Skip to main content

Vállalkozásod növekedése: első jó hír

Szerző: 2021. szeptember 3.szeptember 5th, 2021Cégvezetés, Jó hír

ELSŐ hír: a térkép nem egyenlő a területtel, amit megjelenít

Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül annak alapján hozol döntéseket, ami van, hanem annak alapján, amit hiszel, hogy van. (Ez önmagában nem tűnik jó hírnek, de ha végig olvasod, meglesz a jó hír is.)

Nagyon releváns példa erre a navigáció, vezetés közben. Tegyük fel, hogy autóval egy üzleti partneredhez tartva a navigációs szoftver a letöltött térkép alapján irányít téged.

Célba érsz, és üzleti partnered rákérdez: hogyan utaztál, mennyi idő volt megtenni az utat. Mondod neki, hogy mennyi, ő meg elcsodálkozik:

“- Hogyhogy ilyen sokáig tartott? Milyen úton jöttél?”

“- Amelyiken a navigáció végighozott.”

És elmondod konkrétan, milyen útvonalon jöttél. Erre ő:

“- Aha, tehát nem a három hónapja átadott gyorsforgalmi úton jöttél.”

Milyen gyorsforgalmi út? Utánanézel, és tényleg: három hónapja adtak át egy olyan gyorsforgalmi utat, amin legalább fél órát rövidült volna az utad.

Ha erről a navigációs szoftver által használt, rég letöltött térkép is tudott volna.

Megnézed a beállításokat a navigációs szoftverben: nem volt bekapcsolva a térkép automatikus frissítése. Ezért a térkép már nem a teljes valóságot mutatta, mert nem tartalmazta az újonnan átadott gyorsforgalmi utat.

Mi alapján irányított téged a navigációs szoftver?

A térképnek egy korábbi –  nem a legfrissebb – verziója alapján, ami nem tartalmazta a három hónapja átadott gyorsforgalmi utat. Más szóval: a navigációs döntések nem a valóság, hanem a valóságot nem a legpontosabban mutató térkép alapján történtek.

Nincs ez másképp az üzleti döntéseiddel sem: döntéseidet nem az irányítja, ami odakint, a külvilágban történik, hanem az, ami benned történik – annak hatására, ami odakint, a külvilágban történik….vagy történt (a múltban). Döntéseidet a külvilág történéseivel kapcsolatos észlelésed, és az ebből fakadó gondolataid és érzéseid irányítják.

Más szóval: döntéseidet a saját  mentális térképed irányítja.

És mi ebben a jó hír vállalkozásod növekedése szempontjából?

Az, hogy a világról – üzletről, vállalkozásról, emberi kapcsolatokról, bizalomról, pénzről, kudarcról és sikerről – alkotott mentális térképed frissítése csak rajtad múlik!

Sőt! Ha csak jó döntéseket akarsz hozni, akkor a mentális térképedre folyamatosan bekapcsolva kell tartanod az “automatikus frissítést”.

Csak így biztosíthatod, hogy a valóságot a lehető

  • legpontosabban,
  • legobjektívebben,
  • legtorzításmentesebben,
  • legtényszerűbben,
  • a lehető legkevesebb tudattalan érzelmi rávetüléssel

észleld.

Csak így biztosíthatod, hogy a stratégia, amit megalkotsz, a lehető legnagyobb valószínűséggel fogja biztosítani a távlati cél elérését.

Csak így biztosíthatod megannyi üzleti döntésed megalapozottságát.

Csak így leszel képes biztosítani vállalkozásod növekedését.

Fentieket kevesen tudták olyan tömören összefoglalni, mint az amerikai vállalkozó, író és motivációs előadó Robert Ringer:

“A valóság nem olyan, amilyennek látszik, és nem is olyan, amilyennek szeretnéd, hogy legyen. A valóság olyan, amilyen, és ezt vagy tudomásul veszed, és ennek alapján hozol döntéseket, vagy a valóság automatikusan ellened fog dolgozni.”

Hogyan tudod folyamatosan frissíteni a mentális térképedet?

Ennek több módja is van, felsorolok néhányat:

  1. Érzelmeid tudatosításával (érzelmi éntudatosságod fejlesztésével), hogy a benned levő érzések kivetítése a valóság pontos észlelését kevésbé torzítsa.
  2. A külvilág történéseinek, eseményeinek alapos, a lehető legtöbb irányból történő vizsgálatával – annak érdekében, hogy minden releváns részletet megismerj.
  3. Másokkal való beszélgetéssel – így ellenőrizni tudod, hogy amit te észlelsz, az ugyanaz-e, mint amit mások észlelnek. Minél többen igazolják vissza neked, hogy ők is ugyanazt észlelik, amit te, annál inkább megbízhatsz abban, hogy a valóság érzékelésed pontos.
  4. Pár perces, egyszerű, és nagyon hatásos NLP gyakorlatokkal. Ezek a mentális gyakorlatok abban segítenek – nagyon hatásosan, nagyon gyorsan -, hogy benned lévő, a valóság észlelését torzító dolgok torzító hatását jelentősen lecsökkentsd, sőt, teljesen kiküszöböld. Egyszer és mindenkorra. Ilyen és hasonló NLP gyakorlatokra nagy mértékben épít A bőségszemléletű vezetés alapjai >> program.

Mentális térképed folyamatos és automatikus frissítése vállalkozásod növekedése érdekében nem opcionális. A növekedés alapját képező végrehajtható vezetői stratégiád megalkotása enélkül nem is képzelhető el.

Mentális térképed legnagyobb torzítása

Önmagaddal kapcsolatos. Az, hogy mit hittél el önmagadról.

Keveset. Nagyon keveset.

Ha vállalkozásod nem növekszik úgy, ahogy szeretnéd, az pont ennek a bizonyítéka. Ebben az esetben a mentális térképed önmagadról alkotott részének a teljes frissítése nagyon aktuális.

De erről majd máskor.

Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .