dolgokat képzelsz el magad és mások számára. Képzeld el, milyen jó lesz, amikor valami, amire vágysz, megvalósul. Képzeld el, hogy megnő az önértékelésed és az önbizalmad. Képzeld el, hogy ez másoknak is jó lesz.

Használd gyakran ezt a két szót: „Képzeld el…”. Használd, és csak pozitív, téged serkentő és inspiráló dolgokra használd.

„A képzelet fontosabb, mint a tudás.” – A. Einstein

11. Összpontosítás

Bizonyára te is játszottál gyerekkorodban azzal, hogy egy nagyító segítségével összegyűjtött – egy pontba fókuszált – napsugarak energiájával megpróbáltál lángra lobbantani egy papírt. Ez azért lehetséges, mert a nagyító egy pontba gyűjti a nap sugarait, így azok együttesen sokkal nagyobb hatást képesek kifejteni.

A rövid távú teljesítményedet úgy tudod a maximumra vinni, hogy megteremted a munkának azokat a feltételeit, amelyek mellett ki tudod zárni a zavaró tényezőket és maximálisan az adott munkára tudsz koncentrálni.

Benned is ott rejlik egy zseni, aki akkor tud megnyilvánulni, amikor maximálisan összpontosítasz arra, amit éppen csinálsz.

A kiemelkedő intellektuális teljesítményhez pedig az kell, hogy munka közben az összpontosítás mellett néha merengjünk is el a dolgokon, adjunk néha esélyt az agyunknak egy kis „kreatív felszusszanásra” – is. Ilyenkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a legjobb ötleteink támadjanak. (lásd 5.)

Az erősen kreatív alkotó munka közben összpontosítási és kreatív elme-állapotok ciklikusan váltogatják egymást. Érdemes megtanulni, hogy hogyan kell.

12. Érzelmi intelligencia

A kiemelkedően sikeres emberek egyik tulajdonsága, hogy tudnak bánni más emberekkel. Elsősorban az ilyen tulajdonságú emberek közül kerülnek ki a vezetők. Ennek előfeltétele, hogy tudjanak bánni a maguk és mások érzelmeivel. Az érzelmekkel való bánásmód erősen fejlett érzelmi intelligenciát feltételez.

Kevesen ismerik fel, hogy életünket – a gondolatainkon, döntéseinken és a cselekedeteinken keresztül – az érzelmeink irányítják. Ahogyan irányítom az életemet, az attól függ, hogy – a gondolataimmal párhuzamosan – hogyan vagyok képes irányítani az érzelmeimet.

Ez ugyanúgy igaz a munka világára is. Gondold csak át, hogy hányszor vagy a munkahelyen kedvetlen, hányszor élsz át némi szorongást vagy akár félelmet, haragot, bosszúságot vagy éppenséggel irigységet. Ezek mind érzelmek, amelyek befolyásolják a döntéseidet. Ráadásul ezek negatív érzelmek, amelyek rossz irányba visznek.

Az érzelmi intelligencia öt területe:

• Saját érzelmeim felismerése,
• Saját érzelmeim kezelése,
• Saját magam motiválása,
• Mások érzelmeinek a felismerése,
• Kapcsolatok kezelése.

Minél inkább képes vagyok az érzelmeim „vizét a magam malmára hajtani”, annál könnyebb lesz elérnem bármit az életben.

Minél inkább képes vagyok a magam érzelmeit a magam számára kedvezően irányítani, annál inkább képes vagyok mások érzelmeire is megfelelően reagálni.

Minél inkább képes vagyok magamban pozitív érzelmeket fenntartani, annál pozitívabb hatást leszek képes másokra gyakorolni.

A kiemelkedő sikerhez meg kell tanulnod önmagad és mások érzelmeivel jól bánni.

13. Türelem

Felejtsd el, hogy valamit azonnal vagy holnapra akarjál elérni.

Egy növény, ha a megfelelő körülmények közé elülteted a magját és öntözöd, garantáltan ki fog nőni. És folyamatosan gyarapodni, nőni és teremni fog.

