Hogyan fejlődj cégvezetőként?

Szerző: 2018. február 21. vezetés

Amilyenné fejlődsz te magad, olyanná fejlődik vállalkozásod is

Ha olyanná fejlődsz, aki képes megduplázni vállalkozása bevételét, akkor már csak szándék kérdése, hogy megduplázd a bevételt.
Ha olyanná fejlődsz, aki képes delegálni az operatív teendőket, akkor már csak szándék kérdése, hogy ezt megtedd, és onnan kezdve már csak a stratégiai dolgokkal foglalkozz.
Ha olyanná fejlődsz, aki képes maga alatt vezetőket kinevelni, akkor már csak szándék kérdése, hogy kineveld őket, és figyeld, milyen szépen növekszik a vállalkozásod – miközben te a hobbidnak élsz…

De mit jelent ez a rejtélyes szó, hogy fejlődés?
Hiszen az iskolában, az egyetemen mindig tanultálés úgy néz ki, az nem elég ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél.
Fejlődni három dimenzió mentén tudsz.

Tudás

Nem kérdés: fontos, hogy tudásodat állandóan gyarapítsd. Csak abból tudsz “dolgozni”, ami benned van. Mi az, ami már létezik? Milyen tudást tettek már közzé – könyvekben, az interneten?
Milyen marketing csatornák vannak? Milyen innovációk láttak napvilágot az utóbbi két évben? Azokat mi hogyan tudjuk alkalmazni?
Milyen jogszabályoknak kell megfelelnünk? Mik a legújabb adózási törvények?
Annak a tudásnak a megszerzése, ami segít céljaid felé haladni, kritikus. Könyvekből, online videókból, előadásokból, szakemberektől.

Képesség

A tudás gyakorlati alkalmazása, mozgósítása.
Egy videóból megtudtad, mitől lesz csoport egy hordából, és mitől lesz csapat egy csoportból. Tudod, hogy hat ember alkothat csoportot, de sokkal több eredményt elérni képes csapatot is.
Ezt a tudást hogyan alkalmazd a saját embereidre vonatkozóan? Hogyan méred, hogy a csapatfejlődés milyen fázisában vannak? Kinek milyen személyisége van, és azt hogyan tudja a csapaton belül kamatoztatni? És ki az, aki egyáltalán nem való a csapatba, mert annyira magányos farkas?
Megtanultál sokat a vezetésről – könyvből, és még többet gyakorlati tapasztalás útján -, de hogyan nevelj vezetőket? Minden ember más és más. Hogyan hozd ki belőlük a legtöbbet – úgy, hogy annak ők is örülnek?
Itt már az elmélet gyakorlati alkalmazása, mozgósítása a kérdés.

Hozzáállás

Attitűd.
Mikor teszel meg valamit, mikor nem? Mikor mondasz igent, mikor nemet? Hogyan bánsz a saját időddel? Hogyan priorizálsz?
Mi a pénz szerepe? És mi az emberi kapcsolatoké? És a családodé?
Milyen helyzetekben dominál benned a hiány-, és milyen helyzetekben a bőségszemlélet?
Amikor félsz, mit teszel? Lemondasz a cselekvésről, vagy félelmedet legyőzve bátran cselekszel?
Amikor már úgy érzed, hogy feladnád, teszel még legalább egy lépést? És hogyan motiválod önmagadat?
Hogyan győzöd meg magad, hogy ha egy célnak van értelme, akkor azt érdemes kitűzni akkor is, ha még nem látod az oda vezető út minden lépését?
És egyáltalán, miért teszed, amit teszel?
Fenti kérdések nem a tudásodról, nem is a képességedről szólnak.
Hanem arról, hogy milyen vagy. Az emberi minőségedről.
Arról, hogy hogyan bánsz másokkal – és elsősorban önmagaddal.
Mondják, hogy a tudás hatalom. Nem állítom, hogy nem, de…
“Senkit nem érdekel, hogy mit tudsz mindaddig, amíg tudják, hogy mennyire törődsz velük.”
– Theodore Roosevelt
A másokkal való törődés értékrend és hozzáállás kérdése.
A három közül – tudás, képesség, hozzáállás – azért a hozzáállás a legfontosabb, mert a megfelelő hozzáállás kell ahhoz, hogy megszerezd a tudást, ahhoz is, hogy kifejleszd a képességet, és ahhoz is, hogy folyamatosan csiszold a hozzáállásodat.
Hanyagold cégvezetői fejlődésedet, hárítsd a felelősséget, hogy te lennél céged sikerének első számú biztosítéka – és figyeld meg, hogyan hagynak le téged azok, akikben van alázat a saját fejlődésük iránt.
Adj maximális prioritást a vezetői fejlődésednek, és figyeld, hogyan gyarapszik vállalkozásod – vele együtt a kiszolgált ügyfelek, és a benne dolgozó emberek – a vezetői fejlődéseddel azonos mértékben.
Vezetői fejlődésedben az a legszebb, hogy a magasabb szintű vezetői minőséged életed végéig veled marad, és általa bármikor, szándékod szerint újból és újból megteremtheted magad számára a vágyott életminőséget.
Tetszett? Oszd meg a megfelelő gombra kattintva!

Te mit szólsz ehhez?