Ezt a maga természetes ritmusában fogja tenni. Nincs mit rajta erőltetni, sem siettetni. Ha erőlteted vagy sietteted, azzal több a kár, mint a haszon.

Egy gyereket kihordani, akárhány nőt is állítasz rá a feladatra, az kilenc hónap.

– Fred Brooks, „A mitikus ember-hónap”

Vedd figyelembe azt, hogy a legtöbb ember túlbecsüli azt, amit egy, és alulbecsüli, amit tíz év alatt képes elérni. Feltétlenül gondolkozz hosszú távon.

Tedd magadévá a bőség-szemléletet.

Élvezd az utat, amelyen haladsz.

Türelmesen, kitartóan tegyél a céljaidért.

Hosszú távon az eredmény jobb lesz, mint hinnéd.

14. Kommunikációs készségek

Ha szeretnél többet elérni a munkádban, tanulj meg másokra pozitív hatást gyakorolni. Egymagadban csak keveset tudsz elérni. Ha megnyered mások akaratát a Te elképzeléseidnek, sokkal többet.

Két dolgot feltétlenül figyelembe kell venni. Az egyik ez: az emberek a döntéseiket érzelmi alapon hozzák meg és a döntést csak utólag racionalizálják.

A másik pedig a következő kérdésre adott válasz: mi az emberiség által ismert leghatásosabb és leghatékonyabb tudat-módosító eszköz? Az írott vagy kimondott szó.

Ezért a kommunikációnak mindkét aspektusában érdemes fejlődni:

1. Viszony (érzelmek, testbeszéd). Ez arról szól, hogy hogyan mondasz valamit.
2. Tartalom (szavak, mondatok). Ez arról szól, hogy mit mondasz.

Egyrészt fejleszd az érzelmi intelligenciádat (lásd 12. pont). Tanuld meg az érzelmeidet önmagad és mások hasznára fordítani. Ez szól a viszonyról.

Másrészt fejleszd azt a képességedet, hogy szavakkal – élőben vagy írásban – másokban pozitív hatást váltsál ki. Ez szól a tartalomról.

Keress egy előadói, szónoki tanfolyamot. És kitartóan fejleszd kommunikációs képességeidet.

Járjál annak is utána, hogy hogyan tudnád fejleszteni azt a képességedet, hogy írásban tudjál nagyon hatásosan kommunikálni. Tanulj meg írott szóval pozitív hatást kiváltani másokban.

Mindkettőnek nagyobb az értéke, mint azt most képes vagy elhinni.

15. Felelősség

Ha még nem jutottál volna el oda, hogy 100%-os felelősséget vállalj mindenért, amit a munkádban el szeretnél érni, akkor ez egy rendkívül fontos fejlődési terület számodra.

Minden ember a saját gondolataival, a saját elképzeléseivel és vágyaival van elfoglalva. Ezért senki ne várja, hogy neki az álmait majd valaki más fogja megvalósítani. Sem a kollégák, sem a főnök, sem a vezérigazgató vagy a tulajdonos.

Persze mondhatod valamire, hogy „de hát ez nem az én feladatom”. Igen, de ez nem az a hozzáállás, amivel meg fog valósulni az, amit szeretnél. Az egyetlen módja annak, hogy az, amit szeretnél, megvalósuljon az, hogy kitartóan teszel érte. Valószínű, hogy nem minden teendő fog rád hárulni, de azt is neked kell majd elérned, hogy valamit valaki más megcsináljon.

Ebben nagy szerepe van a másokkal való együttműködésnek is, de a kezdeményezés és a törődés, az odafigyelés nálad kell legyen.

Neked kell tudnod, hogy mit szeretnél, neked kell figyelned, hogy hogyan alakulnak menet közben a dolgok. Neked kell kezdeményezned, hogy a dolgok a kívánt eredmény irányába alakuljanak.

Neked kell mozgatnod a szálakat.

Semmi, amit a munkádban akarsz, nem fog megvalósulni, ha te magad nem fogod megvalósítani. Erre mérget vehetsz. Az egyetlen út ez: 100%-os felelősség.

Amit szeretnél, legyen az akár

• előléptetés a vállalati ranglétrán,
• több élvezet a munkádban,
• több egyensúly a munka és a család között,
• netán egy saját vállalkozás indítása,
• vagy, ha már van egy saját céged, hogy az elkezdjen szárnyalni,

az egyetlen út az a 100%-os felelősség.

Ez azt jelenti, hogy a döntés megszületett és minden más kizárva. Amit szeretnél, azt szeretnéd. És folyamatosan kezdeményezel és mozgatod a szálakat, amíg meg nem valósult. Pont.

16. Bátorság

Ha a munkádban a középszerűséget választod, az azt jelenti, hogy többnyire a megszokottat, az ismertet követed. Teszed, amit tudod, hogy tenned „kell”. A dolgok kiszámíthatóak, rutin-szerűek és néha még kényelmesek is. Ez elég arra, hogy dolgozz – a pénzért.

Lehet, hogy a munkád változatos és tele van kihívásokkal, csak félő, hogy rámegy az egészséged vagy a házasságod. Tudsz elképzelni ennél jobbat is, csak nem tudod, hogyan lehetne. Olvasd így: mókuskerék.

Ha eldöntöd, hogy a pénz helyett inkább az álmaidért fogsz dolgozni, akkor szinte biztos, hogy időnként ki kell lépjél a komfort zónádból. Ehhez pedig bátorság kell.

A középszerűség azt jelenti, hogy kitaposott úton jársz.

A kiválóság azt jelenti, hogy te magad taposod az utat. Ez pedig menthetetlenül azzal jár, hogy időnként az ismeretlennel fogsz szembesülni. Ilyenkor cselekedni kell a félelem ellenére is. Pont ez a bátorság.

A bátorságodat érdemes felfedezned, mert rendelkezel vele. A mozgósítása óriási értékkel bír nem csak a munkádban, hanem az egész életedben is.

17. Vezetési készségek

Vezess, kövess vagy állj félre az útból.

Félre csak azért állj, mert nem a jelenlegi úton szeretnél haladni és egy másikat szeretnél keresni.

Ideális esetben megtaláltad azt az „utat”, amelyen vezetővé is akarsz válni. Amíg azonban eljutsz oda, hogy vezethessél, addig kövessél valakit, aki szintén ezen az úton halad.

Ahhoz, hogy többet elérj az életben, szükséged van másokra is. Főleg olyanokra, akik szintén oda szeretnének eljutni, ahová te. Ha ők elkezdenek követni, akkor elmondhatod, hogy vezető vagy.

Ennek egyik előfeltétele, hogy legyenek kristálytiszta életcéljaid, mert csak akkor tudod, hogy hová is haladsz. A másik pedig, hogy aktívan fejleszd vezetői eszköztáradat, hogy legyél is képes másokat vezetni.

Az egyik legfontosabb vezetői képesség a másokban való pozitív hatás kiváltása. Lásd 14. Kommunikációs készségek.

18. Idegen nyelvtudás

Egy EU-tag országban a mai globalizálódó, állandóan változó világban legalább egy idegen nyelv tudásának a hiánya nagy mértékben lekorlátozza lehetőségeinket. Munkavállalás terén ugyanúgy, mint fejlődési lehetőségek terén.

Ha szeretnél többet elérni a munkádban, feltétlenül tanulj meg legalább egy idegen nyelvet. Még akkor is, ha per pillanat nem látod, hogy egy idegen nyelvet hogyan tudnál hasznosítani. Valószínű, hogy előbb kéne megtanulj egy idegen nyelvet ahhoz, hogy észre vedd, hogyan tudnád hasznosítani.

************

Ennyit erről a tizennyolc gyorsítópályáról. A lista nem teljes, további gyorsítópályák is léteznek.

************

Kötelezd el magadat a fejlődésed mellett. Ez a „lenni”. Valakivé válni. Olyan emberré, aki képes megvalósítani az álmait.

Ha nem vagy hajlandó olyan emberré válni, aki képes megvalósítani az álmait, akkor nem is fogod őket megvalósítani.

Képes vagy rá. Tegyél érte.

Váljál olyan emberré.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .